BİLİMFEST Kepez'e Çok Yakıştı! Varank Antalya'nın Bilimin,Teknolojinin Şehri Olduğunu Söyledi.

preview_player
Показать описание
Kepez Belediyesinin TÜBİTAK iş birliğiyle DokumaPark'ta 12 bin 500 metre kare alan üzerine kurduğu Antalya Bilim Merkezi ile Antalya BİLİMFEST'in açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.
ntalya'da Kepez Belediyesinin savunma sanayinden, bilim ve teknolojiye kadar milli ürünlerin sergilendiği ve önemli laboratuvarların yer aldığı Antalya Bilim Merkezi ve BİLİMFEST, ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Kepez Belediyesinin TÜBİTAK iş birliğiyle DokumaPark'ta 12 bin 500 metre kare alan üzerine kurduğu Antalya Bilim Merkezi ile Antalya BİLİMFEST'in açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.

Varank, Antalya BİLİMFEST'in açılışında, Antalya'nın turizmin, tarımın, doğanın, diplomasinin, bilimin, teknolojinin şehri olduğunu söyledi.
Türkiye'nin en büyük bilim merkezini kente kazandırmak, bölgenin en önemli etkinliklerinden olacak bilim ve teknoloji festivali BİLİMFEST'in açılışını yapmak üzere bir arada bulunduklarını aktaran Varank, kurdukları bilim merkezleriyle toplumda bilim kültürünü yaygınlaştırmayı önemsediklerini vurguladı.

Şu ana kadar Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Elazığ ve İstanbul olmak üzere 6 ilde bilim merkezi kurduklarını hatırlatan Varank,Gaziantep, Şanlıurfa, Düzce ve Denizli'de de bilim merkezi kurma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

"Antalya'ya Türkiye'nin en büyük, Akdeniz'in ise ilk bilim merkezini açmış oluyoruz. Burası teknolojik donanımıyla uygulamalı atölyeleriyle interaktif sergileri ve kütüphanesiyle devasa bir bilim kompleksi haline geldi." diyen Varank, merkezde biyoloji, kimya, fen bilimleri, matematik, astronomi, robotik, kodlama, ahşap ve tasarım alanlarında uygulamalı atölye eğitimlerinin verileceğini ifade etti.

Gençlerin gözlem yaparak, dokunarak, işiterek, deneyerek keşfedeceğinin altını çizen Varank, eğlenceli ve etkili eğitimler sayesinde gençlerin küçük yaşta merak duygusunu tadacağını ve özgün fikirler geliştireceğini aktardı.

"Gençlerimiz somut başarıları, ürünleri görerek, dokunarak ilham alsınlar"
Merkez hakkında bilgi veren Varank, şunları kaydetti:
"Şu an içinde bulunduğumuz Dokuma Fabrikası kampüsünde, bilim merkezi dışında Cemil Meriç Kütüphanesi, Botanik Park, Kent Müzesi, Şehitler Müzesi, Modern Sanatlar Galerisi ve Oyuncak Müzesi var. Yani burası kültürü, mimarisi ve tematik kurgusuyla yalnızca gençlerimize değil, 7'den 77'ye herkese hitap ediyor. İşte bunun en güzel örneği de her yaştan bilim meraklısını bir araya getiren BİLİMFEST. Bu festivalde onlarca bilimsel etkinlik, atölye ve sergi çalışmaları, yarışmalar, sahne gösterileri, eğlenceli bilim şovları ve aile oyunları tüm bölgeden vatandaşlarımızı bekliyor. Türkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, TÜMOSAN gibi nadide kurumlarımızın tamamı buradalar. Gurur kaynağımız Solo Türk ve Türk Yıldızlarının gökyüzündeki çarpıcı şovlarını izleyebileceksiniz. Ayrıca gençlerimize ilham olması amacıyla gurur vesilemiz olan yerli ve milli teknolojik ürünlerimizi de festival alanında sergiliyoruz. İstiyoruz ki gençlerimiz artık geçmişte önü kesilmiş milli projelerimizin hüzünlü hikayelerini dinleyerek değil, somut başarıları, ürünleri görerek, dokunarak ilham alsınlar."

Uzmanların verecekleri konferansların, yapacakları söyleşilerin gençlerin zihinlerinde izler bırakacağına dikkati çeken Varank, "Antalya Bilim Merkezi ve BİLİMFEST, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuzun yayılmasına, çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, insanlığa faydalı, ahlaklı Türk gençlerinin yetişmesine katkı sunacak. Göreceksiniz sizlerin arasından bu ülkenin saygın bilim insanları, başarılı mühendisler, alanına yön verecek özgün tasarımcılar çıkacak." dedi.

"Evlatlarımıza bilim ve teknoloji farkındalığını aşılamalıyız"
Başarının bir takım oyunu olduğuna işaret eden Varank, şöyle devam etti:

"Ne iyi bir proje, ne çok çalışkan bir öğrenci ne de eksiksiz hazırlanmış bir müfredat başarı için asla tek başına yeterli değildir. Başarıyı takım oyunu getirir, ekosistem getirir. Ancak birlikte olursak, el ele verirsek, ülkemizi hak ettiği yere, muasır medeniyetler seviyesinin çok daha ötesine taşıyabiliriz. Bu takım oyununda hepimize belli sorumluluklar düşüyor. Sevgili aileler ve öğretmenler, en kritik görev sizlerin. Evlatlarımıza bilim ve teknoloji farkındalığını mutlaka aşılamalıyız. Onları dar kalıplara sıkıştırmak yerine içlerindeki cevheri arayıp, bulup, çıkarmalıyız. Deneyip yanılmalarına, uçup-kaçmalarına, hata yapmalarına fırsat verecek, hatta öncülük edeceğiz. Çocuklarımızı ya da öğrencilerimizi, yüksek makamlara, iyi maaşlara değil, insanlığın tamamına hizmet edecek faydalı ilimlere, başarılı girişimlere hazırlamalıyız."
Ne iş yapılırsa yapılsın hepsinin hakkının verilmesi gerektiğini belirten Varank, sabırlı olmak, sıkı çalışmak, tartışmak, hayal kurmak ve asla pes etmemek gerektiğini aktardı.
Рекомендации по теме