Η 'ΑΡΑΠΙΑ' ΤΩΝ ΤΣΙΤΣΑΝΗ, ΣΚΑΛΚΩΤΑ ΚΑΙ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

preview_player
Показать описание
Το ΩΔΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, στο πλαίσιο του Μουσικού Εργαστηρίου Σύνθεσης και Εκτέλεσης που διευθύνει ο συνθέτης Αλέξανδρος Καλογεράς, Δρ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και καθηγητής του Berklee College of Music της Βοστώνης, διοργάνωσε διάλεξη του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, με θέμα: «Η Μάγισσα της Αραπιάς» του Βασίλη Τσιτσάνη, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι.
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, 6 μ.μ., στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου (Αραχώβης 39, Εξάρχεια).
Μετά τον Π. Ανδριόπουλο μίλησε διεξοδικά για την προσφορά του Ν. Σκαλκώτα στην νεοελληνική μουσική, ο μουσικολόγος και ειδικός στο έργο του Σκαλκώτα, Κωστής Δεμερτζής.
Ένα τραγούδι, μια εποχή
Ο Μάνος Χατζιδάκις μέσα στην Κατοχή ανιχνεύει τη διάθεση φυγής και την έντονη εμμονή που κρατούν οι τέσσερις νότες του περιφερόμενου τότες τραγουδιού «Θα πάω εκεί στην αραπιά». Με την απελευθέρωση ο Νίκος Σκαλκώτας μας δίνει το μοναδικό Κοντσέρτο για 2 βιολιά, το οποίο είναι το πρώτο έργο νεοελληνικής κλασικής µουσικής, που χρησιµοποιεί το ρεµπέτικο τραγούδι, αφού, στο δεύτερο µέρος του, ακούγεται το «Θα πάω κει στην Αραπιά», του Βασίλη Τσιτσάνη.
Το 1949 ο Χατζιδάκις δίνει την περίφημη διάλεξή του για το Ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης και αναφέρεται στο τραγούδι αυτό. Οκτώ μήνες πριν τον αιφνίδιο θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα (19-9-1949). Αργότερα ο Χατζιδάκις θα επανέρχεται στην «Αραπιά» του Τσιτσάνη στο δικό του έργο. Ο Σκαλκώτας χρησιµοποιεί τη µελωδία του Τσιτσάνη ως «λαϊκό τραγούδι», το οποίο εκθέτει σαφώς πιο έντεχνο από µορφολογική άποψη, καθώς η αυθεντική µελωδία του Τσιτσάνη είναι πολύ πιο απλή και λιγότερο χρωµατική από το θέµα που ακούγεται στο έργο. Στη συνέχεια στήνει πάνω του µια σειρά ονειρικές και εξώκοσµες παραλλαγές.
Ο Χατζιδάκις το προσεγγίζει ορχηστρικά, στον «Σκληρό Απρίλη του ΄45» και εν τέλει ως lied, για φωνή και πιάνο. Η διάλεξη εστίασε σ’ αυτήν ακριβώς την έμπνευση που έδωσε «Η μάγισσα της Αραπιάς» του Τσιτσάνη, στον Σκαλκώτα και στον Χατζιδάκι.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 70 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα (1949).
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Εξαιρετική η όλη παρουσίασή σας, για τον ιδιοφυή μεγάλο εθνικό μας μουσικό.Τέτοιες διαλέξεις ανεβάζουν τον κόσμο ψηλότερα.Συνεχίστε την όμορφη προσπάθεια σας.

CostasMasouras
Автор

Ευχαριστούμε πολύ, πολύ όμορφες ομιλίες και εκπαιδευτικές!

GreekClassicalMusic
Автор

... Εξαιρετικό !!! Ευχαριστίες μπόλικες ...

dimitriosvouharas
Автор

χχαχαχχ πως τα φέρνει ε; ευχαριστούμε για το βίντεο : )

pyrros
Автор

Ίσο με 10 μαθήματα πανεπιστημίου κάνει αυτό το βίντεο.

lamadeustompazakos