Μέγας Κωνσταντίνος: Δολοφόνος ή Άγιος;

preview_player
Показать описание

✔Αγοράστε βιβλία και ιστορικά T-Shirts υποστηρίζοντας έτσι το κανάλι!

✔Εγγραφείτε στην Kriptomat από αυτό το λίνκ και με την πρώτη αγορά σας από 100€ σε οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα, κερδίστε 20€ σε Bitcoin!

✔Μέγας Κωνσταντίνος: Δολοφόνος ή Άγιος;
|Πολλά ευχαριστώ για την υποστήριξη του καναλιού στους μεγάλους υποστηρικτές: Martha Kre, Paulos Empeirikos, Imperator, historymaniac, Kwstis triv, predator13, έλληνιστορικός.
Και σε όλους τους μικρότερους.

✔Αν σας άρεσε το βίντεο κάντε εγγραφή στο κανάλι για να μην χάνετε όλα τα επόμενα, ενδιαφέροντα βίντεο που θα ακολουθήσουν!
Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάτε το κανάλι να συνεχίσει!

Info:
▶Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Ναϊσσό της Μοισίας (σημερινή Νις της Σερβίας) στις 27 Φεβρουαρίου του 272. Γονείς του Κωνσταντίνου ήταν ο Ρωμαίος Καίσαρας Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός (Aurelius Valerius Constantius), που ανήκε πιθανόν σε οικογένεια Ιλλυριών, και η Ελένη (μετέπειτα Αγία Ελένη, η Ισαπόστολος), Ελληνίδα Μικρασιάτισσα, κόρη πανδοχέα από το Δρέπανο της Βιθυνίας.
▶Το Φεβρουάριο του 313 μ.Χ. ο Κωνσταντίνος συνάντησε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας (σημερινό Μιλάνο) τον Αύγουστο Λικίνιο. Κατά τη συνάντηση αυτή ελήφθησαν αποφάσεις για την κοινή πολιτική στα θρησκευτικά θέματα. Κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο για να επέλθει η εσωτερική ειρήνευση στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ύστερα από αιώνων διωγμούς για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Μεδιολάνων, κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκία και η θρησκευτική ελευθερία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τον Χριστιανισμό, ο οποίος καθίστατο θρησκεία επιτρεπτή και νόμιμη για τους Ρωμαίους πολίτες και οι χριστιανοί μπορούσαν ελεύθεροι να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Όμως ο Χριστιανισμός δεν αναγνωριζόταν ως επίσημη και προστατευόμενη θρησκεία της αυτοκρατορίας.
▶ Την περίοδο εκείνη εμφανίστηκε η αίρεση του Αρειανισμού. Ο Κωνσταντίνος προσπάθησε αρχικά να συμφιλιώσει τους αντιμαχόμενους, μέσω μιας επιστολής που απέστειλε και στις δύο πλευρές με αγγελιοφόρο τον επίσκοπο της Κορδούης της Ισπανίας. Επιστρέφοντας ωστόσο, ο επίσκοπος εξήγησε στον Κωνσταντίνο την πολιτική σημασία της κίνησης του Αρείου, οπότε ο αυτοκράτορας αποφάσισε να συγκαλέσει μια Σύνοδο.

Οι Ιστορικοί Περίπατοι βρίσκονται στα social media! Βρείτε μας στο:

Playlist του καναλιού:

Πηγές:
Van Dam, Remembering Constantine at the Milvian Bridge
Bleckmann, "Sources for the History of Constantine"
Drake, "What Eusebius Knew
Barnes, Constantine and Eusebius
Λακτάντιος, De Mortibus Persecutorum
Ευσέβιος, Εκκλησιαστική Ιστορία
Guthrie, 326; Woods, "Death of the Empress,"
Vasiliev, A. A. Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Aurelius Victor, Caesares

✔Ας κάνουμε ξανά την ιστορία ενδιαφέρουσα για μικρύς και μεγάλους!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Συγχαρητήρια παιδιά για το Εξαιρετικό Ιστορικό - Επιστημονικό σας Βίντεο. Αναμένω και τα υπόλοιπα.

ΔημήτρηςΗλιάτορας
Автор

Μόλις τελείωσε το βίντεο! ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΌΣ! Ευχαριστούμε πολύ! 😉

billy-bo_
Автор

Πολύ καλός πάλι, ευχαριστώ. Τι θα έλεγες για μια ιστορική προσέγγιση του μεγάλου Θεοδοσίου;

ΔημήτρηςΜαυρομματάκης
Автор

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.Αγαπω την ιστορία!

isidoraaltantsidou
Автор

Όλοι οι αμαρτωλοί έχουν μέλλον και όλοι οι Άγιοι παρελθόν.

vag
Автор

Ίσως θα έπρεπε να κάνεις πρώτα ένα βίντεο του τι σημαίνει "Άγιος".
Ποια τα κριτήρια για να χριστεί κάποιος Άγιος;
Πότε ακριβώς αρχίσαμε να γεμίζουμε αγίους;
Υπάρχει αυτή η έννοια ή ο τίτλος Άγιος στην διδασκαλία του Χριστού;
Ποιοί και με ποιον τρόπο χρίζουν κάποιον Άγιο;;
Έχουν αλλάξει τα κριτήρια αγιοποίησης στο πέρασμα των αιώνων;

Για να κρίνουμε αν κάποιος είναι άγιος ή όχι θα πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια, τι ακριβώς ονομάζει η εκκλησία άγιο;

exit_sandman
Автор

κανε ένα βίντεο σχετικό με την ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ. Τι ήταν, ποιος ήταν ο στόχος, ποιες περιοχές διεκδικούσαμε, πόσοι Έλληνες ήταν στην Ανατολία

vasileioskarkanis
Автор

Πολυ ωραιο, και ωραια ροη της γλωσσας. !

kyriazis
Автор

Μπραβο για το βιντεο. Τεκμιωμενο και με ωραια αφηγηση.

Veriox
Автор

Πολύ ωραίο βίντεο. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον με τον αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο που παρουσιάζετε ιστορικά γεγονότα να κάνατε ένα βίντεο για το πώς έχουν καταγράψει ιστορικά οι υπόλοιποι λαοί το θαύμα του αγίου φωτός. Αντιλαμβάνομαι φυσικά πως αν και βρισκόμαστε στο 2023 θα είναι πολύ controversial θέμα για πλειάδα Ελλήνων. Μόνο που δεν έχω λιντσαριστεί φορές που απλά ανέφερα καταγεγγραμμένα, διασταυρωμένα ιστορικά γεγονότα γύρω από το θέμα.

stefanos
Автор

Από πού προκύπτει οτι ένας Ρωμαίος ευγενής, γιός του Καίσαρα της δύσης, μεγαλωμένος και σπουδαγμένος στην αυλή του Διοκλητιανού στην Νικομήδεια, δεν γνώριζε ελληνικά;

giogonis
Автор

Εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι ψάχνουμε. Τίθεται ένα ακόμη ερώτημα το οποίο δεν σχετίζεται άμεσα με το θέμα αλλά είναι καίριο. Ποιο θα ήταν το μέλλον της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και του Ελληνισμού εάν δεν είχε ιδρυθεί (από τον Μ. Κωνσταντίνο) η Κωνσταντινούπολη; Μπορούμε να φανταστούμε την ιστορία χωρίς αυτήν την Πόλη; Βέβαια οι ιστορικοί λένε ότι τέτοια ερωτήματα απαγορεύονται. Όμως, η συμβολή του προσώπου για το οποίο γίνεται λόγος, υπήρξε καθοριστική για τον ελληνισμό. Γιατί παρά την ρωμαϊκότητα, την οποία ο Μ. Κωνσταντίνος εκπροσωπούσε, στην ουσία στήριξε την ελληνικότητα. Το κέλυφος ήταν ρωμαϊκό αλλά ο καρπός ελληνικός. Όσο για το κυρίως θέμα, δεν βλέπω κάποιο αγεφύρωτο χάσμα. Βλέπω έναν άνθρωπο που αρχίζει να μεταβάλει την πίστη του από τον ανίκητο Ήλιο (μονοθεΐα) στον Θεό των χριστιανών. Διατηρεί τους τίτλους για πολιτικούς και πρακτικούς λόγους και λίγο πριν το τέλος, συνειδητοποιεί ότι έφτασε η ώρα να δεχτεί το βάπτισμα. Ο κάθε άνθρωπος γνωρίζει πως στη ζωή υπάρχουν αποφάσεις που δεν λαμβάνονται εύκολα ή δεν υλοποιούνται αμέσως. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε τον Μ. Κωνσταντίνο, όταν κοιτάξουμε την δική μας προσωπική πορεία. Μία πορεία που ο κάθε ένας ή η κάθε μία, από εμάς γνωρίζει πως είναι γεμάτη με αντιφάσεις, δύσκολες αποφάσεις και αναβολές.

ΘεόδωροςΤσαφαρίδης
Автор

Αυτοκράτορας δλδ εξουσία και ταπεινότητα που διακρίνει ανθρώπους που είναι "κοντά" στο θεό η που θέλουν να είναι θαρρώ δεν πάνε μαζί.
Η προσέγγιση σας πάντως είναι εξαιρετική

georgegaglias
Автор

Μέγας Εγκληματίας, κάηκε και αυτός στην Κόλαση.

KAOTSOUKI
Автор

Άγιος ή δολοφόνος είναι ακραίοι χαρακτηρισμοί. Ο Κωνσταντίνος ο Μέγας ήταν άνθρωπος της εποχής του και ως τέτοιον οφείλουμε να τον εξετάσουμε.

hoplitispolitis
Автор

Το ότι η εκκλησία τον έκανε άγιο δεν έχει καμμία σχέση με το αν ήταν καλός ή κακός άνθρωπος

ΜαρίνοςΛούρος
Автор

: Βυζάντιο! Thanks @Ιστορικοί_Περίπατοι ❤️😉

billy-bo_
Автор

Τέτοιες εργασίες αλλά και παρόμοιες, θα έπρεπε να γίνουν σειρά στην ΕΡΤ!
ΕΥΓΕ.
Επίσης ενδιαφέρον θέμα θα ήταν, το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα. Πότε για πόσο χρονικό διάστημα και από ποίες πόλεις εφαρμόστηκε.

Mhmuthos.
Автор

Μέ τά λεγόμενα σου, δέν βλέπω κάτι ώστε ο Μ.Κωνσταντίνος νά θεωρείται τώρα αν τό ιερατείο του έδωσε τό χρίσμα, αυτοί πάντως εγώ νομίζω κάθε άλλο παρά άγιος

ΧρήστοςΠαπ-ωρ
Автор

Με όλα αυτά που διάβασα σε λίγο θα έχουμε και άγιο ερντογαν ίδιες αποφάσεις πέρνει. Άγιος πολιτικός ωραίο μπέρδεμα ααα και άγιο Μητσοτάκη

fotisvasilopoulos