Το αξίωμα της θρησκείας | Επιστήμη και Θρησκεία

preview_player
Показать описание
1 και 1 κάνει 2
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Εξαιρετικό βίντεο που έλειπε από το ελληνικό YouTube. Congrats!

Rodanthi_Pi
Автор

Πολύ ωραίο βίντεο! Σε ευχαριστούμε και αναμένουμε το επόμενο! Είναι μια ανάσα καθαρού αέρα, όταν ακούς λογικές προτάσεις που οδηγούν σε λογικά συμπεράσματα.

Achilleas
Автор

Επίτρεψέ μου αγαπητέ να κάνω κάποιες σκέψεις και συγνώμη εκ των προτέρων για την πολυλογία μου και αν δεν αρκεί ένα σχόλιο θα συνεχίσω σε άλλο.
Σε μια συζήτηση για την θεωρία των υπερχορδών (που συνεπάγεται ύπαρξη πολυσυμπάντων 10 εις την πεντακοσιοστή) ρώτησαν τον κ. Νανόπουλο..."αυτή η κατάσταση τής εν δυνάμει ύλης απ'το κενό και το "τίποτα" που όπως λέτε δεν είναι στην ουσία "εντελώς τίποτα" απ' τις κβαντικές διακυμάνσεις του οποίου προήλθαν τα πάντα που περιγράφετε κ. Νανόπουλε πόθεν είναι;; Και η απάντηση του: "Υπήρχε ΠΑΝΤΑ...αυτό το ΠΑΝΤΑ έχει το δικαίωμα να το πει κάποιος Θεό...δεν θα του πω εγώ όχι...αλλά για μένα είναι η αιωνίως άχρονη, αυτοδημιούργητη κι αυθύπαρκτη φύση".
Πάνω σ'αυτό λοιπόν θα έλεγα εγώ κατ' αρχήν πως είναι άλλο θέμα το πως διαμορφώνεται το φυσικό σύμπαν επί τη βάσει νόμων της κίνησης από κάποια αρχική κατάσταση, και άλλο το να προάγεται από το μη ον στο ον.
Αυτό είναι το ουσιώδες πρόβλημα της δημιουργίας και της ύπαρξης, και λίγη κιμόνο σκέψη φανερώνει ότι δεν άπτεται της φυσικής επιστήμης.
Η προαγωγή από το μη ον στο ον δεν είναι φυσική διαδικασία,
διότι μια φυσική διαδικασία έχει νόημα υπό τον όρο ό, τι κάτι είναι ήδη παρόν, υπάρχει.
Όταν οι φυσικοί εισάγουν ένα πρωταρχικό κενό, αυτό δεν μπορεί να ταυτίζεται με το μη ον, διότι στο αρχικό κενό αποδίδουν κάποιες κβαντικές ιδιότητες, και επομένως αυτό δεν είναι ταυτόσημο με το μη ον.
Τώρα κάποιος θα πει….. «μα δεν υπάρχει το μη ον…η ύλη υπό την
μορφή του κβαντικού κενού υπήρχε ΠΑΝΤΑ και είναι το Οντως αληθές Ον σαν ένα αθάνατο όλον»…Ούτε αυτή η σκέψη όμως άπτεται της φυσικής επιστήμης. Είναι απλά μια θεωρία για να μην πω εικασία που στηρίζεται σε κάποιες θεωρητικές σκέψεις (ας πούμε υπερχορδές) αλλά όχι γνώση. Δεν έχει αποδειχθεί και ούτε και μπορεί να αποδειχθεί.
Είναι επιστημονική γνώση αποδεδειγμένη πειραματικά ή εν τέλει κι αυτό μια μορφή πίστης;;
Γιατί όταν μιλάμε για το πέραν του χωροχρονικού επιστητού ορίζοντα …τι πάει να πουν οι έννοιες των λέξεων "ΑΧΡΟΝΟ" και «ΠΑΝΤΑ;»
Πως ορίζονται επιστημονικώς;;
Τι σημαίνει αέναο και αιώνιο και τι ΠΑΝΤΑ αφού χρόνος σαν αυτοτελής οντότητα δεν υπάρχει και δεν νοείται, και αφ ετέρου τι θα πει ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΗ
κατάσταση της ύλης και από ποια άλλη ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΗ κατάσταση
προκύπτει αυτή κ.ο.κ, (οπότε ακυρώνεται η έννοια του «απλούστατου»);;
Η απάντηση στο περί αιωνίου και Όντως Αληθούς ερώτημα είναι
φιλοσοφική και όχι επιστημονική.
Αυτός ο χώρος μόνο μεταφυσική χροιά δύναται να έχει και η φιλοσοφία δια επαγωγικών συλλογισμών μπορεί να στοχασθεί και να υποθέσει, η δε θεολογία δια της αποκάλυψης και της πίστης να απαντήσει.
Όχι γιατί η επιστήμη αδιαφορεί, αλλά απ’ την στιγμή που μιλάμε για ακραίες,
οριακές καταστάσεις της φύσης και των προ της ύπαρξης του σύμπαντος φυσικών διαδικασιών, οι ερμηνείες δεν δύνανται να είναι επιστημονικές.
Και δεν δύναται γιατί το πρωτογενές αιώνιο, άχρονο και αυθύπαρκτο και επομένως το γενεσιουργό αίτιο του ανιχνεύσιμου μεταβαλλόμενου
υπαρκτού και εφήμερου επιστητού βρίσκεται εκτός του πεδίου βολής της.
Και καλά κάνει άλλωστε γιατί αν το έκανε αυτό θα ακύρωνε την
εγκυρότητά της, θα έπαυε να είναι αποδείξιμος επιστημονικός λόγος (αφού θα εκινείτο εκτός του επιστητού) και θα φιλοσοφούσε ή θα θεολογούσε....
(Συνέχεια σε άλλο σχόλιο λόγω ανεπαρκούς χώρου)

ΧρηστΜαγκ
Автор

Μα περιμένουμε part2 απ το βιντ του αυναννν

georgeakridopoulos
Автор

Αφού δεν πιστεύετε στον Ιησού Χριστό τότε γιατί τον πολεμάτε??Πως γίνεται να πολεμάς κάτι που πιστεύεις πως δεν υπάρχει???

ENJOY-nfxc
Автор

(Συνέχεια από προηγούμενο σχόλιο)
...Το κοσμικό χωροχρονικό πεδίο με τις μεταβαλόμενες φθαρτές μορφές του δύναται επιστημονικά να γνωσθεί. Το πέραν αυτού όμως όχι. Μόνο κάποια θεωρητικά σημεία προβληματισμού περί αυτού του χώρου δύναται να μας δώσει αλλά πέραν αυτού τίποτε άλλο.
Έτσι για την λογική μας και την δεδομένα οριακή γνώση και γλώσσα μας είτε μόνο να υποθέσουμε για την προ της αρχής του σύμπαντος υφιστάμενη κατάσταση επιστημολογικά μπορούμε είτε μόνο να πιστέψουμε. Ο καθείς επιλέγει.
Ακόμη και αν την αιωνιότητα τής ύλης να υποστηρίξουμε που σε ένα συν, πλην άπειρο μετασχηματίζεται σε άπειρες μορφές και να ισχυριζόμαστε ότι αυτό το κάνουμε με βάση την γνώση της
πραγματικότητας, του ορθού λόγου και της επιστήμης ουσιαστικά δεν
επιστημολογούμε αλλά φιλοσοφούμε, και μεταφερόμαστε θέλουμε δεν θέλουμε σ έναν χώρο που είναι μετά την φυσική.
Αναγκαστικά σε αυτόν τον χώρο, στον «πριν» της αρχής τού
σύμπαντος μορφή, όπου δεν ισχύουν οι γνωστοί φυσικοί νόμοι όποιος λέει πως δεν πιστεύει σε Θεό δημιουργό, είναι πιστός σε κάτι άλλο. Είτε αυτό είναι το Απόλυτο Μηδέν, είτε ο προσωπικός Θεός των χριστιανών, είτε αυτό είναι το «αιωνίως υπάρχων» κβαντικό κενό μιας άχρονης κοσμικής προσυμπαντικής κατάστασης (για τους φυσικούς)…είτε ένα απρόσωπο ΕΝ και απροσδιόριστο brahman, ή το ΤΑΟ, ή ένα Πλωτινικό ΕΝ που εκδηλώνεται σε κόσμους και μετά απεκδηλώνεται στο μη ον, (για τις Ανατολικές και αρχαιοελληνικές φιλοσοφίες) ή οποιοδήποτε άλλο ΕΝ.

(Παρεπιπτόντως είναι γνωστό πως το ΤΑΟ των Κινέζων εκατοντάδες χρόνια πριν διδάσκει και λέει ό, τι και η σύγχρονη κβαντική φυσική χωρίς κανένας απ' αυτούς που το έγραψαν να είναι επιστήμονας).
Συμφωνούμε πως…το ότι η ύλη υπάρχει, μεταβάλλεται, και
μετασχηματίζεται είναι πρόταση επιστημονική.
Το ότι η ύλη όμως υπήρχε και θα υπάρχει αιωνίως είναι πρόταση
φιλοσοφική που άπτεται της μεταφυσικής. Θέλουμε δεν θέλουμε είναι πρόταση θεώρησης, εικασίας, υπόθεσης ή πίστης και όχι γνώσης.
Συν τούτοις είναι γνωστό ότι τις βασικές έννοιες και κατηγορίες με τις οποίες η φυσική επιστήμη προσεγγίζει την πραγματικότητα (έννοιες όπως «αίτιο», «ουσία», «ύλη», «είδος», «τέλος», «ενέργεια», «δύναμη», «αιώνιο», «αρχή»), τις βρίσκει κατά κάποιον τρόπο έτοιμες.
Ο προσδιορισμός αυτών των εννοιών είναι έργο της φιλοσοφίας…(της οποίας τους όρους και τις έννοιες χρησιμοποίησε και η Εκκλησία για να εκφράσει την άρρητη Αλήθεια του Θεού). Χωρίς τους φιλοσοφικούς ορισμούς και την γνώση των εννοιών δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό ούτε καν η
σημασία του όρου "αυτοδημιούργητο".
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι οι βασικές αρχές, και τα βασικά θεωρητικά αντικείμενα κάθε επιστήμης έχουν μεταφυσικά χαρακτηριστικά.
Για πολλούς η μεταφυσική εμφανίζεται ως μια ημιτελής ακολουθία, "ούτε επαληθεύσιμων” "ούτε απορρίψιμων” υποθέσεων.
Η άποψη αυτή υποβάλλει την εντύπωση ότι υπάρχει μια άλλη “βέβαιη” και σίγουρη αποδεικτικά γνώση, και ότι η μεταφυσική με κανέναν τρόπο δεν αποτελεί μέρος της.
Όμως για χιλιετίες η μεταφυσική αποτελούσε έναν "αριστοκρατικό”
γνωστικό τομέα, που κατά τον Αριστοτέλη, επέτρεπε τη γνώση των βασικών αρχών από τις οποίες απορρέουν όλοι οι άλλοι γνωστικοί τομείς.
Η επιστήμη διεκδικεί αλήθειες και γνώσεις μόνο εντός του εννοιολογικού συστήματος που η ίδια δομεί και του πεπερασμένου χωροχρονικού συστήματος εντός του οποίου υπάρχει και δύναται να πειραματιστεί.
Ο αληθινός επιστήμονας που είναι τίμιος με τον εαυτό του, είναι γνήσια ταπεινός στις γνώσεις του, γιατί έχει καταλάβει πως όσα πιο πολλά ερωτήματα απαντά τόσο και πιο πολλά ερωτήματα μπροστά του βρίσκει.
Ο λόγος της επιστήμης κείται πέραν της επιστήμης και το θεμελιώδες ερώτημα δεν επιδέχεται επιστημονικής απάντησης, αφού η απάντηση οφείλει να είναι πρότερη του ερωτήματος.
Σ' ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΧρηστΜαγκ
Автор

Η επιστήμη είναι το δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο η ένα από τα αμέτρητα δωρα του Θεού προς τον άνθρωπο. σας κάλυψαν? Όλα τα άλλα είναι σε δουλειά να βρισκόμαστε

horrorsacramental
Автор

Το κείμενο απαντά στο πρόβλημα παρανόησης που συναντάται συχνά. Το κάνει με το σωστό τρόπο, αλλά κατά τη γνώμη μου χρειάζεται και δεύτερο και ίσως και τρίτο μέρος.
Όταν κάποιος σου μιλάει για την "αθεϊα", ενώ τέτοια ιδεολογία απλά δεν υπάρχει, και όταν σε ρωτάει "γιατί πιστεύεις ότι δεν υπάρχει θεός?", ενώ εσύ απλά δεν πιστεύεις ότι υπάρχει, (και φυσικά χρειάζεται λόγος για την πίστη, όχι για την έλλειψή της), τότε είναι φανερό ότι χρειάζονται πολλά επεισόδια και συνεχές σφυροκόπημα για να ανοίξουν οι ορίζοντες κάποιων. Μπορώ να βοηθήσω ίσως στη σύνταξη κειμένου αν θες.

kosdas
Автор

ενα φοιτητης που εχει κανει πειραματα και εχει δεχτει κριτικη για τα λαθη του απ τους καθηγητες του νιωθει τι εννοεις. ενα πιστος που παει σε εναν παπα για να του πει οτι θα παει στον παραδεισο και ολα του συγχωρουνται και τον αγαπαει ο θεος επισης καταλαβαινει αυτο που λες. μονο που αυτα τα δυο ειναι αντιθετα πραγματα :)

chrisvlogsurl
Автор

. Ανθρωπολογία, Εθνολογία, Ψυχολογία, Ιστορία, Γεωστρατηγική, Επιστήμη, Ιστορία Κομμουνισμού επιβεβαιώνουν :
. Θρησκεία / Πίστη είναι παγκόσμια και αιώνια ανθρωπολογική ΣΤΑΘΕΡΑ !

aero
Автор

Κάνε αν θες ένα βίντεο που θα συνοψίζεις όλα αυτά που λένε οι γραφές και είναι λάθος. Πχ ηλικία της γης κτλ κτλ. Θα βγάλεις τεράστιο βίντεο που θα μας βοηθήσει στο να πούμε σε κάποιον ότι δεν μπορούμε να πιστέψουμε κάτι, κάποιον, που κάνει μόνο λάθη και μιλά αόριστα!

ΧΡΥΠΟΥ