Yazılım ve Matematik

preview_player
Показать описание
Yazılımda matematik önemli mi? Yazılımcı olmak için sayısalcı mı olmak lazım?
💻

Bu videoda bu sorunun cevabını anlatmaya çalıştım.🚀
Yazılıma başlayacak ancak olan arkadaşlar için umarım biraz yardımcı olabilmişimdir. 🤜🤛

Ben MEF Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Şu ana kadar olan tecrübe/araştırma sonuçlarını paylaştım. 😄.

İyi seyirler. 💯

🔗 Social
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ben pek katılmıyorum bu görüşe.
Nedir programlama konuları
Operatörler - Matematik Konuları
Değişkenler - Tuttuğumuz verinin bellekte kapladığı alanla ilgili bir konu (çok matematik sayılmaz)
İf-Else - Mantık konusu (parçalı fonksiyonların matematikteki gösterimi)
Döngüler - Diziler, Seriler, Toplam işlemi (İntegral sürekli zamanda toplama, Summation discreate zamanda toplama işlemi)
Tek Boyutlu diziler - Vektörler
Çok Boyutlu diziler - matrisler... Bu böyle devam eder, ana fikir anlaşılmıştır diye geçiyorum.

Şimdi bunu niye diyorum, sektörde çalışan nice programcı if-else'in aslında bir parçalı fonksiyon olduğunu, ilk mantık önermesi true olduğunda if'in altındaki fonksiyonun, o mantık koşulu false olduğunda else altındaki fonksiyonun çalıştığını bilmiyordur.

Bu niye önemli? Evet matematik bilmeden programcı olabilirsiniz. Ama ne kadar iyi matematiği ne kadar iyi bilirseniz, örneğin lineer cebiri iyi bilirseniz, diziler konusunu zaten biliyor olacaksınız, sadece syntax'ı öğrenmeye odaklanacaksınız. Konuyu bildiğiniz için öğrenme süreniz kısalacak. Daha optimize fonksiyonlar yazabileceksiniz. Ve dahi önemlisi sonucu yorumlayabileceksiniz.

Şöyle izah edeyim. Hayatınız boyunca hiç kimse, hiçbir zaman sizden 567 ile 986'ı kağıt kalem alıp çarpmanızı istemeyecek. Bilgisayarlar zaten bunu yapmak için var. Sizlere çarpma öğretilmesinin sebebi, hesap makinesinin işini size yaptırmak değil. Eğer sonuç 5 haneli ya da 7 haneli çıkarsa, "Bu sonuçta bir yanlışlık var." sezisini kazanabilmek. Yorum yapabilme becerisi sizi mühendis yapan şey.

Matematik öğrenmeyi reddedip, sürekli olarak google'lamaya alışırsanız,
A- Yapılmamış, internette örneği olmayan, kütüphanesi yazılmamış, hiçbir şeyi yapamazsınız.
B- Çaldığınız kodun sonucunun sizin probleminize uyup, doğru sonuç verip vermediğini yukarıdaki çarpma örneğinde olduğu gibi anlayamazsınız. Çünkü yorum yapabilmek için, o işlemi daha önce yapmış olmanız lazım.

Hayattaki işler öyle okul projelerinden ibaret değil. Bir araç yapıyorum ben, aracın ivmesinden konumunu hesaplamam gerekiyor. Sensörün kalibrasyonu düzgün çalışmıyordu. Kütüphanesi istediğim sonucu vermedi. Aldığım veriler istediğim kesinlikte değildi. Kendim yazmam gerekti. İntegral alarak hız ve konumu buldum. Sonuç, eksi sonsuza yakınsadı. Neden? Nasıl bir filtreleme yaparsam bu sorun çözülür? Elime sensörün grafik verisi geliyor. Düzgün olmayan geometrik bir şekil, buradan nasıl nümerik integral alacağım? aldığım sonucun doğru olduğunu nasıl bileceğim?

Bunların hepsi, problemi görme, yorumlama ve çözüm getirme becerileri. Bunlar sizde olmazsa, iyi google'lama yapabilen, programlamaya hafif meraklı işletme mezunu bir çocuktan farkınız kalmaz. Kendinizi buna layık görmeyin. Bir havaalanında uçakların iniş kalkış programlarını yazan adam da olabilirsiniz, bir bankanın güvenlik sistemini tasarlayan adam da, otonom bir aracın yazılımı yapan ekipte de olabilirsiniz. Türk askeri uçaklarının yazılımında da rol alabilirisiniz. Fuzzy sistemlerde, derin öğrenmede çalışabilirsiniz.

Bütün bunların hepsi, bizim hayallerimizin bir sonucu. Bunları düşünceleri kağıda yazdığımız dilin adı matematik. Programlama dilleri ise, o matematiği bilgisayarın anlayacağı seviyeye dönüştürdüğümüz bir araçtan ibaret. Ast olan sizin kafanızdaki düşünceyi, kağıda yazabilme beceriniz. Yavaş yavaş 30'larına gelen bir abiniz olarak, İngilizce ve Matematikten asla kaçmamanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Miracle-uces
Автор

Matematik mühendisliğin evrensel dilidir, mühendis bakış açısı matematiksel kavrayışa ve matematiksel analitik yaklaşımlara dayanır. Yazılım mühendisliği okuyacaksanız diğer mühendislik dallarında olduğu gibi ve bilhassa yazılım mühendisliğinde derslerin yarısından fazlası matematik ağırlıklıdır. En popüler kavramlar bile örneğin yapay zeka, derin öğrenme, veri madenciliği vb. ileri düzey mühendislik matematiğine dayanır. Oyun programlama yapacaksanız bilgisayar grafiğini ve bunun arka planındaki doğrusal cebir matematiğini bilmelisiniz. Matematik bilmeden program kodu yazacağınız işler de vardır. Bir emlakçının web sayfasını kodlayabilirsiniz. Ama eğer bir uçağın uçuş kontrol sisteminin yazılımının geliştirilmesinde çalışacaksanız beklenen nitelikler değişir. Zaten programcılık ve yazılım mühendisliği arasındaki fark budur.

fatihsarikoc
Автор

işte cesaret, işte feraset, işte fazilet, işte fedakarlık, işte mertlik, işte adam gibi adamlık.
ODA VLOGU İSTERİZ 🖥️

haruns
Автор

Matematik biliyorsanız daha keyifli oluyor bence yazılım

yusufklc
Автор

Çok güzel anlattınız. Gülüşünüz hiç solmasın.

turkkani
Автор

Merhaba abim benim matematiğim çok kötü yakında bir bilgisayar alıp yazılım bilgisayar işine atılmayı düşünüyorum bu samimi anlatımın ve güler yüzün için teşekkürler❤️

hasanpasha
Автор

Abi umarım büyürsün kanal olarak abone sayın olması gerekenin çok altında bence...
Başarılar...

rzaorhan
Автор

Abi merhaba üniversite sınavı için çalıyorum fen derslerinde kötü olduğum için eşit ağırlıkdan sınava giricem yazılımla alakalı işler yapmak istediğim için eşit ağırlıkta bulunan yönetim bilişim sistemlerini okumayı düşünüyorum Bu bölüm hakkında görüşün ne olur?

byatalay
Автор

Matematik ve fiziği sonuna kadar öğrenmek için hangi meslekleri tercih etmem lazım

favişp
Автор

Abi ben oyun projelerinde bulunmak istiyorum lakin matematik hiç bilgim yok oyun yaparken yazılımda takılırmıyım optimizasyon'da matematik lazım diyorlar hangi matematik konularını bilmem lazım optimizasyon yaparken sıkıntı yaşarmıyım?

instramixedvideos
Автор

Merhaba,
10.sınıfım ve bugün alan seçimi için son gün. Dilekçeyi yarın teslim edeceğim. Fizikten dolayı eşit ağırlık seçtim. Coğrafya kötü ama bir şekilde halledeceğız artık. Eşit ağırlık okuyup nasıl yazılım mühendisliği olunur? Bilgilendirme yapabilirseniz sevinirim. Hep bu bölümü istiyordum. 🥰

goddsavetheking
Автор

Abi benim sayisalim biraz kötü ama yazılım mühendisliği istiyorum zorlanır miyim? Yks sınavında sayısal yaparsam zorlanır miyim?

dershesabi
Автор

Abi okulda öğrendiğim bilgi kadarıyla (bilişim dersi) öğrenciNotu yazarken ğ olmamalı ve N küçük olması gerekmez mi :) Tabii ki sen bu işin üstadısın ben de daha 9.sınıf bir lise öğrencisiyim ama merak ettim

sova
Автор

Hacı ben lise mezunuyum ve matematiğim aşırı berbat. Software engineer ve mobil programlama eğitimi almak istiyorum. Zaten bu eğitimlerin içinde veritabanı ve devops da giriyor biraz. Sence ne kadar yeterli matematik ve kendimi geliştirdikçe ne kadar matematik geliştirmek gerek

cesurcici
Автор

merhaba matematik ve bilgisayar bilimleri okuyup yazılımcı olmak istiyorum osman gazi üniversitesinde size zahmet ders içeriklerine bakıp yapmak istediğim şeye uygun mu yorumlar mısınız

PolatAlemdar-bklz
Автор

Abi benim matematiğim yok matematik çok zayıfım fakat coderlik biliyorum yakında pc alıp phyton javaya yönelmek istiyorum sence diploma olmadan yazılımcı olabilirmiyim

Reuz
Автор

Ben bil muh okumak.istiyorum ama mat de derinlemesine ogrenmek.istiyorum bu ikisini nasil birlestirmeliyim mat okuyup ardindan yazilima yonelebilir miyim

SareMelek
Автор

Tamam yazılımda matematik yok ama yksde napıcam sözelden almıyo sayısaldan girmem gerekiyo yine iki ucu boklu degnek

loralol
Автор

reis çok acil bı sorum var valla tercih dönemindeyim şuan İstanbul ticaret üniversitesinde yüzde 50 burslu matematik bölümüne puanım yetiyor ailemde kabul etti sence bu bölümden yazılıma yönelmek olurmu 2. planım DGS ile PC muh geçmek sence hangisidir daha makul

syzmanski
Автор

Matematik ve bilişim öğretmenliği okuyup yazilimci olmak olur mu?

secretsecret