Σταφίδα, ο «μαύρος χρυσός» της Αιγιάλειας

preview_player
Показать описание
Από τα χρόνια του Ξενοφώντα, τη γνωρίζουμε με το όνομά της. Πλέον η μόδα τη συμπεριλαμβάνει στις λεγόμενες υπερτροφές (super-foods) για τις μοναδικές της ιδιότητες. H μαύρη κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στις πλαγιές της Αιγιάλειας. Η Π.Ο.Π. Κορινθιακή σταφίδα Vostizza εξάγεται σε ποσοστό 90%. Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών αποτελεί την κύρια εταιρία επεξεργασίας και εξαγωγής της σε όλο τον κόσμο.
Από την αρχαιότητα ακόμα τη χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο και αυτό την έκανε ανεκτίμητη. Στη σύγχρονη εποχή υπάρχει πλειάδα μελετών που αναλύουν τις διάφορες, ευεργετικές δράσεις της. Μεταξύ άλλων, η τακτική κατανάλωση μαύρης σταφίδας συνεισφέρει στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, έχει μεγάλα οφέλη στην υγεία των ματιών και καταστέλλει το οξειδωτικό στρες των κυττάρων. Επιλογικά, κατά τη συλλογή και επεξεργασία της δε χρησιμοποιούνται πρόσθετα, οπότε η σταφίδα είναι το αγνό διάσημο προϊόν της Αιγιάλειας Γης.
Το εμπόριο της μαύρης κορινθιακής σταφίδας άνθισε στα μέσα του 19ου αιώνα, υπήρξε μια ακραιφνώς επικερδής δραστηριότητα με τα αποτελέσματά της να είναι ορατά ακόμα και σήμερα. Αρκεί να ανατρέξουμε στα αρχιτεκτονικά έργα του εξέχοντος Ερνέστου Τσίλλερ στην πόλη του Αιγίου, τις σταφιδαποθήκες που στέκουν ακόμα ακέραιες και πλείστα άλλα σπουδαία οικοδομήματα. Η αστική τάξη που διαμόρφωσε το εμπόριο της σταφίδας όρισε για πάντα την κοινωνικοιστορική ταυτότητα της Αιγιάλειας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αναζήτηση αυτής της (χαμένης) ταυτότητας έχουν αναδειχθεί νέοι θεσμοί όπως το φεστιβάλ Primarolia.
Περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε μια περίοδος παρακμής για την παραγωγή και το εμπόριο της κορινθιακής σταφίδας. Υπήρξε ένας εκ των παραγόντων για την κήρυξη της από τον πρωθυπουργό της χώρας - Χαρίλαο Τρικούπη - του γνωστού «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», το 1893. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν το εξαγωγικό εμπόριο της σταφίδας αποτελούσε ~60% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Η σταφίδα υπήρξε για την Ελλάδα ότι ο καφές για τη Βραζιλία.
Στο video απολαμβάνουμε σκηνές από τη συλλογή του καρπού της σταφίδας στην ορεινή Αιγιάλεια τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη και τη φυσική της αποξήρανσή της από τον ήλιο.
Vitis vinifera L.* σε ευχαριστούμε.

* επιστημονική ονομασία της αμπέλου που μετά από αποξήρανση των σταφυλιών της, μας χαρίζει την Κορινθιακή σταφίδα.

FOLLOW ME

CONTACT
Рекомендации по теме