PLAJ VOLEYBOLUNDA GAME SENSE PERDE DEFANS / PAS ATAK-SERVİS KARŞILAMA / KOORDİNATİF ÇALIŞMALAR

preview_player
Показать описание
Plaj Voleybolu Milli takım​ antrenörüyüm. 20 senelik antrenörlük deneyimimi yeni yeteneklere ve #beachvolleyball#DEFANCE#ATTACK #volleyball#plajvoleybolu#​​​​ ile ilgilenenlere aktarmak üzere buradayım.

Kanalımda aynı zaman da günlük yaşantımdan kesitler hobi ve ilgi alanlarımla ilgili çeşitli videoları sizlerle paylaşacağım.

Beach Volleyball National team coach. I am here to convey my 20 years of #coaching​​ experience to new talents and those interested in #beachvolleyball​​​​​​.

On my channel, I will also share with you various videos about my daily life, hobbies and interests.

OYUN DUYUSU (GAME SENSE) OYUNLA ÖĞRETİM

Game Sense Kavramı
#Game Sense, hem taktik/ stratejik düşünceyi hem de beceri gelişimini sağlamak için oyunların kullanıldığı bir antrenörlük yaklaşımı olmalıdır.

Teknik tek başına bütün becerilerin önemli bir parçası iken antrenörler, becerinin yapılmasına etki eden diğer faktörleri (örneğin hangi hücum vuruşunu kullanacağına karar verme, vuruş yaparken rakip bloğu ve defansı aldatma vb gibi) göz önüne almadan yapılan teknik eğitimin değeri sorgulanmalıdır..

Game sense yaklaşımının uyarlanmasının en iyi sebebi oyunların eğlenceli ve ilgi çekici, keşfedici olmasıdır. Antrenörler çok kez ne zaman oyun oynayacağız diye sızlanan genç sporcularla bir arada olmuşlardır..

Antrenman planlamasında genç oyuncular için (14-18 yaş) Oyunlar eğlenceli olduğu gibi aynı zamanda gerçek oyunun bir çok taktiksel yönünün en iyi öğreticisi olmalıdır. Antrenörler sıklıkla zamanlarının büyük bir kısmını teknik öğretmeden ziyade Oyun üzerinde teknik hareketleri iyileştirmeye özen göstermelidirler..

Game sense ile ; Karar verme, risk alma, aldatma, farkındalık, rakibi anlama/ karşı hücuma geçme ve puan kazanma fırsatlarının farkına varma gibi öğretim yöntemlerini oyuncuların öğrenmesi ve uygulaması için fırsat vermeliyiz.

#Game sense yaklaşımının en ilginç yanlarından biri yanlış tekniğin acilen düzeltecek kötü bir şey olarak görülmemesidir. Eğer sporcu istenen sonuca ulaşmışsa, ondan sonra teknik değişimi dikkatlice göz önüne alınabilir. Bir çok üst düzey sporcu, geleneklere aykırı teknikleri kullanarak doğru sonuca ulaşabilmektedir.

Eğer yanlış teknik atletin gelişimini engelliyorsa o zaman antrenörün sporcunun tekniğini değiştirmek için sporcuyla çalışmaya ihtiyacı olabilir. Fakat sporcunun tercih ettiği stil değiştirilmeden önce antrenör kendine düzeltmeye var olan zaman içerisinde yapabilir miyim?
Bunu oturtacak yeteneğe sahip miyim?
Değişim sonucu etkileyecek mi?
Gibi sorular sormalıdır. Bazen yeni bir tekniği öğretmek eskisini değiştirmekten daha kolay olur. (Örneğin yeni ve farklı bir hücum ya da Servis tekniğinin öğrenimi gibi)

Oyunlar Antrenmanın Neresinde (Hangi Kısmında) Kullanılır.

Geleneksel Plaj voleybolu antrenmanı aşağıdaki bölümleri içermektedir.
Isınma
Teknik Çalışma
Driller A(taktik)
Küçük Oyunlar/ oyun çalışmaları
Soğuma

Game Sense / Alternatif Model:
Isınma
(Game Sense Oyunu)
Ne Yapmaya Çalışıyoruz?
Daha iyi nasıl yapabiliriz ? (taknik algılama, karar verme, ondan sonra sadece teknik)
Oyuna Dönüş
Oyunun Geliştirilmesi
Yukarıdakilerin tekrarı

Antrenörün Rolü:
Game Sense yaklaşımının en önemli öğesi antrenörün sporcusu ile ilişkin olarak aldığı roldür. Geleneksel olarak antrenmanlar antrenör merkezlidir. Yani oyuncuya ne yapması gerektiği söylenir.(nerede duracak, nasıl hareketlenecek vb)Game sense yaklaşımında, antrenörden ziyade oyuncunun karar vermesi esastır.

Antrenörün oyuncuların kendileri için çözüm üreteceği ortamları yaratan yönlendirici bir rolü vardır. Kendine güven bir çok antrenör tarafından istenen bir özelliktir. Fakat bunu biz antrenmanda uyguluyor muyuz.? Bir çok eğitimci, uzun süreli öğrenmede; karşılaşılan problemlerin çözümünde, kendi kendine yanıtını bulmanın, yanıtın başkası tarafından söylenmesinden daha etkili ve kalıcı olduğuna inanmaktadır.

Soru Sorma:
Antrenörün temel rollerinden birisi, soruların kullanılmasıdır. Antrenör sporcuya taktik düşünceyi geliştirecek sorular sormalıdır.

Örneğin:
Hücum vuruşunda topun sayı olabilmesi için rakip sahanın hangi bölgelerine vuruşu kullanmak daha iyidir.?

Hücum vuruşunu kullanan rakibinin, sahanın hangi bölgelerinden hücum yapması daha zordur ve sen onu bu pozisyonlara nasıl yönlendirirsin nasıl zorlarsın?

Çabuk hücum eden oyuncuyu blok ve defans savunmasında durdurmanın en iyi yolu nedir?

Sert ve etkili blok savunması yapan rakibi geçmenin yolları sence ne olabilir?

Önde duran blok savunmasını geçmenin iki yolu nelerdir?
Fakat bu gibi sorular sormadan önce antrenör Problem Çözmenin
oluşabileceği ortamı veya oyunu oluşturmak zorundadır.

Her antrenman modelinde antrenörün geribildirimleri ve sporcuların hareketleri uygularken değişime odaklı birbirinden farklı taktik düşünceleri gerçekleştirmeleri oyunu oyun becerilerini çeşitlendirerek antrenmanın kalitesine olumlu etki etmektedir..

Başarılar
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

kolay gelsin çok sevdigim bir spor dalı emeginize saglık

canakcomlektv