Γιατί τόσοι πολλοί Γερμανοί αξιωματικοί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο;

preview_player
Показать описание
Το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία. Η νίκη των Συμμάχων έθεσε τέλος σε μια από τις πιο καταστροφικές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά άφησε επίσης πίσω της σημαντικές προκλήσεις, ιδίως στην Ευρώπη. Τα έθνη σε ολόκληρη την ήπειρο αντιμετώπισαν τα τεράστια καθήκοντα της ανοικοδόμησης, του απολογισμού των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και της λογοδοσίας των υπευθύνων.
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα αποτελέσματα της μεταπολεμικής εποχής ήταν η φυγή πολυάριθμων Γερμανών αξιωματικών και συνεργατών των Ναζί σε μακρινές χώρες, με την Αργεντινή να αναδεικνύεται σε σημαντικό προορισμό. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει έντονη ιστορική συζήτηση: Γιατί τόσοι πολλοί Γερμανοί αξιωματικοί επέλεξαν την Αργεντινή και πώς διευκολύνθηκε αυτή η μετανάστευση; Σε αυτό το βίντεο, θα εμβαθύνουμε στους πολιτικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς παράγοντες που κατέστησαν την Αργεντινή ασφαλές καταφύγιο για αυτά τα άτομα.
Το πλαίσιο της μεταπολεμικής Ευρώπης
Μετά την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας τον Μάιο του 1945, η Ευρώπη ήταν μια κατεστραμμένη ήπειρος. Οι πόλεις βρίσκονταν σε ερείπια, οι οικονομίες είχαν καταρρεύσει και εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί. Μέσα σε αυτό το χάος, οι συμμαχικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος. Οι δίκες της Νυρεμβέργης, που διεξήχθησαν μεταξύ 1945 και 1946, αποτέλεσαν το επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, διώκοντας υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ναζί για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.
Οι δίκες της Νυρεμβέργης και οι επακόλουθες νομικές ενέργειες σε όλη την Ευρώπη δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα φόβου μεταξύ των επιζώντων μελών του ναζιστικού καθεστώτος και άλλων συνεργατών. Πολλά άτομα που είχαν υπηρετήσει στον κυβερνητικό ή στρατιωτικό μηχανισμό του Χίτλερ φοβήθηκαν τη σύλληψη, τις δημόσιες δίκες και, σε πολλές περιπτώσεις, την εκτέλεση. Γι' αυτούς, η διαφυγή έγινε αναγκαιότητα και το να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στο εξωτερικό ήταν μια από τις πιο βιώσιμες λύσεις.
Ταυτόχρονα, η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου προσέθεσε άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας. Ορισμένα δυτικά έθνη, ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση, στρατολόγησαν κρυφά πρώην Ναζί για τις γνώσεις τους σε τομείς όπως η πυραυλική επιστήμη, οι μυστικές υπηρεσίες και οι αντικομμουνιστικές δραστηριότητες. Ωστόσο, για πολλούς χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και άτομα που εμπλέκονταν σε εγκλήματα πολέμου, η εξορία σε χώρες όπως η Αργεντινή αποτέλεσε πρωταρχική επιλογή για να αποφύγουν τη δικαιοσύνη.

Γιατί Αργεντινή;
Ο ρόλος της Αργεντινής ως καταφύγιο για Γερμανούς αξιωματικούς και συνεργάτες των Ναζί δεν ήταν τυχαίος. Αρκετοί παράγοντες συνδυάστηκαν για να καταστήσουν το νοτιοαμερικανικό έθνος μια λογική επιλογή διαφυγής.
Ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια του πολέμου:
Η Αργεντινή διατήρησε επίσημα ουδέτερη στάση κατά το μεγαλύτερο μέρος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και κήρυξε τον πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα το 1945, αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολικό και έγινε μόνο μετά από σημαντική πίεση από τους Συμμάχους. Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, η Αργεντινή παρέμεινε κόμβος των φιλοαξονικών αισθημάτων και πολλοί Αργεντινοί ηγέτες συμπαθούσαν την υπόθεση της Γερμανίας.
Γεωγραφική απόσταση:
Η γεωγραφική απομόνωση της Αργεντινής, που βρίσκεται μακριά από την Ευρώπη στη Νότια Αμερική, την έκανε ιδανικό προορισμό για όσους διέφευγαν από τη δίωξη. Ήταν ένα μέρος όπου τα άτομα μπορούσαν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με σχετική ανωνυμία, προστατευμένα από την άμεση πρόσβαση των συμμαχικών αρχών.

Μια υποστηρικτική κυβέρνηση:
Ο πρόεδρος Χουάν Ντομίνγκο Περόν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 1946, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει η Αργεντινή ασφαλές καταφύγιο. Ο Περόν θαύμαζε πτυχές του ευρωπαϊκού φασισμού, ιδίως την έμφαση που έδινε στον εθνικισμό και την αυταρχική ηγεσία. Η κυβέρνησή του διευκόλυνε ενεργά τη μετανάστευση Γερμανών αξιωματικών και άλλων εγκληματιών πολέμου, όπως πρόκειται να διερευνήσουμε λεπτομερώς.

Ο ρόλος του Περόν και της κυβέρνησής του
Η κυβέρνηση του Χουάν Ντομίνγκο Περόν συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία διαδρόμων για να φτάσουν στην Αργεντινή οι Γερμανοί αξιωματικοί που διέφευγαν. Ο Περόν, ένας λαϊκιστής ηγέτης, είχε επηρεαστεί βαθιά από τις εμπειρίες του στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του θαυμασμού του για την Ιταλία του Μουσολίνι. Επιδίωξε να τοποθετήσει την Αργεντινή ως ένα ισχυρό, ανεξάρτητο έθνος και είδε μια ευκαιρία στην υποδοχή των Ευρωπαίων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών.
Διευκόλυνση των διαδρομών διαφυγής:
Η διοίκηση του Περόν συνεργάστηκε με Αργεντινούς διπλωμάτες, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και ευρωπαϊκά δίκτυα για τη δημιουργία οδών διαφυγής για τους φυγάδες Ναζί. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ήταν οι λεγόμενες «γραμμές αρουραίων», μυστικές διαδρομές που βοηθούσαν τους εγκληματίες πολέμου να ταξιδέψουν από την Ευρώπη στη Νότια Αμερική.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ευχαριστούμε πολύ για τά βίντεο σού
Μαθαίνουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε

Jocker
Автор

Μπραβο Πανο για το ωραιο σου βιντεο την ωραια φωνη και διηγηση σου!Παρ ολο που ολα τουτα τα κατεχα ηταν λες και τα ακουγα πρωτη φορα...♥️

ΔημητραΣτρακατσαλου
Автор

Ευχαριστούμε πολύ για το νέο βίντεο. Ενδιαφέρον όπως κι τα υπόλοιπα.

xristinalazellari-tuvo
Автор

Παρα πολύ καλό.
Συγχαρητήρια.
Όμως.
ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΗΣ.
Δώσε το κατά τ άλλα υπέροχο βίντεο να το δει ένας φιλόλογος και αυτός θα σε βοηθήσει.
Είναι κρίμα να καταστφεφεις την τόσο όμορφη δουλειά,
ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΜΠΡΆΒΟ

AthanasiosMouchtis
Автор

🙋‍♀️ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ...ΠΟΛΎ ΚΑΛΌ ΒΙΝΤΕΟ ..ΜΠΡΑΒΩ ΣΥΝΈΧΕΙΑ!!!

ΜαΤ-ωζ
Автор

Καλό θέμα αυτό
Η ιστορία θέλει πάλι
Από την αρχή να την
Γράφουμε πάλι.
Στην νότια Αμερική
Πήγαν για δύο λόγους
Βασικά αλλά μπορεί και να είναι περισσότεροι
Πάντως στην νότια Αμερική τότε τα περισσότερα κράτη είχαν χούντα στρατιωτική και είχαν καλές σχέσεις με την Γερμανία πριν τον πόλεμο και δεν ήταν τότε η διεθνής αστυνομία όπως είναι σήμερα που μόνο τρία κράτη νομίζω δεν έχουν
Υπογράψει την σύμβαση
Με τον ΟΗΕ για τους φυγάδες παράνομους
Κάθε είδους.

ΣπύροςΑυγέρης-βλ
Автор

Συγχαρητήρια για την εκπομπή. Εξαιρετικό θεμα

argyriosathanasiadis
Автор

Κι είχα πάντα την απορία γιατί πήγανε εκεί πέρα... Ευχαριστούμε ρε κούκλε!

aggelosathanasiou
Автор

Αδικο εκαναν οτι έκαναν πήραν χρή.ατα ξεπάστρεψαν τους εκεί αυτόχθονες και εκαναν νεα ζωη.Η θρυλική ταινια τζίλτα αυτό λέει.Πάντα με ενοχλουσε αυτή η υπόθεση ουτε κάρμα ουτε τίποτα.

ΜπεττυΜπεττυ-δρ
Автор

Αν μπορέσεις κάμε ένα βίντεο για εξαφανισμένους πολιτισμούς όπως η λεμουρια.

aggelosathanasiou
Автор

Άλλο ένα πολύ εενδιαφέρον βίντεο που λύνει απορίες ήξερα για την φυγή στην Λατινική Αμερική των Γερμανών αλλά όχι το λόγο ❤

ΤασοςΝικολουδης
Автор

ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΖΗΣΕ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΔΥΟ ΚΟΡΕΣ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ

AggelosGiannelos-yvug
Автор

Η σημαία με τον ήλιο είναι της Ουρουγουάης ..όχι της Αργεντινής ..καλό βιντεο

αιών-λο
Автор

Τα γερμανικά στρατεύματα παραδόθηκαν, τίποτα περισσότερο...
Όσον αφορά δίκες συμμάχων, τότε λόγος...

andreasmatthiopoulos
Автор

Δεν υπηρχε συμφωνια εκδοσης με την σργεντινη.ενω υπηρχε με τις ηπα.

ΑΡΓΥΡΩΣΤΑΥΡΟΥ-κω
Автор

Μόνο αξιωματική διέφυγαν και ο ίδιος ο χίτλερ διέφυγε...

fotistziaras