Almanya'da malulen emeklilik - Özbek Taciroğlu

preview_player
Показать описание
Almanya'da malulen emekli olmanın şartları neler?
Rentenkasse'den emekli uzman Özbek Taciroğlu sorularımızı yanıtladı.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Oktan kardeşim son değişiklikler ve güncel malülen emeklilik kanunu ile yeni bir program yapmanızı bilgi vermenizi bekliyor çok sayıda vatandaşımız.

sefkettzevdetkirkoylu
Автор

Danışman ve tercüman olarak onca seneler içerisinde elde ettiğim tecrübelerime dayanarak şunları eklemek mecburiyetindeyim:
Malulen emekliliğin ne kadar zor olduğunu çeken veya yaşayan bilir. Problemler ilgili dilekçeyi verirken başlar. Sayın Taciroğlu´nun bahsettiği gibi bazı dilekçeler kurum çalışanı tarafından doldurulmasına rağmen hatalar yapılıyor ve bazı haklar dilekçe sahibine tanınmıyor – kurum tarafından dilekçe sahibine bilgi verme mecburiyeti olmasına rağmen. Buna Almanca ´da „Beratungs- und Informationspflicht als Sozialversicherer“ denir. Vatandaşın lehine olabilecek bilgiler hatta hiç bir bildirinin (Bescheid) içerisinde bulunmamakta - ben şahsen karşılaşmadım veya okumadım. Vatandaş haklarını kendisi araştırıp uzmanlara (Avukatlara) ücret karşılığında danışıp tespit etmek durumunda kalıyor. Oysa kurum dilekçe sahibinin „olumlu ve kendisine faydalı bir dilekçe“ vermesini sağlamakla yükümlüdür.
Ayrıca Kurum (bilhassa DRV Nordbayern) ilgili raporlarınızı sunmanıza rağmen dilekçe sahibini kendi bilirkişisine (Gutachter) uzman doktoruna gönderiyor. Bu ya kurumda çalışan bir doktor (Amtsarzt der DRV) veya kurum ile birlikte serbest çalışan bir uzman doktor oluyor. Bence bu doktorlar genelde kurumun lehine rapor veriyorlar ve dilekçe sahibinin talebi kurum tarafından böylece red ediliyor.
Verilen rapora itiraz hakkı kullanılsa bile kurum sizi yine kendi seçtiği ikinci bir bilirkişiye gönderiyor. Yani sizi senelerdir tanıyan ve tedavi eden uzman doktorunuzun veya üniversite hastanesinde çalışan bir doktor tarafından düzenlenen bir tıbbi rapor kabul edilmiyor. Ancak gönderdikleri bilirkişinin sizi „ortalama 2 saat“ içerisinde muayene eden uzman doktorun raporunu kabul ediyor ve ona göre karar veriyorlar. Bu ne kadar adil ve doğru olur tartışılabilir. Netice de kurumun son kararına (Bescheid) itiraz edip ücret karşılığında bir uzman avukat yardımıyla ilgili sosyal mahkemeye (Sozialgericht) başvurup dava açıyorsunuz. Ancak o güne kadar birinci rapor, ikinci rapor, itiraz ve yazışmalar derken seneler geçmiş oluyor.
Mahkemeye başvurup dava açtıktan sonra yine yazışmalar, dosya incelemesi vs. derken yine uzun bir zaman geçiyor. İstatistiklere göre Almanya´da mahkemelerin ve hakimlerin yoğunluğu nedeniyle Sosyal Mahkemelerde davalar en erken 3 yıl içerisinde görülüyor. Yani vatandaş 3 yıl sonra „birinci“ celse olarak Sosyal Mahkemeye çıkyor. Sosyal Mahkeme yinede vatandaşın aleyhine karar verme durumunda bir üst mahkemeye (Landesozialgericht) çıkılıyor. Burada da bekleme sürecini dikkate alırsak sonuçta vatandaş ilk dilekçe verdiği tarihinden 5 ila 6 yıl sonra belki (!) hakkına sahip çıkabiliyor. Ancak bu süreç içerisinde başvuran dilekçe sahibi vatandaşımız ağır rahatsızlığı veya hastalığı nedeniyle ya malesef vefat etmiş oluyor veya o zamana kadar zaten yaş itibariyle emekli olma hakkını kazanmış oluyor. Malesef gerçek bu…
Birde sonuçta ve şayet mahkemede haklı çıkarsa vatandaşın aldığı cüzi bir emekli maaşının miktarına bakılırsa vatandaşa malulen emekli maaşı bağlansa bile sosyal yardım (SGB XII) veya kira yardımı (Wohngeld) almak mecburiyetinde kalıyor. Şayet şartlarını dolduruyorsa – ki bu malulen emeklilerde zor – temel emekli maaşı (Grundrente) dilekçesini verebiliyor. Kısacası bağlanan malulen emekli maaşı vatandaşın kirasını bile karşılamıyor. Özbek beyin dediği gibi „Almanya da emekli olmak Sozialfall olmak“ demektir cümlesi burada ne kadar acıverici olduğunun umarım farkındadır. Yani Almanya´da emekli olan bir vatandaş sosyal yardıma muhtaç kalıyor ve devlet yardımına başvurmadan yaşamını sürdüremiyor.
Keşke vatandaşımız Özbek beyin dediği gibi 40 sene çalıştıktan sonra ve sıhhati buna müsade etmişse buradan 1.200 veya 1.300 Avro maaş alabilse. Bu maaşı ancak bir mühendis alabilir. O vakit çoğu vatandaş bu ülkede sanırım bir dakika bile durmaz ve kendi ülkesine, memleketine, ailesine ve sevdiklerine dönüp Almanya´da sosyal yardıma muhtaç kalmadan Türkiye şartlarına göre (bugün için 12 bin ila 13 bin TL) oldukça yüksek bir maaş alıp fevkalede yaşar. Üstelik bunun yanında birde çalıştığı şirket tarafından ek olarak birde „Betriebsrente“ alırsa TRde lüks hayat yaşar. Durum böyle iken vatandaş onca senelerdir yaşadığı Almanya´yı ne yapsın?

Oysa Almanya´da – bilhassa vasıfsız işçiler için – iş piyasası malum ve belli. Üstelik pandemi ve işsizlik nedeniyle kurumlar derhal başvuranı emekli yapmaları gerekir. Bu durumda vatandaş yine kendi ülkesine dönemiyor ve devamlı Almanya´da – pardon ama geçim sıkıntısı çekerek – „sürünmek“ mecburiyetinde kalıyor.
Avusturya, Hollanda, Fransa yeva İsviçre gibi ülkeler açıkça daha yüksek maaşlar ödediğine göre bu Sosyal Devlet olarak kendisini tanıtan ve öven Alman Devleti malesef bunun tam aksini yapıyor. Sosyal Alman devletinin kanunları işte böyle ve siyatçilere böylece duyurulur...

izmirliyalcn
Автор

Almanya diger ülkelere nazaran. en yüksek vergiyi kesiyor fakat emekliliğe gelince en az odiyen ülke cimrisin Almanya!!

hayatbu
Автор

Cok sagolun ilk defa emeklilik hakkinda bu kadar net bir video izledim.neyi merak ettimse kisa ve net anlattiniz.tesekkurler

asiyedogan
Автор

Sayin Oktan Bey, sayin Özbek verdiğiniz bilgiler için size minnettarim. Bu bilglere muhatab olan bir kişi olarak söylüyorum. Bunlara ulaşabilmek, haklarini elde edebilmek o kadar zorki çevremde birçok vatandaşimizin sahipsizlikten madur olduklarini biliyorum. Başarilar diliyorum, Allaha emanet olun.

ramazanunal
Автор

Hocam beyim 37 sene sını doldurdu çalıştı. Emekliliğe müracaat ettik inşallah iyibir sonuç gelir vatanımıza dönmeyi düşünüyoruz artık gençler çalışsın yaşlıları emekli yapsalar
Mezardami emekli olacağız çok üzücü insanlarla alay ediyorlar resmen .saygilar

nuriyekisla
Автор

Sayın okdan bey Özbek bey verdiyiniz bilgiler için çok teşekkürler iyiki varsınız her akşam dinliyorum haberlerinizi

sureyyabeyazbal
Автор

Oktan Bey çok güzel bir konuya değinmişsiniz her zaman olduğu gibi bizi bilgilendirdiniz teşekkür ederim devamını bekliyoruz saygılarımla

meraltezcan
Автор

Allah razı olsun sizlerden iyiki varsınız

muzaferbey
Автор

Allah razı olsun kardeşim, herzaman olduğu gibi bizi aydınlatan güzel bir konu ; istifade ettik teşekkürler.
Hakkınızı helal edin, emeğinize sağlık 👍

meryemko
Автор

Aynen dediğiniz gibi 5 sene sürdü ama süresiz en yükseğinden emekli oldum sonsuz şükürler olsun. Ama TR ye gidemedim taşını toprağını özledim rahmetli anam babamın mezarını İLK bu sene gideceğim Allah yâr ve yardımcımız olsun inşallah. Ağzınıza sağlık

muzeyyensarica
Автор

Bilgiler icin her ikiniz icinde Allah razi olsun bunlari programa getiren oktay beyede ekstra teşekürler dilerim

veliuca
Автор

Oktan bey emeğinize sağlık çok güzel bilgiler alıyoruz teşekkür ederim sağlıklı günler diliyorum

sureyyakaya
Автор

Cok teşekkür ederiz Oktan Bey. Bizi önemli konularda bilgilendiriyorsunuz. 👏👏

haticeasuk
Автор

Kanser hastasıyim 909 € alıyorum kirami ödeyim elektrik yemek nasil olurda gecinirim Allah tan çocuklar varda yoksa zor !

fatma
Автор

Oktay bey cok tesekurler bizleri her konuda aydinlatiyorsunuz bu Emekli olayına biraz daha bilgi açıklık getirseniz cok iyi olur tesekurler

havaciftci
Автор

Allah razi olsun oktan bey, merakla beklediğim bir konuydu süpersiniz

arzuduran
Автор

Oktan bey Allah sizden razı olsun
Güzel bilgiler veriyorsunuz bizlere

yadigarturan
Автор

Çok güzel program okdan bey teşekürler

mehmetarici
Автор

Almanyada emekli olarak hayati devam ettirmek mümkün degil. Avrupanin endüsük emekli ayligi Almanyada 35 40

ismailsuner