AVC | Accident vascular cerebral | Neurochirurg Dan Bentia | Simptome AVC

preview_player
Показать описание
Accidentul vascular cerebral afectează în jur de 60,000 de români în fiecare an. Mai mult de jumătate dintre victime nu supraviețuiesc. Stresul, obezitatea, hipertensiunea, diabetul zaharat, precum și alimentația bogată în grăsimi se regăsesc printre factorii de mare risc.

Medicii sunt de părere că numărul mare de accidente vasculare din România ar putea fi redus dacă oamenii ar duce un stil de viață sănătos. „Opt ore de activitate la serviciu, opt ore de relaxare și opt ore de somn„ este principiul sănătos după care ar trebui să ne trăim fiecare zi. Însă, ritmul omului modern este altul, care implică multe ore petrecute la birou, stres, o alimentație nesănătoasă și privarea de somn.

La 40 de ani, Irina a început să aibă tulburări de vedere și amețeli. Cum simptomele persistau, aceasta a ajung la medic. A urmat o investigație cu tomograful și a aflat că era în pragul unui accident vascular cerebral.

Statisticile arată că 32,5% dintre români suferă de hipertensiune, 45,8% au un nivel al colesterolului ridicat, iar 30,5% fumează în mod regulat. Toate acestea reprezintă principalele cauze ale unui accident vascular cerebral. Acestor factori li se mai adaugă diabetul zaharat netratat și alimentația bogată în grăsimi.

Printre factorii secundari se numără excesul de alcool, consumul de substanțe interzise, sedentarismul prelungit, precum și expunerea repetată la lovituri în zona capului.

În cazul unui AVC, intervenția în primele ore este crucială, dar pentru aceasta trebuie să fiți atenți la simptome. Durere intensă de cap, alterarea stării de conștiență, de la somnolență, confuzie și până la comă, precum și scăderea vasculară cerebrală.

Aproximativ 60% dintre cauzele de deces sunt atribuite bolilor cardiovasculare, iar accidentul vascular cerebral ocupă locul al doilea în topul cauzelor mortalității din țară, după infarctul miocardic.

Medicii spun că se impune un program național de prevenție și screening. De asemenea, persoanele tinere ar trebui să meargă la controale periodice pentru că AVC-ul a început să apară din ce în ce mai des la persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani.

Există câte o unitate de intervenție rapidă în cazul AVC-ului acut, în Iași, Suceava, Oradea, Timișoara, Cluj și Târgu Mureș, doar că acestea sunt insuficiente pentru numărul mare de pacienți.

Cum factorii de risc responsabili pentru apariția atacurilor vasculare cerebrale sunt ușor de evitat, prevenția rămâne cea mai eficientă armă împotriva acestei afecțiuni. Un stil de viață sănătos poate reduce riscul de AVC cu până la 90%.

Daca vreti sa aflati mai multe despre cum puteti preveni un AVC discutati cu medicul dumneavoastra! O vizita la neurochirug este indicata daca aveti precedente in familie. Invatati simpotomele si modul in care va puteti proteja, pentru o viata mai buna, mai lunga, mai fericita.
Рекомендации по теме