Diş Çürüğünün Aşamaları Nelerdir?

preview_player
Показать описание

Birinci aşamada, dişte tebeşir renginde beyaz lekeler oluşur. Bu lekeler diş çürümesinin ilk belirtileridir. Gözle görülmezler. Ancak diş çürüğü röntgen aracılığıyla görülebilir. Bu aşamada, florürlü diş macunu ve diş ipi kullanırsanız kavitenin önüne geçebilirsiniz.

İkinci aşamada kavite oluşmuştur. Dişin sert yüzey tabakası delinmiştir. Bu aşamada diş çürüğünden bahsedilebilir. Tedavi için diş hekimiyle görüşmenizde fayda vardır. Kavite temizlenip, doldurularak, diş kaybının önüne geçilebilir.

Üçüncü aşamada, kavite diş özü denilen yumuşak tabakaya kadar inmiştir. Bu aşamada tedavi uygulanmazsa diş köküne kadar ilerleyecektir.

Dördüncü aşamada diş sinirleri bakteriler tarafından ele geçirilmiştir. Artık dişin çekilmesi gerekmektedir. Bu aşamada da tedavi edilmezse, bakteriler komşu dişlere ve diş eti dokusuna saldıracaklardır.

Diş çürüğü önlem alınmazsa sürekli yayılma eğiliminde olan bir rahatsızlıktır. Kişinin beslenme, genetik, ağız bakımı ve hijyenine verdiği öneme göre diş çürüğü ilerleme kaydetmektedir. Bu süre kişiden kişiye değişmektedir. Fakat aşırı asitli ve şekerli besinler tüketiyorsanız, ağız hijyenine yeterli önemi vermiyorsanız, bir hafta içinde dişinizde gözle görülür bir kavite yani boşluk oluşacaktır.
Diş çürüğünü önlemek kişinin kendi elindedir. Bu konuda diş çürüğü durdurulabilir mi diye endişe etmenize gerek yoktur.

– Düzenli olarak günde iki defa dişlerinizi fırçalamanız,
– Diş ipi kullanmanız,
– Sigara ve alkolden uzaklaşmanız yada azaltmanız,
– Asitli ve şekerli besinlerden uzak durmanız, tüketiyorsanız ana öğünleri seçmeniz,
– Her 6 ayda bir diş hekimi kontrolü yaptırmanız durumunda diş çürüğünü önleyebilirsiniz.

Bu video sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Diş hekiminiz ile birlikte hangi tedavinin sizin için en uygun olduğuna karar vermeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Videolarımızı bilgilendirici buluyorsanız lütfen abone olmayı unutmayın. Sağlıklı günler dileriz.
Рекомендации по теме