Istorie.RO Ep.4 - Formarea Poporului Român (Română)

preview_player
Показать описание

Dacă ne luăm după cărțile de istorie, unde totul este puternic romanticizat, vom observa că poporul român a fost puternic, luptător, integru și cu credință. Însă nu este deloc așa. Dacă vom lua un eveniment istoric, oricare ar fi el, și vom privi din perspectiva celor două popoare combatante, vom observa că modul în care ne este prezentat evenimentul este schimbat cu aproape 180*.
Nu putem vorbi de istoria românilor, decât după secolul al XVI-lea, pentru că până atunci nici un stat european nu considera Valahia, adică statul format din Oltenia și Muntenia, Țara Românească, adică cuvântul român nu apărea în denumirea niciunui stat.
Dar haideți să începem exact cu începutul.
Din manualul de istorie știm că Romanii au înfrânt dacii, iar aceștia din urmă au fost romanizați în decursul a peste 150 de ani. După masiva Retragere Aureliană din 271-275 dHr, pe acest teritoriu a fost lăsată o populație parțial romanizată pradă popoarelor migratoare. Din 275 până în 1200, practic nu se știe nimic, nu ne este precizat nimic de popoarele migratoare care au ocupat acest teritoriu. Primii care au fost menționați de izvoarele istorice au fost Gepizii. Aceștia s-au stabilit în regiunea Ardealului de astăzi, de la Tisa la Arcul Carpatic, aici înființându-și un Regat care a dăinuit mai bine de 250 de ani, până în anul 566.
Următorii care s-au stabilit în aceasta regiune au fost longobarzii, însă pentru o scurtă perioadă, aceștia fiind în alianță cu Hanatul Avarilor, trecerea lor prin teritoriul de astăzi al României a fost doar o tranziție, într-un final cedând teritoriul aliaților lor. După stabilirea Avarilor pe o zonă însemnată din Europa Centrală și de Est, Hanatul lor a dăinuit mai bine de de 2 secole, până în anul 803, odată cu înfrângerea decisivă a lor în fața Bulgarilor.
Bulgarii au ocupat un teritoriu vast din Europa Centrală și din Peninsula Balcanică timp de mai bine de 150 de ani, după care, pe fondul expansiunii Regatului Magyar, teritoriul României de astăzi a fost ocupat de unguri în Ardeal, iar Valahia, Moldova și Dobrogea le-au rămas bulgarilor. După care teritoriul ocupat până atunci de bulgari a fost cucerit de pecenegi, aceștia au preluat strângerea birului timp de câteva decenii, urmând apoi ca aceștia să fie înfrânți la rândul lor de Cumani, Teritoriul Valahiei și Moldovei fiind preluat de aceștia din urmă. Cumanii au fost un popor originar din centrul Asiei, de pe teritoriul de astăzi al Kazahstanului. Cumanii, rușii kieveni, bulgarii, magyarii și polonezi au fost suprinși de Invazia Mongolă din 1236-1242 condusă de Ginghis Han, acesta a îngenunchiat întreaga Europă Centrală și de Est în mai puțin de 6 ani și a pus capăt stăpânirii unor popoare precum rușii kieveni, cumanii și bulgarii de pe Volga, practic, Mongolii i-au succedat pe Cumanii la ocupația Teritoriului României de astăzi.
Concluzia este că timp de 1000 de ani, de la Retragerea Aureliană până la prima Invazie Mongolă, popoarele de origine latină care au trăit în Teritoiul României de astăzi au fost vasale de fiecare dată altui popor, fie el migrator sau nu. Practic timp de 1 mileniu, popoarele de origine română s-au mulțumit să plătească tribut invadatorilor și să participe ca mercenari la incursiunile acestora în diferite războaie, iar acest fapt denotă o slăbiciune profundă în ceea ce privește dorința de luptă, de auto-impunere sau de obținere a independenței popoarelor de origine română. Pe scurt, timp de 1000 de ani, poporul român a fost un popor vasal unei multitudini de popoare invadatoare.
Atât Magyarii cât și bulgarii au fost puternic afectați de Invazia Mongolilor, ei pierzând controlul popoarelor de origine română, acest lucru favorizând înființarea a două state independente aproape în aceași perioadă, Valahia și Moldova.
După ce a fost înființat Voievodatul Moldovei și cel al Valahiei, Istoria Românilor a intrat într-o altă etapă.

#EtnogenezaRomanilor
#IstoriaRomanilor
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

cum sa nu apara cuvantul de ruman dinainte de sec XIV ? de Strategikon ai auzit ? de Constantin al VII-lea ? care ii numesti rumani pe cei de la Nord de Dunare ?

siegfriedinvictus
Автор

Autorului clipului - Urmareste pe Youtube emisiuni cu Mircea Dogaru istoric din armata, si o sa iti schimbi parerile. Carol cel Mare al Francilor cand a ajuns la Tisa a constatat ca de la Tisa pana la Nipru de intinde Rumania, secolul 8

ZeEstebao
Автор

Chiar au luptat dar pentru ca nu erau uniti, si si-au luat bataie.

raduraducu
Автор

Nimic despre relatările lui "Anonimus", notarul regelui Bela al doilea, referitor la vlahi.

petrurares
Автор

Oare numai poporul român a fost laș și s-au supus cu ușurință cotropitorilor ?! Câte țări din actuala Europă au fost independente după căderea imperiului Roman de Apus ? Majoritatea statelor europene s-au format în secolul al IX -lea ! Ori nu cunoști istoria, ori ești rău -intenționat !

lupulRo-gcjw
Автор

Cum puteti spune ca este un material bun, corect si folositor??? Amalgam de informatii, harti incorecte.

bogdanrosca
Автор

Avari, Cumani, Pecenegi, Hunii, Mongolii, Tătari avem mai puțin de 1% din adn-ul lor

romania
Автор

nu vorbi de lucruri pe care nici tu nu le intelegi.

iulianmoldovanu
Автор

Nici nu m-am uitat la clip când am văzut imaginea cu ( regatul maghiar) cică !!! Când vreodată în istorie a fost așa ceva . Am intrat doar să îmi bag Pla.

ionelaflorea
Автор

Ști că vorbești despre o problemă pe care nu o înțelegi, chestia cu lupta e așa suntem români hai să rezistăm.
1. Ai uitat să vorbești de goți, aceștia trebuiau să construiască niște fortificații la nordul Dunării, dar din cauza corupției la romani a eșuat.
2. Chestia cu rezistatul nu e neapărat de slabiciune, e ușor să zici de la calculator dacă nu cunoști tot contextul.
3. În perioada aceea oamenii luptau pentru nobili sau pentru religie, în niciun caz nu luptau pentru identitatea națională (acest concept a apărut la sfârșitul secolului al 18-lea).
4. Teritoriul României de azi era pus într-o poziție nașpa, dacă dezvoltai o cultură de stepă de atacu Romanii, dacă dezvoltai o cultură romană te atacu popoarele de stepă. Oricum ai fi, nu rezistai eroic într-o zonă magnet de invazii. Dacă rezistau ce rezolvau? Echipamente militare, fortificații de unde?
5. Mai sunt multe dar nu mi-e lene să mai scriu.

Bogdan-uuoe
Автор

Ok în primul rând dacă eram inapți de luptă de ce existau, ,țări" care voiau expansiune de ce unguri s-au bătut timp de 300 de ani pentru cucerirea Transilvaniei cu un popor care din spusele tale nu ne păsa dacă eram cuceriți sau nu, vezi că materialul ce la-i spus tu acolo are multe

alexdorca
Автор

0:14 1:23 3:420

Nimic de văzut aici...imi notez ceva, atat
(profa de istorie ne a dat sa facem ceva pe materialul asta)

lnca
Автор

total fals nu a existat imperiul bulgarilor ! a fost imperiul asanestilor care erau geti !

radnicolae
Автор

Salut!
Interesant videoclipul, cu toate că nu sunt întru totul de acord cu toate opiniile pe care le-ai prezentat.
În primul rând, faptul că unele detalii nu sunt specificate în manualele de istorie nu înseamnă că sunt ascunse, sau că se încearcă o falsificare și ideologizare a istoriei naționale, aceste detalii sunt omise din motive de sintetizare, la urma urmei istoria ca disciplina diferă de istoria ca știință, exact cum limba și literatura română ca disciplină nu poate fi comparată cu literatura în sine (nu poți discuta despre toate operele literare în orele de română exact cum nu poți vorbi de toate evenimentele de istorie în orele de istorie). Istoria ca disciplină are ca scop crearea unui simț patriotic și de conturare a unei identități naționale și europene, de dezvoltare a unor capacități și abilități elevilor prin intermediul studierii evenimentelor istorice, din acest motiv nu pot fi atinse toate detaliile istoriei în orele de istorie și în manualele de istorie, dar elevii sunt mereu îndrumați de profesori către diferite lucrări de specialitate (partea științifică a istoriei) unde pot afla mult mai multe detalii despre fiecare eveniment istoric (lucru pe care, cu tot respectul, trebuia să îl faci și tu)
În al doilea rând, ideea că populația dacă romanizată nu a luptat, a cedat și s-a supus diferitelor popoare migratoare este din nou greșită, populația băștinașă s-a aflat mereu în conflict cu popoarele migratoare, cu toate acestea, fragmentarea politică și lipsa unei structuri statale bine consolidate a dus la imposibilitatea acestora de a se impune în fața acestor forțe superioare.
Îți recomand să consulți surse istorice atunci când realizezi aceste videoclipuri, să te documentezi mai bine pentru a nu răspândi idei greșite, surse pe care le poți menționa fie în videoclip, fie în descriere, atât pentru a oferi urmăritorilor tăi posibilitatea de a afla mai multe detalii singuri cât și pentru a putea demonstra că nu spui lucruri inventate.

Îți recomand să citești „O scurtă istorie ilustrată a Românilor” a lui Neagu Djuvara, „Istoria Românilor” a lui Nicolae Iorga, „O scurtă istorie a Europei” de Simon Jenkins și alte lucrări.

Toate cele bune!

santinela
Автор

2:44 Vrei să spui în anul 903, căci atunci au anexat bulgari Valahia și Moldova.
Timp de un secol (803dispariția imperiului avar-903 Cucerirea zonei de către bulgari)spațiul României era ocupat de 10 state mici.

marieagheorghe
Автор

200 ani au stat romanii in Dacia, dupa care, 800 ani au venit diverse popoare... care romanizare ?,

mihaibalog
Автор

Great video and greetings from Bulgaria! I want to ask what software did you use to make it? It looks really good!

jivkoyanchev
Автор

Măi, Arpad, ar trebui sa te documentezi mai bine înainte de a face un video in care sa încerci sa pari documentat...

nndarkrecorder
Автор

Un material interesant, mai aproape de realitatile istorice și mai departe de romantismul epocilor trecute. Ce mai trebuie menționat. După retragerea Aureliană, împăratul Aurelian a creat provincia Dacia Aureliana la sud de Dunăre, în cadrul Imp. Roman de atunci. O parte din populație s-a mutat iar teritoriul de la Nord de Dunăre a fost cedat Goților. După puțin timp provincia Dacia Aureliană s-a scindat în Dacia Ripensis și Dacia Mediterranea (cu capitala la Serdita, Sofia de astăzi). Astfel, romanitatea s-a menținut la sud de Dunăre (limbă, drumuri, amfiteatre, apeducte, legislație etc.) până în jurul anului 650 când provincia Dacia Mediterranea a fost distrusă de triburile bulgare. Populația vorbitoare de latină vulgară a rămas. Pe aceste baze s-a constituit asa numitul Țarat Româno-Bulgar și poate fi explicată prezența Vlahilor până în munții Pind din Grecia de nord. De asemenea, referitor la dorința de lupă a populației din Valahia trebuie menținat că era vorba de mai puțin de 1 mil. persoane (pe vremea lui Mircea) deci capacitatea de luptă era foarte redusă. Nu mai erau orașe, nu mai erau cetăți. Dacă se adunau 10 mii de luptători era bine. Plus pregătirea de luptă, armele din dotare, conducătorii de oști etc. lipseau. Puteau să fie viteji dar nu aveau cu ce lupta. Bine că au rezistat și așa. Alte popoare au fost exterminate. Aceasta este probabil cea mai mare calitate, faptul că au REZISTAT pe aceste meleaguri. La astfel de materiale video este bine de reținut că Valahia este numele țării unde locuiau vlahii. Termenul de român a apărut mult mai târziu și nu era de loc folosit în epocă. Poporul român cuprinde vlahii din sud și moldovenii din nord. În caz contrar se poate susține mizerabila teorie sovietică cum că românii locuiau în Țara Românească și Moldovenii erau un popor separat în Moldova. Denumirea de Țară Românească este un nume dat recent Valahiei (Wlahiei).

VSP
Автор

Bun material.
Așa m-am clarificat și eu puțin .

vasilesobarul