Ηλεκτρονικό Έγκλημα & Ηλεκτρονική Απάτη

preview_player
Показать описание
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

0:01 Εισαγωγή
0:34 Ηλεκτρονικό Έγκλημα
1:24 Παραδείγματα στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα
3:30 Πορνογραφία Ενηλίκων και Ανηλίκων
4:35 Δράστης και Θύμα Παιδικής Πορνογραφίας
6:44 Μορφές παιδικής πορνογραφίας
8:27 Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης για παιδική πορνογραφία
10:10 Δικαστική Πραγματικότητα στην παιδική πορνογραφία
11:00 Συκοφαντική Δυσφήμηση μέσω Facebook

Παραδείγματα στο ηλεκτρονικό έγκλημα

Παραδείγματα στο ηλεκτρονικό έγκλημα είναι τα εξής:
1) Διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω του Διαδικτύου που μπορεί να είναι σε μορφή φωτογραφιών, βίντεο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή πολυμέσων. Με την διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα μετέπειτα.
2) Συκοφαντική δυσφήμηση μέσω κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram. Θα ασχοληθούμε και με αυτό αναλυτικότερα μετέπειτα.
3) Ηλεκτρονική Απάτη στο Διαδίκτυο. Αποτελεί την ηλεκτρονική έκφανση της συμβατικής μορφής της οικονομικής απάτης. Μπορεί να συντελεστεί με διάφορους τρόπους και μεθόδους, όπως παραπλανητικά e-mail, επιστολές, παράνομη πρόσβαση στον υπολογιστή κοκ. Προσοχή: στην ηλεκτρονική απάτη πρέπει να εξεταστεί η υπαιτιότητα της τράπεζας, λ.χ. αν ειδοποίησε την ίδια στιγμή με την καταγγελία της απάτης την άλλη τράπεζα για ανάκληση των εμβασμάτων. Ζητήστε από την τράπεζά σας τα σχετικά στοιχεία και τις καταγεγραμμένες συνομιλίες σας με τους υπαλλήλους της τράπεζας.
4) Κακόβουλες εισβολές σε δίκτυα (Hacking και cracking). Όταν ο επιτιθέμενος έχει ως σκοπό να προκαλέσει κάποιου είδους ζημιά ή να αποκομίσει οικονομικό όφελος και είναι κακόβουλος, τότε αναφέρεται ως cracker, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ως hacker.
5) Ανεπιθύμητη Αλληλογραφία (Spamming). Ο όρος αναφέρεται κυρίως στην αποστολή μεγάλων ποσοτήτων μηνυμάτων, με διαφημιστικό περιεχόμενο.
6) Επιθέσεις σε δικτυακούς τόπους (websites). Αυτού του είδους οι επιθέσεις αποσκοπούν στην αλλοίωση τον περιεχομένου ενός δικτυακού τόπου, κατά τρόπο χιουμουριστικό, προπαγανδιστικό και μερικές φορές προσβλητικό.
7) Ηλεκτρονικό ψάρεμα (Phising). Με το phising ή αλλιώς «ηλεκτρονικό ψάρεμα» επιχειρείται η απόσπαση προσωπικών πληροφοριών του θύματος, όπως για παράδειγμα ο αριθμός της πιστωτικής του κάρτας, κωδικοί πρόσβασης κλπ. προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Για να καταλάβουμε καλύτερα την φύση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, λ.χ. ηλεκτρονική απάτη, θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα με τα αδικήματα της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας και της συκοφαντικής δυσφήμησης μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης για παιδική πορνογραφία

Κλειδί στην αξιολόγηση από το δικαστήριο της συμπεριφοράς του δράστη αποτελεί η Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, μαζί με την αντίστοιχη προσκομιζόμενη τεχνική γνωμάτευση από την πλευρά του κατηγορούμενου. Η Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης αφορά τα κατασχεθέντα πειστήρια του εγκλήματος: σκληροί δίσκοι, Laptops, DVD, κινητά τηλέφωνα, USB κτλ. Στα αρχεία που θα βρεθούν σε αυτές τις συσκευές θα εξετασθούν θέματα που θα κρίνουν την ενοχή του κατηγορουμένου, αλλά και την επιμέτρηση της ποινής. Ενδεικτικά:
1. Το περιεχόμενο των απλά διαγραμμένων, οριστικά διαγραμμένων και μη διαγραμμένων αρχείων υλικού παιδικής πορνογραφίας,
2. Η ύπαρξη ή όχι συστηματικής αποθήκευσης των αρχείων με δομή φακέλων/υποφακέλων,
3. Η χρησιμοποίηση cloud storage και εξωτερικών σκληρών δίσκων,
4. Η ανεύρεση μηνυμάτων με ανήλικους (sexting),
5. Η ανταλλαγή μηνυμάτων με άλλους διακινητές υλικού παιδικής πορνογραφίας,
6. Ο εντοπισμός ειδικού λογισμικού διαμοιρασμού αρχείων torrents,
7. Ο εντοπισμός λογισμικού απόκρυψης ταυτότητας VPN (Virtual Private Network),
8. Η χρησιμοποίηση Browser TOR (The Onion Ring) απόκριψης ταυτότητας,
9. Εγκατεστημένα λογισμικά διαγραφής του ιστορικού προσπέλασης αρχείων,
10. Εγκατεστημένα λογισμικά οριστικής διαγραφής (data wiping) με την μέθοδο επανεγγραφής πληροφορίας στο σημείο αποθήκευσής τους, καθιστώντας την επαναφορά της διαγραμμένης πληροφορίας μη εφικτή.
11. Το ιστορικό αναζητήσεων υλικού παιδικής πορνογραφίας στις μηχανές αναζήτησης.

Συκοφαντική Δυσφήμηση μέσω Facebook

H συκοφαντική δυσφήμηση μέσω facebook αποδεικνύεται ευκολότερα, διότι υπάρχουν τα γραπτά. Και τα γραπτά μένουν κι αποδεικνύουν πλήρως τα περιστατικά. Επομένως, το συμπέρασμα είναι ότι το Facebook ή το Twitter ή το Instagram παρέχουν μεν πολλές δυνατότητες, όπως τον σχολιασμό σε ενέργειες που γίνονται από άλλα μέλη-χρήστες του δικτύου, όμως, αν ο σχολιασμός ξεφύγει από τα όρια της ευπρέπειας και προσβάλλει την τιμή του άλλου, τότε ο δράστης, με ταχύτατες δικαστικές διαδικασίες, θα υποστεί τις ένδικες αξιώσεις του θιγομένου: 
Α) υποχρέωση διαγραφής των υβριστικών –συκοφαντικών διαδόσεων,
Β) χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης,
Γ) απειλή χρηματικής ποινής για κάθε προσβολή του θιγέντος στο μέλλον.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Να ντρέπεστε που διαφημίζετε ότι αθωώνετε παιδεραστές και παιδόφιλους.

SalvatoredeMosticos