filmov
tv
'50 Χρόνια Νίκος Ιγνατιάδης' - Μέρος Α΄ (Αποσπάσματα)

Показать описание
"50 Χρόνια Νίκος Ιγνατιάδης"
Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης» (Λεωφόρος Κύπρου 68)
Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019
Μουσική επιμέλεια & διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Ιγνατιάδης.
Λαμβάνουν μέρος οι τραγουδιστές (αλφαβητικά): Μπέσσυ Αργυράκη, Ελένη Δήμου, Μάκης & Σπύρος Καραβιώτης και Γιάννης Πετρόπουλος.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος & Μαρίνα Τσοκάνη (πλήκτρα), Θωμάς Καραμαζάκης (κιθάρα), Σταύρος Καβαλλιεράτος (μπάσο) και Γιώργος Κατσίκας (ντραμς).
Τον Ήχο & το Φως της εκδήλωσης προσέφερε η εταιρία KARAMALEGOS INNOVATIVE EVENTS SOLUTIONS.
Διοργάνωση: «Η Χορωδία των Κεφαλλήνων & Επτανησίων», Σωματείο μη κερδοσκοπικό.
Η αίθουσα παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Ακούγονται τα τραγούδια:
Αναμνήσεις (Robert Williams)
Αν ανοίξεις την καρδιά μου (Νίκος Ιγνατιάδης)
Δεν τη φοβάμαι τη ζωή (Δημήτρης Ιατρόπουλος)
Φωτιά στα σύνορα της γης (Νίκος Ιγνατιάδης)
Απόψε σε κάποιο νησί (Λευτέρης Παπαδόπουλος)
Μάη μου ( Δημήτρης Ιατρόπουλος)
Το Μάη που θα ’ρθεις (Νίκος Ιγνατιάδης)
Η θρησκεία μου είσαι ’συ (Νίκος Ιγνατιάδης)
Μη φύγεις απόψε (Νίκος Ιγνατιάδης)
Αποτυπώματα (Κική Σεγδίτσα)
Είσαι μια συνήθεια (Γιάννης Πάριος)
Καλύτερα (Νίκος Ιγνατιάδης)
Ο Νίκος Ιγνατιάδης διακεκριμένος πιανίστας, συνθέτης & μαέστρος με καταγωγή από Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1945. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στη Βιέννη πιάνο & ενορχήστρωση. Το 1967 δημιούργησε τη δική του ορχήστρα που έως το 1975 αριθμούσε 30 μουσικούς. Γνωστός συνθέτης και μαέστρος από το Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, αλλά και ως πιανίστας και ενορχηστρωτής της τηλεοπτικής εκπομπής «Μουσικό Τετράδιο» διέπρεψε στην ελληνική δισκογραφία τη δεκαετία του ΄80, γράφοντας και ενορχηστρώνοντας ορισμένα από σημαντικότερα ελληνικά τραγούδια για τους δημοφιλέστερους Έλληνες τραγουδιστές, που παραμένουν αγαπημένα μέχρι σήμερα.
Αξιοσημείωτο είναι το ό,τι στα περισσότερα τραγούδια του εκτός από τη μουσική και την ενορχήστρωση, υπέγραφε και τους στίχους, ενώ ταυτόχρονα συνεργάστηκε με κορυφαίους στιχουργούς, όπως ο Πυθαγόρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος κ.ά.
Σπουδαίες συνεργασίες με τους Γιάννη Πάριο & Χάρις Αλεξίου (Κόκκινο Γαρύφαλλο), Μαρινέλλα (Να μη χαθείς ποτέ απ’ τη ζωή μου), Στράτο Διονυσίου (Αν ξαναζούσα), Τόλη Βοσκόπουλο (Όταν τραγουδώ), Φίλιππο Νικολάου (Μάη μου), Δήμητρα Γαλάνη (Εξ Επαφής) Γιάννη Πετρόπουλο (Η θρησκεία μου είσαι ’συ), Μπέσσυ Αργυράκη (Μια θάλασσα γαλάζια), Χριστιάνα (Πόσο σ’ αγάπησα), Ελένη Δήμου (Αποτυπώματα), Νίκο Νομικό (Θάλασσα – θάλασσα), Γιάννης Πλούταρχος (Κυριακή Πρωί), Μαντώ (Μόνο οι δυο μας), Δούκισσα (Καμπάνα), παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου (Αφού με αγαπάς).
Απογοητευμένος από την τότε ελληνική μουσική πραγματικότητα των νυχτερινών κέντρων και της κατευθυνόμενης δισκογραφίας και ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του αποφάσισε να αποχωριστεί την Ελλάδα που τόσο αγαπούσε, για να βρει ένα μέρους που θα μπορούσε να παίξει την μουσική που τον εξέφραζε. Η σημαντική του μουσική μόρφωση τον οδήγησε στην Ολλανδία το 1987, όπου ο ίδιος ο διακεκριμένος μαέστρος Harry Van Hoof της Μητροπολιτικής Ορχήστρας του Άμστερνταμ, του παρέδωσε την μπαγκέτα σε ένα προσωπικό του δίσκο για πιάνο & ορχήστρα με τίτλο «The Olympus Symphony», για την επιτυχία του οποίου τιμήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας το 1989. Το 1997 του απονεμήθηκε από τη βασίλισσα τιμητικό δίπλωμα, σύμφωνα με το οποίο αποδόθηκε στο όνομά του ποικιλία της χρυσίζουσας τουλίπας.
Σημαντικές συνεργασίες με κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, όπως η Νάνα Μούσχουρη και ο Χούλιο Ιγγλέσιας (Se que volveras), ο Σαρλ Αζναβούρ, ο Ντέμης Ρούσσος, η Βίκυ Λέανδρος, η Κορίνα Βαμβακάρη, οι Αλμπάνο & Ρομίνα Πάουερ, o Μπέννυ Νέυμαν, ο Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ είναι μόνο μερικά από το σύνολο των καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάστηκε ο συνθέτης κατά την καλλιτεχνική του πορεία και που καθιερώθηκε ως μία διεθνής μουσική προσωπικότητα μεγάλου βεληνεκούς, που προέβαλε την Ελλάδα σε πολλές χώρες.
Ο Νίκος Ιγνατιάδης έφυγε από τη ζωή στις 21 Οκτωβρίου του 2019 ξεχασμένος από το ελληνικό κοινό, αφού λόγω της πολύχρονης απουσίας του στην Ολλανδία δεν ανανέωνε τις καλλιτεχνικές εμφανίσεις του, φαινόμενο αρνητικό και λυπηρά πραγματικό για την νοοτροπία του κοινού της χώρας μας. Δυστυχώς, όμως ξεχάστηκε και από τα «πρώτα ονόματα» των τραγουδιστών, πολλοί από τους οποίους του οφείλουν ένα σημαντικό μέρος της καριέρας τους, αλλά και συναδέλφων του συνθετών, οι οποίοι στο τέλος της ζωής του και ενώ ήταν χτυπημένος από την επάρατη νόσο απομακρύνθηκαν από κοντά του φοβούμενοι ίσως να συνεισφέρουν είτε υλικά είτε ηθικά στις δύσκολες στιγμές του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πίστη της συζύγου του Ζάνας Ιγνατιάδη ήταν υποδειγματική και χάρις σ’ αυτήν κατόρθωσε να παρατείνει τη ζωή του με ποιότητα και αξιοπρέπεια.
Комментарии