Herman gasloos met boilers

preview_player
Показать описание
Herman Fiselier is gasloos gegaan met elektrische boilers. Is dat slim of niet?

Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.

Donaties zijn ook altijd welkom:
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

RTV Oost heeft de eerste rectificatie al ontvangen:
_In een eerste versie van dit artikel stond dat het stroomverbruik van een huis met warmtepomp hoger is. Dat was onjuist en is daarom aangepast._

KetelKlets
Автор

Bedankt Lekkere Kletser. Je bevestigd mijn gedachte m.b.t. de elektrische ketel. Zuinig denken is niet altijd zuinig doen in de praktijk.
Ga vooral door met je nuttige tips en verduidelijkingen.

janversteeg
Автор

Dit systeem had ik 13 jaar geleden ook gemaakt.. maar werkt veel te traag.. en verbruikt meer dan een elektrische cv-ketel.
Je kan beter minder water verwarmen door middel van een elektrische cv-ketel..
Deze eventueel combineren met een hybride warmtepomp..👍🏻
Voor douchen gebruiken wij een 15 liter 2, 2kw close-up boiler.. nooit gezeur dat er te lang onder de douche wordt gestaan...😉

JohnVissercvoptimalisatie
Автор

Bedankt voor je review. Ik dacht hetzelfde maar jij hebt het weer mooi met cijfers onderbouwd. Goed om nieuwe ontwikkelingen kritisch te blijven volgen.

menox
Автор

Deze uitvinder ben ik al vaker tegengekomen. Ik vindt het best interessant omdat mijn huis veel overeenkomsten heeft met zijn huis. Op zijn website staat wel veel informatie, maar niet wat zijn uitvinding nu precies inhoud. Daarom heb ik geprobeerd alle losse stukjes die verspreid op het internet staan te bekijken.
Wat je hier ook van vindt: hij heeft wel iets geknutseld waarmee hij zijn huis zonder gas kan verwarmen. Hij heeft er wel over nagedacht voor hij hieraan is begonnen.
Schijnbaar heeft hij (of had hij) een 1-fase aansluiting, en kan/kon dus geen dus geen hoge vermogens tegelijk van het net halen. Een electrische CV ketel was dus geen optie.
Zijn huis is gebouwd rond 1970 en had enkel glas heeft geen tot weinig isolatie.
En hij heeft geen vloerverwarming maar radiatoren.
Hij zegt dat het heel veel zou kosten om dat aan te passen en dat zijn uitvinding de voordelige oplossing is waar Nederland op zit te wachten.

Mijn huis is ongeveer vergelijkbaar, alleen heb ik een vrijstaand huis, ook nog eens op de vlakte zodat ik meer last van wind heb dan in een bebouwing waar hij woont.
Ook ik heb geen vloerverwarming maar radiatoren.
En juist die oude radiatoren zijn er indertijd op berekend dat het huis geen enkele vorm van isolatie heeft. Nadat het enkel glas jaren geleden al is vervangen door dubbel glas heeft de aanvoertemperatuur van de ketel bij ons altijd op 50 graden gestaan.

Als hij nog de oude radiatoren heeft zou hij dus ook met een warmtepomp uit de voeten kunnen.
Helemaal als hij ook nog de spouwmuur laat isoleren met isoparels.
Vervangen van enkel glas door dubbelglas en het isoleren van de spouwmuur kost minder dan 20 zonnepanelen. En hij heeft 40 zonnepanelen.

Maar terug naar de uitvinding.
Maar wat is zijn uitvinding nu eigenlijk?
Hij geeft daarover niet veel informatie en zegt dat hij het niet precies kan vertellen omdat er, als anderen dit zouden proberen te maken, gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Wel is duidelijk dat zijn uitvinding bestaat uit een aantal electronische componenten.
Hij heeft een soort wisselschakelaar heeft gemaakt die afwisselend de ene, en dan weer de andere boiler laat opwarmen. Het lijkt een beetje op zoiets als ook wordt gebruikt om een wasmachine en een droger tegelijk te gebruiken op hetzelfde stopcontact. Zo’n ding is bij de bouwmarkt te koop voor een bedrag van rond de 50 euro.
Ook lijkt het erop dat hij een ook schakeling heeft gemaakt waarmee hij een soort van moduleren nabootst.
Maar het is en blijft een systeem met een COP van 1.
Hij zou dus ongeveer 10 keer zoveel kWh aan stroom moeten gebruiken dan hij aan m3 gas gebruikte. Maar hij beweert dat hij voor elke m3 gas die hij gebruikte maar 3 kWH nodig heeft.
Dat zou betekenen dat hij met zijn systeem een COP van 3, 3 haalt. Dat is niet alleen een aardig rendement, het zou een geweldige uitvinding zijn. Al was het maar omdat hij een verwarmingselement met een hogere COP dan 1 zou kunnen laten werken.
Hij laat zelfs zijn jaarafrekening zien en inderdaad krijgt hij van zijn energieleverancier een flink bedrag terug en zijn voorschot wordt op iets meer dan 100 euro gezet.
Een heel verschil met de tijd toen hij nog gas gebuikte.
Maar komt dat rendement wel door zijn uitvinding, of is er iets anders aan de hand?
Jammer genoeg is het laatste is het geval.
Om te beginnen de schuur. Die werd eerder continue verwarmd. Nu alleen als ze in de schuur zijn.
Verder heeft hij in een aantal ramen het enkel glas door dubbel glas laten vervangen.
Door deze maatregelen zou zijn verbruik al aardig minder kunnen zijn.
Maar er is nog meer aan de hand.
Hij heeft inmiddels 40 zonnepanelen in gebruik.
Daarmee wek je dus veel meer stroom op dan je normaal voor zo’n huis gebruikt.
Maar dat is dan ook precies waardoor hij tot een COP van 3, 3 komt.

In een interview verteld hij zijn verhaal en dat komt neer op: Een warmtepomp gebruikt stroom uit het net om warmte uit de buitenlucht die door de zon is verwarmd, te halen en dat te gebruiken voor verwarming van het huis.
Dit systeem doet hetzelfde, alleen haalt die de warmte uit zonlicht en gebruikt daarvoor zonnepanelen.

De stroom van de zonnepanelen telt hij dus niet mee als stroomgebruik.
En dan kun je eenvoudig een hoog rendement halen. Tenminste op papier.
Het werkelijke rendement is heel laag.
Als hij de helft van zijn investering in zonnepanelen had gebruikt om zijn huis te isoleren en dubbel glas te plaatsen en in plaats van zijn uitvinding een warmtepomp (of een goede CV ketel) zou gebruiken dan zou hij veel goedkoper uit zijn.

janhintergarten
Автор

Als je je zonne-energie in de boiler stopt betaal je 0, 0 (of 9 cent volgens begin september '22 tarieven). Ik denk dat er daarom zo' 'n grote schakelkast onder, zit.
De boilers zijn dus een soort van zonne energie accu's

ronaldjesse
Автор

Boiler kan overdag opwarmen op PV, en ‘s-avonds warmte afgeven.

AndreasNLD
Автор

Mijn gedachte was exact het zelfde: COP van 1 is een COP van 1. Maakt niet zoveel uit hoeveel buffervoorraad je hebt. Heeft een hoog Don Quichot gehalte deze uitvinder.

jpwagemakers
Автор

Het enige voordeel t.o.v. een elektrische CV-letel dat ik kan bedenken is dat je het water in de boiler overdag zou kunnen verwarmen met energie van zonnepanelen en zodoende in de avond kan gebruiken. Maar met de huidige salderingsregeling is dat eigenlijk nutteloos. Had ie beter zonneboilers kunnen gebruiken 😉

robvermeulen
Автор

Blijft een fijn kanaal dit met goede tips over wat aan te schaffen en wat niet. Zijn zoveel oplossingen

Palmboom
Автор

Als je zonnepanelen hebt moet je zorgen dat je overdag je warmte maakt, en opslaat wanneer je savonds thuis komt zo’n weer bijna weg dan verbruiken
En een elektrische cv pakt stroom wanneer jij het vraagt

SuperRetep
Автор

Ik heb toevallig net de video van rtv oost gekeken en was behoorlijk geïrriteerd dat ze niet vertelde hoe het werkte. Als ik alleen maar hoor de experts geloven er niet in wordt ik ook al vrij snel achterdochtig. Blijkbaar zijn het dus gewoon twee boilers waar hij tussen schakelt haha. Nou ja hoop dat hij veel plezier heeft gehad aan zijn hobby.

jurgentreep
Автор

Super uitleg en ook respectvol naar de uitvinder toe.

fredontube
Автор

Niet vergeten dat de warmtepomp door een erkend installateur geïnstalleerd moet worden, anders geen ISDE. De kosten voor gebruiksklaar aanschaffen van de warmtepomp zijn een stuk hoger dan €3000, —. Verder ook de vastrechtkosten meenemen. Bij gasloos vallen deze voor het gas weg. Met de door jou aangegeven warmtepomp kun je niet gasloos. Vermogen is te laag voor tapwater. Je moet dus een 2e component toevoegen in de vorm van een elektrische boiler (lees extra kosten). Dat maakt de “uitvinding” niet rendabel of interessanter, maar het verschil is een stuk minder groot als je de berekening juist maakt.

MHMHMH
Автор

Een buffervat heeft natuurlijk wel weer zin als je overdag met je eigen pv panelen een boiler verwarmd.

stephanwassink
Автор

bedankt voor de informatie weer zeer interresant, een warmtepomp is zeker de mooiste oplossing.. maar waar krijg ik ze nog geen enkele partij reageert ook maar op een verzoek voor plaatsen van een warmte pomp.

mahtar
Автор

Ik heb zijn verhaal goed bekeken. Het is al een jaar of 4 misschien wel 5 geleden dat hij dit heeft gemaakt.
Hij heeft speciale beter geisoleerde TWEEDEHANDS gekochte boilers gebruikt.
Intussen zijn warmtepompen al goedkoper en beter geworden.
Zijn verbruikscijfers zijn moeilijk te vergelijken en ook nog behoorlijk hoog.
Dus dit is geen alternatief voor de
E-CV ketel met WP of een andere moderne oplossing.

ivovlot
Автор

met 2 pv boilers icm zonnepanelen wellicht wel stuk lagere kosten tegenover electrische cv?

Joru
Автор

De boilers kunnen op 2, 5mm2 draadjes en laagvermogen opwarmen. Een electrische cv heeft grote piek spanning nodig met doorstromen? Kan zijn infrastructuur dat wel aan?

joostonline
Автор

Bedankt voor de zuivere uitleg Rick👍💯👍

soldaat