DEDELER YAŞAMLARINI ANLATIYOR: KUREYŞAN OCAĞI'NDAN İSMAİL AKBABA ANLATIYOR, 20 TEMMUZ 2021 (3.)

preview_player
Показать описание
DEDELER YAŞAMLARINI ANLATIYOR: KUREYŞAN OCAĞI'NDAN İSMAİL AKBABA ANLATIYOR, 20 TEMMUZ 2021 (3.)

Her günümüzü değerlendirerek tarihi bir görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Çoğu insan inanmıyor çünkü inanç kalmamış. Bir beklentimiz olmadan geleceğe bir büyük miras bırakmak için insan ormanı büyütüyoruz.
Alevi - Bektaşi Yolu'nda günümüzde hizmet yürüten, geleneği yaşatan, bu işleri bilenlerin görüş ve düşüncelerini derleyerek, geleceğe büyük bir emanet bırakıyoruz.
Birileri imkanlar içinde yüzerken, Alevi kurumlarının kaynaklarını diledikleri gibi sömürürken, bizler 30 yıldır çok dar imkanlarla çok şeyler var etmek için gayretimizden geri durmadık. Şimdi de bir cep telefonuyla da olsa çok şeyler yapılabileceğinin örneğini oluşturuyoruz. Gayretimiz tümüyle çocuklarımıza, gençlerimize ve geleceğimize, Alevi - Bektaşi Yolu'na hizmet aşkından başka bir şey değildir.

Söyleşiyoruz; geçmişin yaşanmışlıklarını, yaşam tecrübelerini, köylerin, eski dedelerin, eskiden sürülen cemlerin izini sürüyoruz...
Kayılarımız gençlerimiz ve çocuklarımız için bizlerin hizmet delilleri olacaktır.
Uzun yıllardan beri tanıdığım İsmali Akbaba hiçbir zaman ciddi bir iddiası olmadan sürekli hareket halinde, kendisini geliştiren, insanlarla iç içe, hizmet yürütmekten aciz olmayan bir genç dedemiz.
Genç yaşına rağmen birçok cemevinde hizmet yürüten dedemiz günümüzün birçok dedesiyle ve kurum yöneticisiyle bir arada yer almış.
1973, Erzincan Çayırlı Yukarı Kartallı Köyü doğumlu İsmail Akbaba köylerinde ana dilin Zazaca olduğunu söylüyor.
Kendi dedesi Baba Ali, Babası Mahmut (Seyyid Mahmut Hayrani'den dolayı), yörede çok derin etkisi olan Baba Zeynel'le anılıyorlar. Aynı köktenler, aynı geleneği yaşatıyorlar. Aslında kökleri Dersim'den ilk önce Tercan'a oradan Çayırlı'ya gelmiş. Babası klasik manada cem yürütmese de, duaları, muhabbetleri, hizmetleriyle yöre insanı üzerinde derin etki bırakmış, halktan bir can insan. Kendisi de genç yaşta hizmet yürüten Mesut Yıldırım Dede'nin dedesi olan Seyyid Ali Dede'nin, yörede çok sevilen, saz çalıp cemler bağlayan bir dede olduğunu öğreniyoruz.
Söyleşimizde; dedenin köyü, köydeki yaşam, babası, oradaki ziyaretler, köye gelişleri, kendisinin inanç dünyası, insanların itikati, Düzgün Baba, Kureyşan, Alevilik, cemler hakkında bilgiler almaya çalıştım. Dede İstanbul'a geliş öyküsünü, buradaki çalışmalarını ve Alevilikle / Dedelikle ilgili uğraşlarını yalın bir şekilde bizlere aktarıyor.
Verdiği bilgiler nedeniyle kendisine çok teşekkür ediyor, sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum.

Ayhan Aydın
21 Temmuz 2021
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ayhan bey merhaba, biz İsmail dedenin Tunceli’den talipleriyiz, kendisini sizin kanalınız aracılığıyla bulduk ancak iletişim bilgilerine ihtiyacımız var, yardımcı olabilir misiniz?

ecemkorkmaz