Beyoğlu'nda dönüşüm | 'Tüm bileşenlerin ait hissedebileceği bir Beyoğlu olmalı'

preview_player
Показать описание
Beyoğlu sürekli bir değişim içinde. Şehir sakinleri değişimin son 10 yılda daha da hızlandığı görüşünde.

Peki bir zamanlar İstanbul kültür-sanat ve gece hayatının merkezlerinden biri kabul edilen Beyoğlu'nda son 10 yılda neler değişti? Eski Beyoğlu geri gelir mi? Yoksa bu istek nostaljiden mi ibaret?

Beyoğlu'nu yıllardır yakından takip eden sanatçı ve akademisyenlere sorduk.

#beyoğlu #taksim #istanbul
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

"Semt bizim" serimizin tüm videolarını izlemek ister misin?

plus
Автор

Her yer baklavacı ve nargileci oldu. yerli ve milli kültürle arap turiste hizmet birarada

emma_emma
Автор

Sigara yasağını destekliyorum . Alkol gibi değil ben bir bira içecem ağız tadıyla başkasının dumanı benim nefes almamı engelliyor. Sadece kendi alanında kalan bir şey olsa evet ama senin dumanın benim alanımı işgal ediyor. Yasak olmasa insanlar benim alanıma saygı duysa hemen kalksın derim ama saygı ülkemiz de hangi cenah olursa olsun SIFIR!

ozangoztepe
Автор

1995 ile 2010 yılları arasındaki istiklal caddesi ve beyoğlu en güzel zamanlarıydı sonrası emek sinemasının kapanması kitapçıların kapanıp nargile cafe türkü cafeye dönmesi sonrası kültür ve sosyalleşme mekanından alışveriş avm mekanına dönüşmesine sebep oldu aslında ilk ağaçların sökülmesiyle gri zevksiz taşların döşenmesiyle başlamıştı

muratylmazturk
Автор

Her sokağında ayrı bir mekanın olduğu, İstiklale çıktığınızda çok kültürlülüğü görmüş olduğunuz bir yerdi Beyoğlu. Beyoğlunun değişmesinin en büyük nedeni aslında ülkenin siyasi ikliminin ve üst yönetimin adım adım kendi siyasi ve kültürel yapısıın her yere sirayet etmesi oldu. Beyoğlunun değişmesi aslında ülkenin son 20 yılda değişen sosyal ekonomik ve kültürel yapısını yansıtan çok güzel bir ayna niteliği taşıyor.

nexusmediaworld
Автор

Benim annemin babası 1940’larda Beyoğlunda terziydi. Babanım babasida onun yan dükkanında esnaftı. Sonra zamanla mahvoldu Beyoğlu

canhoroz
Автор

Beyoğlu eski Beyoğlu olamaz ama şu ankinden daha iyi bir versiyonu olabilir

cancan
Автор

annemden hep duyuyorum "bizim gençliğimizdeki beyoğlu.." diye anlata anlata bitiremiyor. eski beyoğlu yok belki ama istanbul'da sanata erişmek istiyorsam gittiğim yer direkt beyoğlu oluyor, sabahlara kadar içip eğleneceksem yine beyoğlu oluyor. belki eski jenerasyon değişimi bildiği için onlara bitmiş gibi geliyor olabilir ama annemin hayatında beyoğlu'nun yeri neyse bende de yeri o. yani bir kültür festivalinin alıcısı aslında hala beyoğlu'da, geriye sadece gençlere özgür alan tanınan bir organizasyon anlayışı kaldı.

piskopeq
Автор

Malum yorumu yapayim ülkece mutlu olduğumuz günler

ozinolimit
Автор

İlk gittiğim 1994 yılında Oda Kulenin orda devasa bir ekrandan bir grup genç Pink Floyd The Wall izledim sonra ne olduysa o ekran kaldırıldı. Sonra her hafta sonu sabah 12 den akşam 20.00 a kadar orada girip çıkamadığımız bar pub konser mekanı ve stüdyo kalmadı ben perküsyon çalıyorum ve o yıllarda zaman ne güzel akıyordu. En son 2018 de Galatasaray da varlık gösteren 45'lik bara gittiğim akşamdan beri 6 yıldır gitmiyorum ondab evvel Atlas Beyolu Pasajı Anabala ve bir çokları benim için bitti.

cemark
Автор

bizde asmalıda mekancıydık dukkan dolu olunce gelıp bahaneyle ceza yazıyolardı .kacırdılar esnafı

emrekosar
Автор

Sigara yasağından önce de kapalı mekanlarda havalandırma ve klima sistemi çok iyi düzeydeydi.. ortamda sigara dumanı ndan rahatsız olunmuyordu.. içki ve sigaraya savaş açıldı ama u.yuşturucu kullanma yaşı 10-11 e kadar düşmüş (basın dan)

metinkarakus
Автор

2013 gezi direnişinden sonra Beyoğlu hızla değişti. Özellikle Suriye iç savaşının patlak vermesiyle birlikte çok sayıda Suriyeli Taksim'de dükkan açtı, işletme sahibi oldu. Ve sonuç...

onurerenmedya
Автор

Annem orda doğup büyümüştü biz de anneannemler orada yaşıuor diye hep ziyaret ederdik. Sürekli Anadolu yakasından avrupaya geçerdik. Çocukluğumda çok daha farklı bir yerdi şimdi herşey çok yapay geliyor. Benim gezdiğim sokaklar artık nargile dumanından, göçmen öğrenci yada işçilerden geçilmiyor. Sokaklardaki eski butikler yok mesela heryer büyük zincir mağazalar dolu hatırladığım tek güzel olan ve hala var olan şey renkli evler sokağı var gerçi oradada pek bir şey kalmadı artık

muhursuzpusula
Автор

Ah o eski Nevizade, Beyoğlu... Şimdi her yerde Arap, Afgan, Suriyeli dolu

colorado
Автор

Bir zamanlar istanbul'da takıldığım mekanlar: Mojo, Bronx, Line, Blanco, Dogzstar, Indigo, Babylon Asmalı, Gizli Bahçe, Küçük Otto, Leyla, Leyla Teras, Peyote, Kiki, Machine, Eski Cambaz, Soho, Hayal Kahvesi Beyoğlu. Acaba şu an hangileri duruyor. Örneğin 15 sene önce gittiğim Amsterdam'daki Melkweg hala açık.

hepikro
Автор

Yıllardır İstiklal caddesinde Onur Yürüyüşleri ile özgürlük mücadelesi veren ve Beyoğlu'nu terk etmeyen Lgbti'lere de söz hakkı vermeniz iyi olurdu.

MrOttoistanbul
Автор

Gençlerin gece hayatına katılması şu şartlarda mümkün değil. Belediyenin değişmesiyle olacak bir şey de değil bu.

Gençlerin ezici çoğunluğunun gittiği mekanlar şu an ucuz alkol satan ve basit Türkçe pop remiksleri çalan gece kulüpleri. Bunun dışında alternatif herhangi bir şeyi asla tercih etmiyorlar. Bunun sebeplerinden biri alternatif müzik mekanı diyebileceğimiz mekanların bira fiyatının yüksek olması, özellikle de "sahneli" olanların. Tek sebep bu da değil tabii. Azami şartları sağlayan ve yeni çıkan genç grupların pişebileceği bir mekan yok. Taksim'de bir iki mekan falan kaldı düzgün bir sahne deneyimi sunan. Onların da bira fiyatı yüksek, dolayısıyla bu mekanlara asıl gitmesi gereken öğrenciyi çekemiyor. Ne genç müzisyenlerin pişebileceği ve insanlara kendilerini tanıtabileceği bir ortam var ne de gençlerin yeni bir kültürle tanışabileceği bir ortam.

Çok sevdiğim bir abim gençliğinde -2005-2008 yılları gibi olması lazım- Kemancı'nın son dönemlerinde haftada bir kaç kere sahneye çıktığını ve her gün ortalama 4 saat sahnede kaldıklarını söylüyor. Aynı şekilde o dönemler, sadece sahne müzisyenliğinden ben geçinirim herhalde diye düşündüğünü söylemişti. Şu an geçinmeyi bıraktım para kaybediyorsunuz. Zaten mekan azlığından dolayı da bir ay öncesinden mekanın organizatörüyle konuşup sahne ayarlamanız gerekiyor. O da ayda bir tane 2 saat falan bir mekan için. Bira fiyatı yüksek, biletli ve genç müzisyenin cebine giren 3 5 kuruş bir şey. Stüdyoya ödediğini anca karşılıyor belki. Videodaki kadınlardan bir tanesi biz de gitmeyi bıraktık dedi ya hani. Bu yorumu okuyanlara da soruyorum en son ne zaman bir sahneli bara bilmediğiniz bir grubu meraktan dinlemeye gittiniz? Müzisyenlerin durumu kötüden de öte artık. İstiklal'de sokak müziğinin yasak olması konusuna hiç girmeyeceğim. Adam bıçaklamalık mesele.

Bir kültür festivali yapılsın tabii, birden fazla yapılsın. Ama bununla çözülecek bir iş değil. Sorunun büyük bir kısmı ekonomik ama belediyenin bu konuda yapabileceği bir şey yok. Sahneli mekanlara bir şekilde teşvik verilmeli. Arada bir 2 metrekare alana sahne kuran barlar çıkıyor, onlardan bahsetmiyorum. Gerçekten doğru düzgün grup müziği yapılabilecek barların sayısının artması ve bu barlardaki bira fiyatının bir şekilde düşmesi lazım ki alternatif kültür gençler tarafından benimsenebilsin, hem üretilsin hem tüketilsin.

Buradaki bir diğer temel problem de üniversitelerdeki festival ve içki yasakları. Öğrenciler zaten okullarında festival yapamıyorlar. Yapsalar bile rektörlükler yine bir şekilde sınırlandırıp, dar bir alana hapsediyor üniversite festivallerini. İçki tüketimi üniversitelerde yasaklandığından beri zaten öğrenciler doğru düzgün sponsor bulamıyor yaptıkları festivallere. Müzik sektörünü biraz bilen bilir. İçki, müzik festivali için can suyudur. Efes, Tuborg vs. (Efes daha iyi) eskiden tonla para aktarırmış her sene festivallere, konserlere. Şimdi isteseler bile aktaramıyorlar devlet yasakladığı için. Şu an üniversiteler ortalama Yozgat kafasıyla, lise düzeyinde yönetiliyorlar. Benim lisemde bile daha fazla imkan vardı ki ben İTÜ'deyim. Üniversiteli kendi okulunda bile çalamıyor. Öğrencinin yeni bir kültürle tanışma şansı yok. Ot gibi yaşayıp mezun oluyorlar.

Belediyelerin yapacağı en büyük iyilik üniversiteli müzisyenlerle temasa geçip, üniversite festivallerini üniversite dışına taşımak olur. Bu şartlarda üniversitede herhangi bir kültür üretimi-tüketimi söz konusu değil. Maalesef çok iyi başardılar bunu. Acilen el birliğiyle alternatif bir alan oluşturulması lazım.


Umut Kuzey sana da sıra gelecek.

berkbayrak
Автор

Beyoğlu son nefesini verirken benim orada çalışarak hayata atıldığım yerdir.

ÜnalYaren-jy
Автор

Geri gelmez dünyada hersey gelişiyor aynı bizim gibi ve değişiyor 😊devir değişiyor dünya ölümüne bir adım daha yaklaşıyor....

hakanh