NASA 14 Astronotu Nasıl Öldürdü?

preview_player
Показать описание
28 Ocak 1986... O yıllar, NASA'nın tam anlamıyla "uçtuğu" yıllardı. Merkür Göreviyle ilk Amerikalı uzaya gönderilerek Sovyetler'e "gereken" cevap verilmiş, Gemini Göreviyle tarihte ilk kez bir astronot uzay boşluğunda asılı kalıp hayatta kalmayı başarmış ve ilk kez iki uzay aracı uzayda birbirine bağlanabilmişti. Sonrasında gelen 14 farklı Apollo görevinin 8'i Ay'a ulaşmış; toplamda 24 astronotu taşayan 6 görev Ay'a iniş yapmış, bu astronotlardan 12'si, bir zamanlar erişilemez gibi gözüken Ay'da, yani Dünya haricindeki bir gök cisminde yürüme başarısı göstermişti. Skylab göreviyle Amerika, Dünya yörüngesine ilk uzay istasyonunu yerleştirmişti; sonradan Skylab'in yerini Uluslararası Uzay İstasyonu alacaktı. Viking programıyla Mars'a ilk kez başarıyla uzay aracı indirilmiş, Voyager programıyla Güneş Sistemi'nin dışına ilk kez çıkacak araçlar uzaya gönderilmişti. Yani Sovyetlerle olan uzay yarışı nihai olarak kazanılmış, üst üste gelen başarılar, sayısız nesle ilham vermeyi garanti altına almıştı.

Ne var ki bu fırlatmadan sadece 73 saniye sonra yaşananlar, NASA'nın yıllarca toparlanamayacağı bir çöküşü başlatacaktı. İşte bu, yüz milyonlarca kişinin gözü önünde toplamda 14 astronotun ölümüyle sonuçlanan hatalar silsilesinin ardında yatan gerçek hikaye... Ve inanın, sadece uzay araştırmaları için değil, kendi hayatlarımız için de bu hikayeden öğrenecek çok şeyimiz var.

#NASA #SpaceX #SpaceShuttle

00:00 80'lerde NASA "Uçuyor"!
01:45 NASA Bütçesi Ne Kadar?
02:31 Space Shuttle: Uzay Mekiği Programı Nasıl Doğdu?
03:31 Uzay Mekiği Nasıl Çalışıyor?
05:04 Uzay Mekiği Programı Neleri Başardı?
06:18 NASA Mühendisleri Üzerindeki Yük: Her 6 Günde 1 Fırlatma!
07:50 O-Halka Contası: Challenger Faciasının Nedeni Neydi?
09:40 Challenger Faciası Nasıl Yaşandı?
11:57 Challenger Mürettebatı Nasıl Öldü?
14:53 Rodgers Komisyonu: NASA, Challenger Hatalarını Nasıl Düzeltti?
17:42 Boya Köpüğü ve Isı Kalkanları: Columbia Faciasının Nedeni Neydi?
18:29 Columbia Faciası Nasıl Yaşandı?
20:25 Columbia Mürettebatı Nasıl Öldü?
23:42 Uzay Mekiği Programının Sonu...
25:04 Kapanış: Uzayda Rehavete Yer Yok!

***

📽️ Videografi & Post-Prodüksiyon: Çınar Ege Bakırcı

Evrim Ağacı'nın Türkiye'de bilim anlatıcılığı çalışmaları tamamen okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz:

Yanımızda durduğunuz için çok teşekkürler! ❤

***

BAZI FAYDALI BAĞLANTILAR:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

⛱ İş ortaklarımızla tanışın, hem siz kazanın hem Evrim Ağacı'na destek olun:


💪 DESTEKÇİLERİMİZE KATILIN: Eğer yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz, destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz (aşağıdaki destek yöntemleri Evrim Ağacı için önem/fayda sırasına göre dizilmiştir; ancak size en kolay/faydalı gelen yöntemle destek olabilirsiniz):


evrimagaci
Автор

O kadar güleryüzlüsünüz ki, faciayı anlatırken bile pozitif bir enerji veriyorsunuz ekrandan. Mutluluğunuz daim olsun! 😊

suus-vx
Автор

Hiçbir başarı halk adına kararlar alma yetkisi veren o koltuklarda rahat oturmayı meşru kılacak kadar büyük değil. Müthiş bir söz. Teşekkürler Çağrı hocam.

ozgurdenizhepceker
Автор

Netflix'te "Challenger: Son Uçuş" belgeseli de var. Birkaç gün önce izledikten sonra burada konuyu görünce yazmak istedim. Meraklısı için 4 bölümlük güzel bir belgesel.

tarikcoskun
Автор

Umarım biz hataları bizzat yaparak değil hatalar yapanların acı öykülerinden görerek önlemlerimizi alırız. Türkiye olarak uzay alanında daha fazla seyirci kalmadan söz sahibi olmalıyız. Bu gurur hepimizin hakkı. Çünkü, "İstikbal Göklerdedir."

onurbuyu
Автор

netflix'in 3 bölümlük mini dizisinden çok daha iyi bir video. evrim ağacının gelmiş geçmiş en iyilerinden biri oldu kanımca. tebrikler ve teşekkürler.

yokahama
Автор

Havacılık ve Uzay mühendisliği alanı, tarihte ciddi kazalara(özellikle uçaklar) sebep olsa da kesinlikle hakkı yenmemesi gereken, bizi geleceğe ve göklere adım adım yaklaştıracak bir alan. Saygı duymamak çok zor.
Ancak bu tür hataların kazalardan sonra değil, kazalardan önce fark edilmesini isterdim. Umarım dünya genelinde bu anlaşılır

karakurt
Автор

Son cumleleriniz müthişti. Tebrik ler bilim ailesi..♥️

rainynight
Автор

izlediğim en zevkli videolardan biriydi, çok teşekkür ederim sana bu kadar hazırlık ve çalışmaların için. Elimizde internet var tabiki arayan bulur ama bunu bilgili birinden dinlemek görsellemek çooook keyifli :)

emrahilgaz
Автор

Keşke derslerimizide böyle anlatan hocalarımız olsaydı))

alimamdov
Автор

Mühendislik, yönetim, kalite kontrol, özgüven.. hepsini çok iyi anlatan bir mini belgesel olmuş

alparslanyazar
Автор

Kesinlikle Alper Gezeravcının bu görevin amacını önemini ve misyonunu anlatan bir video gelmeli. Insanlara neden bilime harcanan paranın önemli olduğu anlatılmalı. İnsanların kafası karışık turistik gezi olarak yorumluyorlar. Çağrı abi burda da sizin gibi bilim iletişimcilerine görev düşüyor. En yakın zamanda bu konu hakkında detaylı bir video bekliyoruz

yigitboga
Автор

Teşekkürler, bilim aydınlatsın ülkemi ve dünyanın kalanını

ihsangokoglu
Автор

MÜKEMMEL BİR İÇERİK. Çağrı gerçekten sana ve ekibine minnettarız. Aşırı keyif alarak izlediğim bir video oldu. Buram buram emek ve kalite kokuyo her içeriğin.

oguz
Автор

Pilot Albay Alper Gezeravcı'ya başarılar diliyorum

averesmi
Автор

27 dakika 1 dakika gibi geldi. Elinizəsağlık 👍👍👍

elvinhaciyev
Автор

Çok üst düzey bir video ve anlatım olmuş ( eline sağlık ustam )

serkancosan
Автор

Yine harikalar çıkarmışsın Çağrı hocam iyi ki varsın, umarım DNA'lerin nesiller boyu gezegenimizde var olmaya devam eder ❤

kolektifgirisimciler
Автор

Video bitmesin istedim. Harikaydı. Teşekkürler.

cenkyenikoylu
Автор

14 kişinin ölümüne neden olan kararları alanlara ne oldu? bu konuda da bir bilgilendirme olsaydı iyi olurdu

master_of_voice