De ce fac oamenii rău? | Tainele Existenței 5

preview_player
Показать описание
De ce fac oamenii rău? Cum de ne rănim unii pe alții și asistăm cu bună știință la suferința semenilor noștri? De ce uneori cele mai mari atrocități sunt făcute în numele lui Dumnezeu? Cum de nu putem scăpa până în ziua de azi de impulsurile noastre agresive?

Asta am încercat să aflu în acest episod din Tainele Existenței alături de invitați din domeniile antropologiei, psihologiei, filosofiei, spiritualității și sociologiei.

Dacă vrei să mă susții, o poți face

Pe invitații din clip îi găsești aici:

Cuprins
00:00 Intro
00:42 Radu Umbreș, antropolog
07:10 Eugen Secară, psihoterapeut
14:38 Dan Nădășan, filosof
26:17 Mihai Maci, filosof
36:40 Alex Voinea, instructor yoga
45:11 István Tárkányi, preot reformat
52:36 Ioan Hosu, sociolog
1:00:49 Cătălin Ionete, sociolog
1:11:33 Cristina Mureșan, ghid de spiritualitate practică
1:24:27 Outro
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

De mult, demult :) am căutat acest tip de emisiune! E WOW! Bravo! Te urmăresc cu drag

nicutulici
Автор

Mulțumesc cu respect! Și te urmăresc cu mare drag!

gabrielacrisu-yiqc
Автор

Salut, Vlad!
Este interesant ceasul pe care il porti!

eleftereovidiu
Автор

Traim intr-o imensa "puscarie" a spiritelor in care trebuie sa demonstram ca putem sa fim mai buni. :) Daca crezi ca esti un spirit intr-un corp fizic, atunci corpul fizic poate sa fie o puscarie pt tine deoarece nu poti sa-l parasesti decat atunci cand moare. Dupa ce moare corpul fizic, spiritul paraseste corpul si merge la evaluare, adica la Judecata :). Reincarnarea da foarte mult sens raului si binelui din lume. Pacat ca nu e acceptata de crestinism. S-ar explica multe lucruri in felul asta: de ce suntem atat de diferiti, de ce unul e bogataltul sarac, de ce unul are talent la pictura de mic si altul nu are nici cu profesor, de ce se nasc copii cu dizabilitati etc. etc.

mihail
Автор

Nu există oameni buni ….Toti suntem păcătoși Rom.3:23
Toți ne-am născut depravati și merităm Iadul .Acesta este cel mai mare act de smerenie al unui om :să recunoască, ca pentru salvarea lui, el nu poate face nimic ..Dumnezeu a făcut totul în suveranitatea Lui !!

calinpopa
Автор

Doamna cu spiritualitatea practica, ca si domnul cu yoga n-au nicio treaba cu realitatea. Fiecare traieste in sistemul lui de marketing, ca nu stiu in ce masura ei chiar cred ceea ce vand. Cea mai mare problema e relativizarea pe care o predau. Pentru unul nu exista binele si raul, ci numa ni se pare, iar pentru cealaltă totul e nunai bine doar ca trebuie ca noi sa intelegem. Cand ai o responsabilitate fata de cativa copii ai tai nu poti sa-i lansezi dezorientati in lume despre ce este bine sau rau sau daca copilul tau are leucemie sa-i spui ca bunul dumnezeu asa a vrut.

tibiavram
Автор

Domnul Isus Hristos a luat tot păcatul meu :trecut, prezent și viitor și prin credință în Jertfă Lui, a transferat asupra mea neprihănirea Lui
Prin credință, Dumnezeu mă pune în Hristos Domnul și sunt răstignit împreună cu Domnul Isus Hristos, mort, îngropat și înviat la o viață nouă 2Cor.5:17
Duhul Sfânt convinge inima omului, ca este vinovată în ce privește ;păcatul, neprihănirea și judecata !!

calinpopa
Автор

#23:00 da eu am întrebat de ce mă:))))

ForeverYoung
Автор

Totul este bine asa cum este in lume, in cosmos, in univers, este lumea lui Dumnezeu .Doar ca, unii aleg sa faca rau vietii, altii, nu ! Unii nu actioneaza din suflet, constiinta, nu au asa ceva, cultivat, invatat .

eugeniacomsa
Автор

Nu știu dacă vor și conștientizează că fac rău, dar cred, că se gândesc să-și facă bine in defavoarea semenilor, adică, lipsa de cântărire a situațiilor !

vladlivia
Автор

Dumnezeu alege în suveranitatea Lui oameni pentru mântuire !!
Dumnezeu dă viață și El o ia …cum putem noi sa-L oprim….???
Nu toți oamenii vor fi mântuiți …scriptura nu poate fi desființată !!

calinpopa
Автор

Cat omul actioneaza din ego, se va perpetua raul .Cand va actiona din suflet, va fi varianta sa mai buna !

eugeniacomsa
Автор

De multe ori, de atasamentul celor multi profita, in mod cinic si lacom, cei foarte putini, prin manipulare sau prin forta.
Sa fiu mai explicit: In conditiile in care fiecare biserica, fiecare denominatiune, sustine ca Scriptura constituie "Cuvantul lui Dumnezeu" si ca este suficienta si clara, totusi exista atatea culte/denominatiuni, fiecare sustinand ca propovaduieste "Adevarul" si denigrand-mai accentuat sau mai voalat-celelalte denominatiuni. De ce? O cauza poate fi, asa cum am mentionat, neintelegerea esentei invataturii hristice, ducand la un atasament fanatic fata de convingerile proprii, atasament intretinut si de catre liderii religiosi respectivi, in scopul de a isi pastra enoriasii, pentru ca enoriasii sunt necesari.
Este recomandat, chiar bine si sanatos pentru dezvoltarea noastra spirituala (si nu numai) ca, din cand in cand, sa tinem cont atat de reactiile (feedback-ul) care vin din interiorrul nostru (dintr-o minte sanatoasa), din cuget, fie de reactiile care vin din exteriorul nostru.
Sa fiu mai explicit: de ex., in cazul religiei crestine, daca o anumita interpretare a invataturii lui Iisus Hristos, ma indeamna (subliminal, nu neaparat explicit) la dispret si ura fata de ceilalti-care nu au aceeasi convingere, sau daca ceilalti, imi atrag atentia ca am o atitudine gresita, un comportament deplorabil in societate, atunci ar trebui sa ma "intorc" in fiinta mea si sa analizez cauzele care mi-au modelat atitudine si comportamentul.
In concluzie: Orice invatatura spirituala care nu poate transforma omul in mai bine este o invatatura moarta!

florinmircea
Автор

Despre suferinta animalelor nu vorbeste nimeni, abatorul animalelor este o crima inimaginabila doar ca in spatiul crestin uciderea animalelor este ceva firesc.

ionelpetran
Автор

Mi ar place să vă aud analizând și despre interioritatea sau exterioaritatea răului si binelui, dacă e în noi răul, nu știu, sub orice formă, poate fi o “substanță”- materie, sau este ceva ce noi absorbim din mediul exterior nouă, ( și aici mai apare o întrebare întrebătoare : cine suntem noi, cei care întrebăm cine suntem noi?!?!?!) pentru ca suntem condiționați tot de materie, ca dacă i interior nu prea avem multe șanse să nu l facem, răul mă refer, și sau dacă ne este exterior mai avem ceva șanse să învățăm să l eliminăm, deși îo bănuiesc ca nu neapărat asta este scopul să eliminăm răul ci să l cunoaștem: Eva în grădină Eden o văzut ca pomul era bun pentru ca nu cunoștea răul( se pare ca Adam era atât de tolomac ca nu cunoștea nici binele: ), noi acum suntem în procesul de cunoaștere nu în procesul de extirpare, sau nu știu no, ca atunci nici nu mai prea contează dacă interior sau exterior, zic și io, poate ca e percepția noastră doar, deși nu te poți duce la un suferind să i zici asta, poate când îl vom cunoaște intr atât de bine încât să se dizolve de la sine, da’ până atunci cine știe cat o mai fi, deocamdată există suferință, ca e doar o percepție sau nu, răul ne afectează, poate suntem până la urmă cobai în laboratorul( era să scriu labirintul) de cercetare asupra binelui împreunat cu răul ( ca am aflat ca acolo în geneza în limba ebraică nu este copacul conoasterii ci este copacul împreunării binelui și răului deci no… ) oricum va multumesc, sunteți grozavi !

Marza-A
Автор

Cum să folosești, sa construiești, să câștigi ceva fără efort, fără alegeri, fără a distinge ca prin rău obții satisfacția nicidecum bucuria acelui câștig!!
Răul și răutatea din oameni ne arata cât de slabi suntem și invidioși pe cei care vor sa își controleze răutatea, pentru ca ea există în fiecare, orice om poate fi rău până la diabolic, grotesc!!
Bunătatea nu e pentru oricine, la fel ca și Bucuria ❤

elygia
Автор

Vlad, am mai auzit câteva din postările tale și înțeleg că vrei să-ți explici ce se întâmplă, dar ai întrat pe o stradă înfundată. E ca și cum ai cerceta efectele bolii fără să cauți cauza ei.
Îți mărturisesc că și eu am fost ateu de la 15 la 23 de ani dar am înțeles că sunt prea multe lucruri în univers și mai ales pe Terra care nu se pot explica altfel decât dacă a existat un creator. Și prima chestie care îmi vine în minte este că suntem formați din două entități distincte și prin unire devenim întregi. Bărbatul și femeia unindu-se pot perpetua specia, dar dacă evoluția, o chestie legată de hazard, greșea cu 100 de ani și femeia nu ar fi apărut, bărbatul ar fi murit fără să ducă la perpetuarea speciei ! 100 de ani e ceva extrem de infim la nivelul miliardelor de ani în care s-a ajuns la formarea speciilor. Dacă la nivelul oamenilor am pus 100 de ani, deși perioada fertilă se referă la circa 25-30 de ani, ce ne facem cu efemeridele, acele insecte care trăiesc o singură zi. Pe ele la ce tip de hazard le putem include ???
Am avut diverse discuții cu tipi de cele mai diverse convingeri dar cel care m-a ajutat cel mai mult a fost profesorul meu de istorie Brudiu Mihail. El, deși comunist, mi-a deschis niște orizonturi pe care nu le bănuiam a-mi fi la îndemână.
El mi-a spus de Einstein care a zis sau a scris undeva că " este prea multă matematică în univers ca să putem spune că nu există Dumnezeu !" El mi-a spus să citesc Biblia. Eu aveam Biblia acasă, ai mei fuseseră adventiști dar nu erau prea bazați pe credință și când a venit prigoana comunistă s-au lăsat.
Eu aveam în vedere să încep să citesc despre marii gânditori și filozofi dar nu aveam nici o carte de-a lor, în schimb aveam Biblia. În 88 am început să citesc Biblia și întâmplător am întrat în contact cu baptiști și martori ai lui Yehova, cu adventiști. Erau timpuri dificile dar am început să-mi formez o imagine ca o hartă pe care așez bucăți de puzzle.
Filozofii nu își pot forma o imagine adecvată pentru că nu văd decât efectele răului și e o vorbă: un nebun aruncă o piatră în iaz și zece înțelepți nu reușesc s-o scoată!😅
Cei zece înțelepți filozofi cercetează pietroiul îi dau târcoale și tot așa, dar nu știu cum a ajuns în iaz!! 😅
Când am început pe calea nu pot să spun că eram prea entuziast dar în doi trei ani am avut destule dovezi că Dumnezeu există și că vrea să se facă înțeles, cunoscut. Tata deși era destul de sceptic a avut și el experiențe cu Dumnezeu pe care nu le-a înțeles imediat.
Ceea ce fac filozofii dar și alții, inclusiv preoții este că privesc de departe și nu numai că nu văd pădurea de copaci dar nici măcar nu sunt suficient de aproape . Ei, e ceva acolo, un pic de verdeață, dar ce-o fi... Dumnezeu știe...!
Ei bine, eu m-am aplecat cu multă curiozitate și am descoperit lucruri extraordinare despre noi, despre Dumnezeu, despre natură, despre univers!
Primul lucru care m-a frapat și asupra căruia am avut întrebări a fost:
- Dacă Iisus a învins pe Satan la cruce de ce nu s-a întors pe Terra imediat după înălțare să-și întemeieze Împărăția Cerurilor ??
A trebuit să treacă mai bine de 20 de ani ca să înțeleg.
Și totul pornește de la momentul în care un înger al lui Dumnezeu s-a crezut destul de capabil și inteligent să intre în sfatul de taină al lui Dumnezeu, sfat în care era El și Fiul Cuvânt.
Dumnezeu a creat toate ființele inteligente cu posibilitatea de a alege. Și celelalte au o formă de inteligență dar inferioară.

williamgabrielmortianu
Автор

Da. Problema cea mai profunda (din perspectiva psihologica si nu religioasa) consta in imposibilitatea, sau o posibilitate foarte redusa a individului de a se "aduna", de a se concentra pe dezvoltarea personala proprie, pe toate planurile fiintei (fizic-de bine, de rau unii exerseaza, mintal/intelectual-mai ales mintal, emotional, moral si spiritual), fiecare uitandu-se tot la celalalti, la ceea ce are, la ceea ce este, aparand sentimentul de ura, dar negandindu-se la eforturile pe care le-a depus celalalt pentru a avea sau pentru a fi ceea ce este, sau neluandu-se in considerare sacrificiile sau riscurile la care se expune celalalt si la care riscuri individul care nutreste numai ura si invidie nu ar fi in stare sa se expuna.
De ce? Pai din IGNORANTA, ca sa fiu mai elegant in exprimare.
Pe cale de consecinta, apar multe frustrari-de natura materiala-mai ales materiala (de ex.-un ex. banal-daca individul care are doar un "Logan", il vede pe vecinul lui, sau pe colegul lui ca isi schimba des masinile (de la "Mercedes", la "BMW", sau alte marci scumpe de masini)), atunci ii este foarte usor acestuia sa cada in ura fata de celalalt.
Dar, pe de alta parte, apar si frustrari de natura intelectuala si cognitiva.
De ex., intr-un colectiv, un anumit individ, demonstreaza de mai multe ori ca stie sa rezolve anumite probleme, ca gandeste mai profund si logic si ca cunoaste mai multe decat ceilalti, atunci unora dintre ceilalti indivizi le este foarte usor sa cada in invidie si in ura si sa se coalizeze.
Dar, iarasi, acesti indivizi nu iau in considerare sacrificiile pe care le-a facut individul care cinoaste mai multe, abtinandu-se de la anumite placeri ale vietii, organizandu-si mai bine viata, s.a.
Iar pe fondul acestei uri, cladita pe frustrari, asa cum s-a amintit, altii pervers-intentionati, manipuleaza si exploateaza acest sentiment josnic, in beneficiul lor.
"Dezbina si stapaneste!". Este foarte greu de iesit din aceasta stare de fapt.
Din pacate, religiile (mai ales religiile avraamice, adica religiile inspirate de Biblie, -in ordine cronologica: Iudaism, Crestinism si Islam) nu au reusit sa sschimbe omenirea. Aceste religii si-au demonstrat pe deplin esecul, ratarea in a transforma natura omului in mai bine. Istoria o demonstreaza pe deplin. Din pacate, si in multe biserici se cultiva ura si dezbinarea (mai mult sau mai putin fatis, mai mult sau mai putin subliminal).
Acestia sunt oamenii! N-ai ce sa faci. Sa privim realitatea in fata, ca sa o putem aborda si nu prin intermediul versetelor biblice.
Este o vorba: "In apele tulburi se pescuieste bine!".
Sa luam aminte!

florinmircea
Автор

Dacă tu ai fi Dumnezeu?
Ce ai face? Încearcă să construiești mental o lume perfectă
Și ai să vezi că lumea în care trăim este deja perfectă e ca un copil care crește mai cade mai face câte o bubă dar crește

gabrielpascaru
Автор

52:15 Vlad, Dumnezeu nu l a creat pe om păcătos, a fost decizia lui libera de a nu l asculta pe Dumnezeu. Din momentul neascultarii lui Adam si Eva au început problemele omenirii. Primele 3 lucruri care l au afectat pe om au fost frica, rusinea si vinovatia. Nu mi place de tine pt ca tragi niște concluzii pripite si-l vezi pe Dumnezeu ca pe un duh din lampa lui Aladin. Dacă - l superi o pățești iar dacă esti de partea Lui te răsplătește. Dumnezeu nu a comis genocide..asa cum sustii tu. Sunt niste contexte biblice, dispensatii de timp in istoria omenirii in care Dumnezeu a decis sa lucreze diferit cu omul, in Vechiul Testament Dumnezeu deal-uia imediat cu pacatul( nu o tratata ca pe o gluma) si asta reiese din tot Vechiul Testament. Sa nu uitam ca asa numitele "genocide" din partea lui Dumnezeu mereu au avut un mesager, rolul lor fiind de ai instiinta pe oameni de pacatul lor si consecințele neascultarii dar si solutia pt salvare. Sa ti dau cateva exemple :la potop, Dumnezeu i a dat lui Noe un task clar, acela de a propovadui salvarea pt oameni, i a luat 100 de ani sa construiasca acea arca, timp in care oamenii isi bateau joc de el, iar el trebuia sa raspunda la fiecare hate si sa- si explice acțiunile. La fel s a întâmplat si cu Sodoma si Gomora, Dumnezeu a distrus o cetate care era dedata in totalitate pacatului si desfraului...si chiar si in această situație Dumnezeu a vrut sa i scape pe oameni prin Lot (eu cred că dacă nu se gasea nici măcar un om neprihanit, la insistentele lui Lot tot ar fi fost cruțata cetatea de foc). Exista si varianta in care mesagerul Domnului, Iona, se supără pt ca oamenii din cetatea Ninive(care trebuia distrusa)spre surprinderea lui Iona, au început să se pocăiască. Azi, in 2024 nu s a schimbat nimic, oamenii sunt la fel de păcătoși, fac aceleași razboaie, se dedau tot mai mult pacatului, vedem in toată lumea cum in numele "progresului" omenirea își întoarce fața de la Creator si se instaureaza tot mai mult plăcerea de sine, egocentrismul, lipsa de moralitate, oamenii încep sa se "gândească" tot mai mult la binele lor și la sinele lor, vor sa fie cât mai "spirituali" mai "open minded" unde toate religiile duc către același dumnezeu, dar in realitate oamenii orbecaiesc si caută un sens in viata, fără să vină la radacina problemei. Unde Isus Hristos ne cere să murim față de eul nostru care s a instaurat si vrea sa ne dea in schimb o viata simpla.El vrea sa ne dea o viata nouă, o metanoia, dar pt asta trb sa ne smerim si sa acceptam jertfa Sa, sa constientizam ca suntem greșiți si ca avem nevoie de iertarea de păcate . Atâta timp cât ai o părere bună despre tine niciodată nu o să ajungi sa accepți jertfa lui Dumnezeu si cu atât mai mult sa constientizezi ca doar felul tău de a fi, este suficient ca lucrurile sa nu funcționeze bine si sa te trezești ca lumea este un haos si un esec total. De ce există atâta rău? Pt ca suntem departe de viata cu Dumnezeu si pt ca am decis ca ne este mai bine pe cont propriu.

stayhumble