Scholieren en handelaren zien niks in extra Fatbikeregels, Fietsersbond en artsen wel | RTV Utrecht

preview_player
Показать описание
De meerderheid van de Tweede Kamer stemde vandaag voor een helmplicht en een minimumleeftijd van 14 jaar voor fatbikes. Fatbikehandelaren en scholieren vinden de maatregelen niet nodig. Artsen vinden het juist goed.

Nordin Bellaga laat de populairste fiets van zijn fatbikewinkel aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht zien. De Eb2, een grote zwarte fatbike. "Maar niet zwaar, het frame is van aluminium." De accu gaat 80 kilometer mee, de maximumsnelheid is 25 kilometer per uur.

Voor Bellaga is er geen verschil tussen de fatbike en een gewone elektrische fiets. Daarom vindt hij ook dat er geen helmplicht moet komen. "Er is echt een soort hetze tegen de fatbike aan de gang." Volgens hem zijn de nieuwe fatbikes veel moeilijker op te voeren, en gaan ze dus precies even hard als een e-bike. "Ouderen zitten zelf allemaal op een e-bike, maar dit gunnen ze jongeren niet."

'Een beetje onzin'

Op het schoolplein van het Leidsche Rijn College staan tientallen fatbikes in het fietsenhok. Thijmen (14) zit vaak op de fatbike van een vriend. Hij is niet te spreken over de helmplicht. "Ik vind het een beetje onzin", zegt hij resoluut. "Anders moeten ze dat ook bij een elektrische fiets doen, niet alleen bij fatbikes. Ik denk zelfs dat oudere mensen eerder een helm moeten dragen, want die zijn kwetsbaarder."

Hij ziet ongelukken met fatbikes vooral gebeuren door leeftijdsgenoten die op een opgevoerde fatbike rijden. De noodzaak van een helm zegt Thijmen deels te begrijpen. "Als je heel hard gaat en raar doet, snap ik het wel. Maar als je gewoon normaal rijdt, vind ik niet dat het hoeft."

Ronne (12) zit op het Utrechtse Gerrit Rietveld College heeft ook wel eens op een fatbike gereden. "Alleen ik vond het wel een beetje eng", geeft de scholier toe. "We gingen heel hard, 41 kilometer per uur. Als je crasht, lig je helemaal open en dat wil je niet." De helmverplichting zegt hij daarom te begrijpen. "Er gebeuren volgens mij veel ongelukken."

Fatbikeverkopers

In een rondgang langs verschillende fatbikeverkopers in de provincie hoor je dat een onderscheid tussen een e-bike en fatbike moeilijk te maken is. De nieuwste fatbikes, die aan alle regels voldoen, verschillen volgens de handelaren niet van de elektrische fiets. Ze zien er alleen stoerder uit.

Ook fatbikeverhuurder Miranda van Aalsburg denkt dat er geen onderscheid moet komen tussen de e- en de fatbike. Ze verhuurt sinds drie jaar fatbikes vanaf een boerderij in de buurt van Kedichem. Vooral gezinnen huren de fietsen voor een dagtripjes. Maar zelf maakt ze er ook graag gebruik van. "Ze zitten lekker, hebben veel grip en vering, zien er stoer uit." Met deze fiets is ze net zo snel in het dorp als met de auto.

Miranda zou liever zien dat er meer wordt gehandhaafd, in plaats van een minimumleeftijd in te voeren. "Bij ons mogen kinderen van 11 op de fiets, zolang ze met hun benen op de grond kunnen." Dus een verbod zou veel klanten schelen.

Niet iedereen is het met de scholieren en de handelaren eens. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) in Utrecht vindt het juist positief dat de Tweede Kamer oog heeft "voor de gevaren van elektrische fietsen en fatbikes in het bijzonder".

Maar voorzitter David Baden benadrukt wel dat de veiligheid op wegen en fietspaden breder moet worden bekeken. "We moeten ons niet alleen concentreren op de fatbike. Veiligheid gaat ook over voorlichting en over de inrichting van de openbare weg." Maar Baden heeft twijfels over de regels voor specifiek de fatbike. "Is het reëel om regels te maken die alleen voor fatbikes gelden?", vraagt hij zich af.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

In ander nieuws: "Wapenhandelaar is tegen vredesvoorstel"

JeffBilkins
Автор

Vanmiddag bijna van de sokken gereden door zo'n ding, ging harder dan een auto in de bebouwde kom.Zal maar niet typen wat ik zei.

Rizlav
Автор

Al komen die nieuwe regels er het zal niet helpen.
Handhaven is moeilijk maar het ergste is dat het volgende vervoermiddel al klaar staat als vervanger.
De skinnybike.
Dus daarom moet men alles met ondersteuning 16 jaar en ouder en kenteken dus meteen rijbewijs en verzekerings plicht.

MsUltrafox
Автор

Die vrouw vertelt onzin betreft het wattage. Die weet het verschil niet eens tussen piek en nominaal vermogen. E-bikes van de bekende merken die je in de winkels koopt hebben ook motor die boven de 250w continue kunnen leveren en veel meer piek vermogen. Maar het verschil is dat fabrikanten er een 250w sticker op plakken. Kijk bv naar de premium e-bikes met Bosch motoren. Die gebruiken dezelfde motor voor speedpedelec als voor e-bikes. Alleen de software is anders. Als deze vrouw van de fietsbond het al niet weet...

By the way een hoger piek vermogen is ook noodzakelijk want anders fiets je nog geen heuvel op in Limburg.

Wil je testen of een 250w continue motor is, zal je dit in een klimaat/ temperatuur gecontroleerde ruimte moeten testen. Dan kan je kijken welk wattage de motor langdurig kan leveren zonder oververhit te raken. Maar ook dit is dan niet te doen, want je kan niet zomaar meten hoeveel stroom uit de accu getrokken word. Je moet ook weten hoe efficient de motor en de motor controller is.. Dus dan zal je een eigen motor controller direct aan de motor moeten gaan aansluiten. Maar dan nog weet je niet hoe efficient de motor zelf is. Dus dan moet je ook nog de output van de motor gaan testen. Dit word dan nog moeilijker wanneer je een overbrengingen er tussen hebt (zoals bv een ketting) bij midden motor...

StarsAtNight
Автор

Haha, wat is dit voor een reportage. Natuurlijk is de handelaar tegen een verbod of regels.

goozerboozer
Автор

die dingen gaan net zo hard als de brommers van vroeger (puch, gilers) en daar moest je 16 voor zijn en een rijbewijs moet hebben plus verzekering, misschien dezelfde regels voor de fatbike

maik
Автор

Oplossing is dat de regels voor alle e-bikes gelden!

BetweenthelinesNL
Автор

Dan krijg je dalijk fatbikes-ebike achtige voertuigen die in een grijs gebied vallen, onderscheid tussen ebikes en fatbikes aan de hand van uiterlijk is onzin. Fatbikes moeten gewoon voldoen aan de ebike regels, omdat veel fatbikes dat niet doen is handhaving op de specificaties de enigste correcte maatregel. Je kan ook de verkoop van fatbikes aansturen om alleen gecertificeerde fatbikes te verkopen, en niet aliexpress spul dat vaak niet voldoet. Ebikes mogen niet meer dan 250 watt, niet sneller dan 25km/h en een trapsensor is verplicht. Dan zou niemand iets tegen dit soort voertuigen moeten hebben ongeacht hoe ze eruit ziet, dat is immers het mist van belang.

marvinhensbergen
Автор

Wat een nutteloos gesprek zeg. En die voorbeelden 😂 man man man ik denk dat niemand haar serieus neemt

kenanx
Автор

Ja dat snap ik liever geen helmplicht voor de gewone fietsers wantja dan moet mevrouw zelf een helm op....

erwinekkel
Автор

Dikke fietsen leiden tot (nog) dikke(re) kinderen 😮‍💨 want met zo'n accu ...

AdLockhorst-bfpz
Автор

Helm is zowiezo slim 25k per uur. Maar ja. Ik ben ook Nederlands duss. Ik bedoel ik draag heml op de scooter maar niet op de fiets. Is geen electric fiets

tindustries
Автор

Get is heel simpel regels voor alle eBikes onder de 14 of 16 mag je er niet op,

En dat gezeur over chinese fatbikes
De europese fatbikes zijn gewoon veel en veel te duur

Er is niks mis met een chinese fatbike

Giuliano-juvh
Автор

In Nederland kun je overal een hetze tegen hebben maar wanneer er een verdienmodel achter schuilt zal er weinig tot niets veranderen.

jankraijer
Автор

'Scholieren en handelaren zien niks in extra Fatbikeregels' Goh...

DecapitatedOwns
Автор

Producenten, verkopers en verhuurders zien hun inkomen achteruit gaan. Niet leuk, maar het wordt tijd dat iedereen ook weer zijn verantwoordelijkheid leert kennen. Je wilt toch niet dat de koper of huurder van je fiets ernstig gewond in het ziekenhuis terecht komt, of dat hij/zij een ongeluk veroorzaakt waardoor een ander in het ziekenhuis terecht komt?
Jongeren kennen nog geen gevaar, maar willen wel graag snelheid. Doordat ze de gevaren niet zien en hun eigen vermogens onderschatten is een e-bike voor kinderen niet veilig. De verkopers zullen het opvoeren moeilijker moeten maken waardoor iedereen gewoon moet trappen en netjes tot 25 km per uur ondersteuning krijgt.
De medici geven duidelijk aan dat kinderen onder de 14 tot 16 jaar gewoon niet met een e-bike overweg kunnen. Of dat nu een fatbike of andere e-bike is doet er eigenlijk niet eens toe.

De regering moet gewoon een wet invoeren die het gebruik van een e-bike tot 14 jaar verbied. Doen ze dat niet, dan zadelen ze de maatschappij op met gigantische kosten. De rekeningen van het ziekenhuis moeten betaald worden, mensen die een paar dagen (of langer) niet kunnen werken doordat ze door een jonge e-bike rijder overhoop zijn gereden moeten doorbetaald worden enz..

wilsistermans
Автор

Ouders zijn verantwoordelijk om zo'n Fatbikes aan kinderen onder 14 te laten rijden. Fatbikes met 750W en hoger kunnen 45 km/h halen dat is het probleem.

bjornbjorn
Автор

in dit tijdperk is journalistiek gelijk RTV: UTRECHT be like :

KenRick
Автор

Volgens mij is wel zeker een verschil tussen fatbikes en elektrische fietsen. Bij mijn elektrische fiets moet ik wel blijven trappen, anders gaat het niet vooruit. Bij fatbikes zie ik dat men niet continue hoeft te trappen, tevens lijkt het sneller te gaan.

bartbavelaar
Автор

over fatbikes kunnen ze zo regels invoeren maar over woningen etc moet het jaren duren voordat dat kan... nederland= regels regels regels

BROSKI