Yapısalcılık Nedir?

preview_player
Показать описание
Yapısalılık 20. yüzyılda neredeyse tüm felsefeyi doğrudan etkilemiş bir yöntem ve akımdır. Onu anlamamız için Saussure'ün dil felsefesinde üzerinde durduğu gösterge kavramından işe koyulmamız gerekiyor. Diğer taraftan göstergebilim ve postyapısalcılığı kavramamız için de bakılması şart bir kavramdır yapısalcılık. Bu videomuzda merkeze gösterge kavramını alaak yapısalcılığın temel niteliklerini anlatmaya çalıştık.
00:00 Felsefeyi Derinden Etkileyen Bir Yaklaşım
01:00 Neyi Değiştirdi?
01:20 Bir Anlam Teorisi
02:30 Saussure'ün Dilbilim Çalışmaları
03:50 Gösterge
07:20 Biçim'in Önemi
08:40 Anlam İçin Yapıyı Analiz Etmeli
09:20 Anlam Açısından Sonuçları
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

ilk okul mezunuyum, hep öğrenme aşkı beni buraya kadar getirdi.çevremde böyle konular hakkında konuşabileciğim kimse olmadı, öğrendikçe şunu kavradım hiç bir şey bilmediğimi..yaşadığım çevrede herkes her şeyi biliyor halindeler üzülüyorum onlar adına, sizin sunuşunuzu dinliyor iş yerinde içimden o konuyu tartışıyorum..öğle arası konuşulan şeyler (erkekler ) kadınlar, dizi, maç, politika..:) neden konuşmadığıma takılırlar..söylediklerinizin hepsi sosyal medyadan gördüğüm şeyler diyorum.ve bu her gün tekrar eder ..sizi saygıyla selamlıyorum teşekkür ediyorum yayınlarınız için.okuyan kardeşlerimide sevgiyle selamlıyorum.TOKAT/Almus'dan sevgiler

courage
Автор

Bu konuyu en anlaşılır ve derli toplu anlatan sunum olmuş teşekkürler. Yapısalcılığı net bir şekilde anlamış oldum.

sucelik
Автор

Yalın Alpay'ın "Post Truth" Post modernizm ve yapısöküm üzerine videolarını izlerken yapısalcılığın ve sizin de ifade ettiğiniz gibi göstergebilimin ne demek olduğunu bilmek gerektiğini gördük. Şu ana kadar 2 içeriğinizi izledim. Şimdi üretmiş iseniz hermeniutik üzerine olanı izlemek için arayacağım. Çok teşekkür ederiz bizlere bu bilgileri aktarmak için gösterdiğiniz çaba için. İnsan insana temas etmekle kendi anlam içeriğini zenginleştiriyor. Siz nasıl bu paylaşımlarınızı kendi okuma ve üretme sürecinizde kendiniz bakımından bir motivasyon olarak görüyorsanız bu "açık yapıt"ınıza bu yorumu yazmakta benim de amacım budur biraz. Tekrar teşekkürler.

ferityolcu
Автор

Yapısalcılık, post-yapısalcılık, postmodernizm gibi akımları araştırırken önüme çıkan nadir Türkçe kaynaklardan biri oldunuz. Türkçe içerik bulmak epey güç olabiliyor, yabancı kaynaklar da var, fakat işleme sürecine ve sırasına hakim olmadığımdan nereden başlayacağımı bilmediğimden mütevellit kopuk kopuk bakınca pek anlamlandıramıyorum, ''bir şeyin başlangıç noktasını'' tam kavramadan diğer noktalara spontane sıçradığımda önemli noktaları kaçırmış olduğum düşüncesine kapılıyorum. Lacan, Zizek, Foucault, Derrida, Barthes, Fay, Deleuze, Bordieu, Baudrillard, Strauss, Ulus Baker... Bu isimlere ve çalışmalarına örneklerle ve belki ''başlangıç'' olarak yararlanabileceğimiz okunur kaynaklara, kitaplarına videolarınızda yer verebilirseniz çok sevinirim. Yanılmıyorsam Jacques Derrida bir röportajında insanların tembelliğinden, hazıra konmasından rahatsızlığını dile getiriyordu, belki bu yorumum çok talepkar gözükebilir ama paylaştığınız bilgilerin özünü kavramak ve ardından bizde bir anlam kazanması için oluşma süreçlerinde nasıl bir bağlantı zinciri oluşturduğunu öğrenmek istediğim için dile getirmek istedim. Sıradandan olmaktan sıyrılan bu videolar adına teşekkür ederiz, emeğinize ve paylaşma ihtiyacınıza sağlık. Güzel günler dilerim.

melikemetin
Автор

Keşke bilginizi el memleketinde değil de kendi vatanınızda kendi dilinizle kemdi milletinize verseniz. Sizin için dua edeceğim. 🤲🏻

diegoaspas
Автор

final sınavım için buradayım ama ders dışında da keyifle dinlenecek kıymetli videolar gördüm. emeğinize sağlık sevgiler.

tubabasboga
Автор

Çok güzel bir video, yüklü icerik, özlü anlatım

edacaglayan
Автор

Çok güzel anlatımınız. Teşekkür ediyorum, ağzınıza sağlık. Post-yapısalcılık konusunu da sizden dinlemek isterim.

Автор

Bütünleme sınavım için ağlayarak geldim ama keyif aldım. :) Teşekkür ederim.

acelyasuturkeli
Автор

Diksiyon biraz kirli geldi yani ben takıntılıyım bu konuda maalesef ama anlatım tertemiz. Bundan sonra takipçinizim. Bu videoyu da bizim sosyoloji kanalında paylaşacağım.

neslihangocur
Автор

Çok teşekkürler emeğinize sağlık.Çok yararlandım videonuzdan🙂🙂

sehribangozcu
Автор

müthiş anlatım ya gerçekten makaleler böyle anlatmıyor çok teşekkür ederim

atticuus
Автор

İyi akşamlar post yapısalcılk ile ilgili de bir video l
koysanız ne iyi olur 🤗

ozlemtastanozdemir
Автор

"Biz eğer bir şeye dair anlamı açığa çıkartmak istiyorsak, dil denilen yapının dışında herhangi bir şeye gitmemiz gerekmiyor, dilin içerisindeki diğer göstergeler üzerine konuşmamız, masa dediğimiz şeyin anlamının açığa çıkmasına yetecektir."

Cümlesi, dilin dışında başka bir şeye ihtiyaç duymamak yaklaşımıyla birlikte ele alındığında,

1) Mesela neye ihtiyaç hissetmeyiz? (Klasik felsefenin masa'nın anlamını açığa çıkarmaya çalışırken başvurduğu gereksiz veya yanlış şeylere örnek verebilir misiniz?)

2) Bir masanın ontolojik (varlıkbilimsel) olarak varlığının (nesnel varolmaklık)sorgulanmasına mı gerek yok diyorsunuz?

3) Bir masanın epistemolojik olarak varlığı ya da anlamı ne demektir ve nasıl ifade edilebilir?

4) Bir masadan söz ettiğimizde onun anlamının (masa örneği için) açığa çıkarılmasında başvurabileceğimiz diğer göstergeler nelerdir? Örnek verebilir misiniz?

ferityolcu
Автор

güzel anlatmışsınız, ağzınıza sağlık. iyi bayramlar.

zelihaerdoganefe
Автор

Yapısalcılığa göre kavramlar ve ilişkileri hepsi zihnin içinde olması tam bir metafizik. Zihninizdeki her şey maddi dünyanın yansımasıdır ve zihinde üretilen kavramlar da maddi olanın yansımaları arasındaki ilişkilerden doğar. Doğa, evren, toplum maddi olandır ve zihne yansıyınca mantıksal olana dönüşmüş olur. Maddi dünyadan bağımsız sadece zihinde gösterge vs. Oluşur denildiğinde gerçekliği hakikati Metafiziğe, mistizme tanrıya kadar götürülebilir.

a.ao.a
Автор

Hocam yardımmm! Neden çığır açmadı bu ekol?

NurElci-rd
Автор

Hocam sizden özel ders almak istiyorum online

atsiz
Автор

Kendisi, kendisi ve kendisi videoyu mahvediyor, kendisi kendisini dinlenilmez kılıyor.

oldedi
Автор

Bir mesel üzerinden sorayım: Diyelim ki satranç oynuyoruz. Satrancın tarihini, kurallarının gelişimini, satranç denilen oyun yapısı bilmemizin, satranç oynamamıza yahut oynayamıyor oluşumuza bir etkisi olur mu?

HiristoBotev