Zeki İnsanların Bizlerden Ne Farkı Var?

preview_player
Показать описание


Kısa sürede Türkiye’nin En Çok Dinlenen podcastlerinden biri olduk çünkü Podcast için Muhteşem içerikler üretiyoruz :) ( Dinleyen pişman olmaz öyle de İDDİALIYIZ!)

#zeka #çalışma #motivasyon
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Size anlatılan YALANlardan sıkılmadınız mı? Tuzu kurulardan başarı hikayeleri dinlemekten bıkmadınız mı?

Bugüne kadar bizlere anlatılmayan tüm gerçekleri kitabımda anlattım. Şimdiden uyarmak zorundayım, gerçekler ilk duyduğunuzda hoşunuza gitmeyebilir ama emin olun toz pembe motivasyon hikayelerinden çok daha iyi gelecekler sizlere. Bu kitap bugüne kadar okuduğunuz hiçbir kitaba benzemiyor bunu size garanti ediyorum, zaten kitabı okumaya başladığınız anda bunu anlayacaksınız. Şimdiden mutsuz okumalar dilerim…

Satın almak için:




Kitapçılardan almak isterseniz de kitabımızın adı: Kalk, Çalış, Başarısız Ol!

Not: Kitabın gelirlerini de hiçbir şekilde cebime atmayacağım ve ücretsiz eğitimlerin verildiği bir merkez kurmak için harcayacağız. Ve kitaptan gelen her kuruşun hesabını bugüne kadar olduğu gibi sizlere tek tek vereceğiz.

AkademikLink
Автор

Eskiden fakirdim şimdi hem fakir hem de aptalım

jankohhlaj
Автор

Başarmanın tek sırrı çok çalışmak.. -ömer faruk pharmaton

burhankaragoz
Автор

Ömer Faruk'ta tam cemaat dershanesinde hocaların örnek gösterdiği öğrenci tipi var.

clerkwestwood
Автор

Ömer Faruk kardeşimi tebrik ederim. Ben de 12. sınıfta hem TÜBİTAK Biyoloji olimpiyatlarında gümüş madalya almış (tamamen tek başıma çalışarak) hem de ilk 100'e girerek Hacettepe Tıp'a girmiştim. Ancak bunların hiçbirinin zekayı veya yetenekleri değil, yalnızca matematik-fizik gibi (aslında tıpta pek de işinize yaramayacak) dersleri anlama ve hafızada tutma yeteneklerini ölçtüğünü düşünüyorum.

Şimdi keşke lise yıllarımda dil öğrenmeye, kültüre, spora, sanata daha çok önem verseydim diyorum (başkalarına üstün olmak için değil, yalnızca ve yalnızca daha iyi bir insan olmak için). Yine "keşke tıp yerine moleküler biyoloji yazsaydım" diyorum, çünkü hekimlikten ziyade araştırmaya ve üretim yapmaya yönelmek istediğimi farkettim, bundan dolayı tıpta uzmanlık yerine doktora yapmaya karar verdim. Özetle... söylemek ve yapmak zor olsa da, gerçeklerle de bir nebze örtüşecek şekilde şunu yapmanızı tavsiye ederim: ""Garanti olanı değil "sevdiğiniz" şeyi bulun ve onun peşinden gidin.""

Konuyla ilgili üzücü şeylerden yalnızca üçü:

1-Üzücü olan: Ülkemizde, "sınavlarda başarılı olan kişilerin" (zeki kelimesini zayı etmek istemiyorum) çoğunun tıp fakültesi tercih etmesi. Ancak bu gençlerimizin hatası değil, bu durum bizlere yol gösteren güzel insanların (bkz Behçet hocamız) az olmasından ve maddi beklentilerin diğer çoğu alanda yeterince karşılanamıyor olmasından kaynaklanıyor. Böylece bu gençlerimiz çok başarılı olacakları alanlarla hiç tanışamamış oluyorlar.
2-Daha üzücü olan: gençler ve aileleri tarafından "zeka" kriteri olarak "sınavda başarının" tek geçer akçe sayılması ve sınavlarda derece yapanların kendini "zeki" sanması (Ömer Faruk kardeşimi tenzih ederim, kendisi olayın farkında.) Bu sanrıları yaşayan ve kendini zeki addeden gençlerimiz dünyayı biraz tanısalar aslında kendilerinin ne kadar da sıradan bir zekaya sahip olduğunu ve kendi başarı kriterlerini uluslararası ölçekte kimsenin umursamadığını göreceklerdi (Zeki insanların gerçekten az bir kısmının sınavlarda derece yaptığını düşünüyorum, bu kişileri de tenzih ederim.)
3)Çok üzücü olan: Gerçekten zeki ve kabiliyetli insanların birçoğunun bu elekten geçemiyor olması... Belki dünyanın en iyi ressamı, piyanisti, marangozu, tüccarı, psikoloğu, biyoloğu veya tarihçisi olabilecek bir arkadaşımın bu sistemde takılıp kalması ve "başarısız" damgası yemesi...

Özetle... ne olur ama ne olur... sınavlardaki başarıyı zeka kriteri saymayalım. (Behçet hocamızın başlığında ve sözlerinde tabii ki ironi var.) Bu sınavları amaç değil, yalnızca insanlığa, ülkemize, çevremize ve kendimize her açıdan faydası dokunacak bilgilere, bilimlere, işlere yol açacak birer ARAÇ olarak görelim. Evet...çok çalışalım... ama daha önemlisi...ne için çalıştığımızın farkında olalım... Bilinç ve ahlaktan yoksun insanların her ne kadar "başarılı" olursa olsun, birer kibir abidesine dönüştüğünü ve kimse tarafından sevilmediğini aklımızdan çıkarmayalım.

Bu dertlerle dertlenen ve sorunların çözümü için canla başla uğraşanlaraydı yazdıklarım.

fahreddinpalaz
Автор

Ağlaya ağlaya ders çalışmış insansınız hocam bu mütevazılık bizi aşar.

meltemaskn
Автор

Azîz Sancar'in bir sözü var "ben zekaya inanmam, çalışmanın gücüne inanirim"😀 çok çalışmış söylediği gibi

sylmaz-kmjo
Автор

Hemen geldim, cunku bir fakir olarak umudum var .

abdullahkorkmaz
Автор

Hocam harika bir gündü :) Siz olmasanız böyle bir videoda bulunacağım aklıma gelmezdi ‘Üstün Zeka’ olarak kdkkdkd . Ayrıca böyle bir kanalda bulunmak benim için çok kıymetli, severek takip ediyoruz hocam😄

Автор

hocam ben 5 yaşımdayken legolarla uçak yapıyordum ailem uçak mühendisi olacak süper zeka falan diyordu şu ameleyim

canyldrm
Автор

"Zeki ama çalışmıyor" kategorisinde mutlu mutlu takılıyordum. Sonra zorunda kalınca çalışmaya başladım. Çünkü daha önceki bir videonuzda da belirttiğiniz gibi zorundalık en güçlü motivasyon kaynağı. Yine de ortalama 70 senelik bir ömrün önemli bir kısmını çalışmakla geçirmenin zekice olmadığı kanaatindeyim. Verimli fakat kısa süreli çalışmayla da pek alâ başarılı olunabiliyor. Tabi potansiyel varsa.

おおつつきかあん
Автор

Hocam Babişko Asuman Bardaklarından Kazanamadığım için Akademik Kariyerime nokta koydum.

cmiiw.
Автор

Derece yapıp tıp seçmekle ilgili benim de bahsetmek istediğim bazı şeyler var hocam. Genç beyinlerimizin çoğunluğunun tıpa gitmesi çok üzücü bir gerçek bence. Özellikle ülkece mühendislik alanında böyle geri kalmamızın sebeplerinden biri de bu gibi geliyor bana. Ülkemizden belki bir intel bir apple çıkaracak kadar iyi mühendis olacak adamlar puanım boşa gitmesin diyerek tıpa yöneliyor. Ve tıpa da ilgisi olmadığı için yeni şeyler geliştirmek tıpı ileriye taşımaktansa önceki bilgileri ezberleyip mezun olup sıradan bir doktor oluyor. Şunu ülkecek kabullenmiyoruz herkes ilgisinin olduğu alanda daha büyük farklar yaratabilir. Etrafımda da çok örneğini gördüm çok zeki mühendisliğe kafası çok basan derece yapmış adam ya aile baskısıyla ya çevre baskısıyla ya iş garantisine kapılarak tıpa gidiyor. Hayatımın her günü sıradan bir doktor olmaktansa fark yaratan bir mühendis olmayı tercih ederim. Başına gelmeden konuşması kolay diyor olabilirsiniz ama ben de bizzat yaşadım bunları. Sıralamam 1655 olduğu için çok tıp baskısı gördüm ailemden akrabalarımdan. Buna rağmen ODTÜ Elektrik Elektronik mühendisliği yazdım ve şuan orda okuyorum. Hala ara sıra ailem tıp seçmedin inşallah pişman olmazsın gibisinden cümleler kurar. Bu baskı zinciri kırılmalı bence artık...

abdua
Автор

3:04 "Adamın hayatına bak ya, babasıyla ders çalışıyor." diye içinden geçirdi.

omerpasa
Автор

" rektörle ben görüşemiyorum" açlxödlfökr en çok buna güldüm. Acının tatlı tebessümü :D

elfranacan
Автор

Üniversite sınavına hazırlanırken izlediğim adamla üniversite okurken izlediğim adam aynı videoda...

karahankara
Автор

Hocam çok üstün zekalıların anlayabileceği esprilere sahipsiniz. :D

karantinwacky
Автор

Hocam insanları kanalınıza çağırıp onlarla dalga geçmeniz çok güzel içerik devamı gelsin :D

eweroth
Автор

Hocam siz Ömer abiye dediniz ya sen öğrencisin ben Hocayım ben ısmarlarım . Galiba Ömer abinin aldığı burslar sizin maaşınızdan daha fazla.

kobeyasar
Автор

İki arkadaşım tanışmışlar da benden habersiz buluşmuşlar gibi olmuş

sevdenur