Κυπριακή Λατομική Βιομηχανία

preview_player
Показать описание
Το πιό διαδεδομένο πέτρωμα είναι ο διαβάσης του συστήματος πολλαπλών φλεβών του Τροόδους. Το πέτρωμα είναι ολοκρυσταλλικό με μικροκρυσταλλική υφή που το καθιστά σκληρό με μεγάλη αντοχή.Το σύστημα πολλάπλών φλεβών σχηματίζει ένα ελλειπτικό δακτύλιο σ’ολόκληρη την οροσειρά του Τροόδους που περιβάλλει τα πλουτώνια πετρώματα και περιβάλλεται από ηφαιστειακά πετρώματα σ’ολόκληρη την οροσειρά του Τροόδους και σ’αυτό λειτουργούν 9 λατομεία από τα οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θραυστών λατομικών υλικών της Κύπρου .
Το δεύτερο πέτρωμα είναι ο υφαλογενής ασβεστόλιθος που εμφανίζεται στην νότια παράκτια περιοχή της Κύπρου και ο νεώτερος υφαλογενής ασβεστόλιθος στην Περιοχή Μιτσερού. Στους ασβεστόλιθους λειτουργούν 11 συνολικά λατομεία που παράγουν θραυστά σκύρα και άμμο στις περιοχές Μιτσερού , Ξυλοφάγου και Πόλης Χρυσοχούς.
Το τρίτο πέτρωμα είναι ο ασβεστολιθικός ψαμμίτης του γεωλογικού σχηματισμού της Λευκωσίας που σχηματίστηκε σε αβαθή θάλασσα. Σ’ αυτό λειτουργούν τρία λατομία στην περιοχή Ιδαλίου και Κελιών που τροφοδοτούν τα εργοστάσια σκυροδέματος με άμμο που βοηθά στην εργασιμότητα του σκυροδέματος.
Έχοντας μετατραπεί από καθαρά οικογενειακές σε σύγχρονες επιχειρήσεις , τα λατομεία της Κύπρου έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα την τροφοδοσία της αγοράς με αρίστης ποιότητας προϊόντων σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Προτεραιότητα επίσης αποτελεί η διαφύλαξη της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων καθώς επίσης και η υγεία και ασφάλεια των περίοικων και γειτονικών κοινοτήτων με την εφαρμογή συστημάτων καταστολής της σκόνης στους δρόμους και τις εγκαταστάσεις.
Τα λατομεία της Κύπρου απασχολούν σήμερα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό . Σταδιακά δε έχουν εισαχθεί μεθόδοι και μηχανικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας που καλύπτουν όλες τις φάσεις της παραγωγής ο οποίος καλύπτει όλες τις φάσης της παραγωγής όπως:
• Την Ερευνά για τον εντοπισμό του κατάλληλου υλικού και χώρου
• Το Σχεδιασμό του λατομείου και της μονάδας, καθώς και τον υπολογισμό των αποθεμάτων.
• Τη Διενέργεια Περιβαλλοντικών μελετών με σχέδια αποκατάστασης και εξασφάλιση όλων των σχετικών αδειών από διάφορες υπηρεσίες του Κράτους.
• Την διαδικασία εξόρυξης του πετρώματος με τη χρήση εκρηκτικών υλών.
• Τη φόρτωση και μεταφορά του πετρώματος από το λατομείο στην σκυροθραυστική μονάδα με σύγχρονα φορτηγά και φορτωτήρες.
• Την θραύση σε διαδοχικές φάσεις του πετρώματος με σπαστήρες διαφόρων τύπων
• Την διαβάθμιση του θραυσμένου υλικού με ειδικά κόσκινα και την παραγωγή τελικών προϊόντων.
• Συστήματα για την διαχείρηση της λάσπης και την ανακύκλωση του νερού .
• Το πλύσιμο της άμμου σε ειδικά πλυντήρια για την βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της.
• Και τέλος την πώληση των τελικών προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς.
Βασική προϋπόθεση για τη τοποθέτηση των αδρανών υλικών στην αγορά, είναι η ικανοποίηση των ελάχιστων ποιοτικών απαιτήσεων που τίθενται από τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ποιότητας αδρανών υλικών.
Στα πλαίσια επιτήρησης της αγοράς οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους διεξάγουν ελέγχους ποιότητας των αδρανών υλικών ενώ όλες οι σκυροθραυστικές μονάδες έχουν την ευελιξία να αντιμετωπίζουν με ρυθμίσεις την διακύμανση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του πετρώματος των λατομίων.
Η λατομική βιομηχανία της Κύπρου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών και στην υλοποίηση μέτρων με σκοπό την αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωση της λατομικής δραστηριότητας. Πεύκα, κυπαρίσια και διάφοροι ενδημικοί θάμνοι συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στα είδη που φυτεύονται και αρδεύονται υποστηρικτικά με συστήματα άρδευσης τα πρώτα τρία χρόνια.Παρόλο το ξηρό κλίμα της Κύπρου μπορεί κάποιος ήδη να παρατηρήσει πολλά επιτυχημένα παραδείγματα τέτοιων αποκαταστάσεων.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Σκυροποιών, από την ίδρυση του το 1980, προσπαθεί να βελτιώνει τις δραστηριότητες των μελών έχει δε συχνές παρεμβάσεις και επαφές σε επίπεδο ,του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Σκυροποιών UEPG στον οποίο συμμετέχει από το 2010.
Рекомендации по теме