filmov
tv
Istorie.RO Ep.4 - Formarea Poporului Român (Română)
Показать описание
Dacă ne luăm după cărțile de istorie, unde totul este puternic romanticizat, vom observa că poporul român a fost puternic, luptător, integru și cu credință. Însă nu este deloc așa. Dacă vom lua un eveniment istoric, oricare ar fi el, și vom privi din perspectiva celor două popoare combatante, vom observa că modul în care ne este prezentat evenimentul este schimbat cu aproape 180*.
Nu putem vorbi de istoria românilor, decât după secolul al XVI-lea, pentru că până atunci nici un stat european nu considera Valahia, adică statul format din Oltenia și Muntenia, Țara Românească, adică cuvântul român nu apărea în denumirea niciunui stat.
Dar haideți să începem exact cu începutul.
Din manualul de istorie știm că Romanii au înfrânt dacii, iar aceștia din urmă au fost romanizați în decursul a peste 150 de ani. După masiva Retragere Aureliană din 271-275 dHr, pe acest teritoriu a fost lăsată o populație parțial romanizată pradă popoarelor migratoare. Din 275 până în 1200, practic nu se știe nimic, nu ne este precizat nimic de popoarele migratoare care au ocupat acest teritoriu. Primii care au fost menționați de izvoarele istorice au fost Gepizii. Aceștia s-au stabilit în regiunea Ardealului de astăzi, de la Tisa la Arcul Carpatic, aici înființându-și un Regat care a dăinuit mai bine de 250 de ani, până în anul 566.
Următorii care s-au stabilit în aceasta regiune au fost longobarzii, însă pentru o scurtă perioadă, aceștia fiind în alianță cu Hanatul Avarilor, trecerea lor prin teritoriul de astăzi al României a fost doar o tranziție, într-un final cedând teritoriul aliaților lor. După stabilirea Avarilor pe o zonă însemnată din Europa Centrală și de Est, Hanatul lor a dăinuit mai bine de de 2 secole, până în anul 803, odată cu înfrângerea decisivă a lor în fața Bulgarilor.
Bulgarii au ocupat un teritoriu vast din Europa Centrală și din Peninsula Balcanică timp de mai bine de 150 de ani, după care, pe fondul expansiunii Regatului Magyar, teritoriul României de astăzi a fost ocupat de unguri în Ardeal, iar Valahia, Moldova și Dobrogea le-au rămas bulgarilor. După care teritoriul ocupat până atunci de bulgari a fost cucerit de pecenegi, aceștia au preluat strângerea birului timp de câteva decenii, urmând apoi ca aceștia să fie înfrânți la rândul lor de Cumani, Teritoriul Valahiei și Moldovei fiind preluat de aceștia din urmă. Cumanii au fost un popor originar din centrul Asiei, de pe teritoriul de astăzi al Kazahstanului. Cumanii, rușii kieveni, bulgarii, magyarii și polonezi au fost suprinși de Invazia Mongolă din 1236-1242 condusă de Ginghis Han, acesta a îngenunchiat întreaga Europă Centrală și de Est în mai puțin de 6 ani și a pus capăt stăpânirii unor popoare precum rușii kieveni, cumanii și bulgarii de pe Volga, practic, Mongolii i-au succedat pe Cumanii la ocupația Teritoriului României de astăzi.
Concluzia este că timp de 1000 de ani, de la Retragerea Aureliană până la prima Invazie Mongolă, popoarele de origine latină care au trăit în Teritoiul României de astăzi au fost vasale de fiecare dată altui popor, fie el migrator sau nu. Practic timp de 1 mileniu, popoarele de origine română s-au mulțumit să plătească tribut invadatorilor și să participe ca mercenari la incursiunile acestora în diferite războaie, iar acest fapt denotă o slăbiciune profundă în ceea ce privește dorința de luptă, de auto-impunere sau de obținere a independenței popoarelor de origine română. Pe scurt, timp de 1000 de ani, poporul român a fost un popor vasal unei multitudini de popoare invadatoare.
Atât Magyarii cât și bulgarii au fost puternic afectați de Invazia Mongolilor, ei pierzând controlul popoarelor de origine română, acest lucru favorizând înființarea a două state independente aproape în aceași perioadă, Valahia și Moldova.
După ce a fost înființat Voievodatul Moldovei și cel al Valahiei, Istoria Românilor a intrat într-o altă etapă.
#EtnogenezaRomanilor
#IstoriaRomanilor
Комментарии