Melihat Gülses - Gamzedeyim Deva Bulmam

preview_player
Показать описание
Beste: Tatyos Efendi
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Annemle babam beraber dinler beraber söylerdi bu Türküyü. Şimdi babam yalnız, gözleri dolu dolu söyler..

lalecerrahoglu
Автор

Bu eserleri bu genç yaşımızda dinlediğimiz için şanslıyız gerçekten ne varsa eski Türkiyede varmış duygu samimiyet aşk

Alpi
Автор

Yirmi beş yaşındayım. Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. İki yıl önce mezun oldum. Üniversiteye her gidiş gelişimde bu şarkıyı otobüste dinlerdim muavinin verdiği bir bardak kahve eşliğinde. Bu duyguyu hiçbir zaman unutmak istemez tekrardan tatmak isterdim ama ne yazık ki o hissi tatmak için yine öğrenci olmak veya o yıllara dönmek gerekiyor. İnsan üzülüyor. Hep eskiyi arıyor. Özellikle İstanbul’a girerken çok iyi sarardı böyle müzikler. Ah ah..! Sanki yaşlanmışım da gençliğimi arıyor gibiyim.

ibrahimguzel
Автор

“Gamsız insanlara, eğlence gelirmiş yaşamak.! Yüreğin hisli mi, işkencedesin talihe bak.! Bittim artık, bilemezsin ne kadar bittiğimi.! Ah bir görsem, şu Cihan’dan yıkılıp gittiğimi.!” M. Akif Ersoy

ademirkin
Автор

18 yaşındayım popüler kültürün esiri olmadığım ve bu eserleri dinlediğim için o kadar mutluyum ki

oguzhandogan
Автор

Şarkıdaki gamze, gülünce oluşan gamze çukuru değil, "Gâm zede"dir. Yani gama, kedere sıkıntıya uğramış demektir.

hasane.nevruz
Автор

Hisli insanlar dinler bu parcalari gamsiz hissiz ne anlar

hulyagenc
Автор

Ya aynı şarkıları bir dünya insan söylemiş. Ama Melihat Gülses'in ismini görünce hemen ona tıklıyorum. Bu kadar samimi olur mu bir ses ya ?

ItsTallStory
Автор

"Acı geldi mi tek tek değil, cümbür cemaat gelir." (Shakespeare)

alidemiral
Автор

Şunun girişine bak be, tüylerim diken diken. Duygularımı nasıl canlandırdı belli değil.

bernozturk
Автор

Kpss çalışıyorum ilerde atanmış bir öğretmen olmuş olarak okurum inşAllah bu yazıyı. Soruda vurgunun önemine örnek olsun diye gamze ve gam farkını bu şarkıyla örneklemiş bende koşarak geldim dinlediğim bir Tekrar dinledimmm

neslihankaya
Автор

Genç kardeşlerim şarkıları dinlemekle yetinmeyin lütfen TSMüziğinin makamlarıyla da ilgilenin ki gelecek kuşaklara bu güzellikler hakkıyla aktarılsın.

albatros
Автор

Bir şarkının ruhu bozulmadan nasıl okunur, resmen gelecek nesillere ders vermişsiniz.Sizi cok ama çookkk beğeniyorum, hep var olun...

gulnihalsenol
Автор

Yıl 1976 ben, eşim, sinan ve onun eşi gamze oturup çay içiyoruz saatler akşam 7, 8 gibi idi. Önce gamze ve eşi sinan taşındı apartmandan. Sonraları da onlardan haber alamadık. Ne gamze kardeşimden ne de sinancıkdan. Sonradan eşim de vefat etti. Bu şarkıyı eşiyle dinlerdi sinancık. Sinanım, gamze kardeşim, benim biricik eşim gitti hepsini unutmuştum bu şarkı ciğerimi dağladı, gözyaşım sel oldu. Neden beni buldu bu şarkı😭😭😔😔😔😔 . Hayat çok zalim gençler ...

kemalkemal
Автор

Babam ve annem kokuyor bu şarkılarda. Seste... ahenkte... manada... buram buram onları kokluyorum! Mesafeler her ne kadar uzak olsa da, kalbimin sesi kadar yakın hissediyorum kendimi onlara. Böyle şarkılarda yollarımız tekrar birleşiyor. Sılalar, sarılmaya ve gurbetler, muhabbete dönüşüyor içimde.

nevayeken
Автор

Nasıl bir melodi, nasıl bir duygu, nasıl bir ses, çok az böyleleri 💕💕💕

gulsahbayndr
Автор

Ben şarkı diye bu tür sanatlara diyorum asıl dinlenecek müzikler bunlar

ASAROfficial
Автор

ŞARKININ HİKAYESİ:

Tatyos Efendi bu eserin sözlerini yazdıktan 1 ay sonra vefat eder, dediği gibi yuva kuramadan göçüp gider bu diyardan, ince hastalığa yakalanır, aşık olur ve sonun başlangıcı olan hikayesi böyle başlar. Tatyos Efendi gün geçtikçe içine kapanır, meyhanelerde onun bestesi çalarken o yalnız başına susmayı tercih etmektedir. Dönemin meşhur yazarı aynı zamanda yakın dostu Ahmet Rasim meraklanır, halinin iyi olmadığı haberini alır, yanına gider derdiğini öğrenmeye çalışır. Tatyos Efendi anlatmaz derdini fakat bestesinden bellidir, bir ahuya tutulmuştur. Dili çözülür Tatyos Efendi’nin şöyle der ; ‘Bir dilberin gamına düştüm, gamzesine düştüm, tek gerçek onun gamzesidir, kan çanağı gibidir, gören gördüm diye ölür, görmeyen pişmanlıktan ölür.’ (Buraya bir not düşmek isterim Tatyos Efendi şarkıda gamzedeyim derken derbeder, sürekli sıkıntı yaşayan anlamında kullanmıştır kelimeyi, bizim aklımıza yanakta oluşan çukur anlamındaki gamze gelse de.)

Ahmet Rasim Efendi bakıyor dostu körkütük aşık; ’Gidelim konuşalım, sanatkar adamsın bestelerin dillerde, hele ki bu son şarkının kendisine yazıldığını duysa o da seni sever belki, evlenirsiniz mesut olursunuz.' diyerek dostunu cesaretlendirmeye çalışır fakat Tatyos Efendi uzaktan sevmenin, platonik aşkın, karşılıksız sevmenin cazibesine kapılmıştır. Tatyos Efendi; ’Benim gibi çulsuz, yalnız, unutulmuş bir bestekarı kim sevsin, bugüne kadar kim sevdi.’ diye dertlenirken meyhaneye dönemin külhanbeylerinden Arap Abdullah gelir, rica eder gamzedeyim şarkısını Tatyos Efendinin ağzından duymak ister, okur meyhanedekiler kendilerinden geçer, Ahmet Rasim Efendi ortak dostlarının derdini Arap Abdullah’la paylaşır.

Tatyos Efendi şöyle anlatır durumunu; Kim olduğunu bilmiyorum ama evini biliyorum diyor her gece eve giderken görüyorum onu o da beni görüyor. Bu sözlerden sonra Arap Abdullah şaşkın bir şekilde karşılık veriyor; Orada kimse oturmaz, oranın ışıkları yanmaz, yıllar önce Madam Bella diye birisi orada bir meyhane işletirdi şimdi yok öldü, gitti der. Tatyos Efendi inanmaz söylenenlere; ’Gidelim bakalım, sizde göreceksiniz orada biri var, her gece beni bekliyor bende ona tutuldum’. Bu sözlerin üzerine gidip bakarlar, Tatyos Efendi bakın orada işte görmüyor musunuz der fakat yanındaki ne Ahmet Rasim Efendi ne de Arap Abdullah kimseyi göremez. Aslında bir hayale aşık olmuştur Tatyos Efendi, konuyla alakalı farklı rivayetlerde vardır, inanılması güç, önümüzdeki günlerde kağıda dökeriz onları da, fakat gerçek olan Tatyos Efendinin yaşadıklarıdır, hissettikleri ve kağıda döktükleridir. Bazı duyguları hissederek yaşarsanız karşınızda ki bir hayal bile olsa, gerçek bile olmasa, siz onu gerçek bir hale getirebilirsiniz ve yüzlerce sene yaşatabilirsiniz. Herkesin hikayesi kendi yüreğinde başlar, kendi yüreğinde biter…

Ahmet Rasim Efendi eseri şöyle özetlemiştir; Gamzedeyim şarkısı Tatyos’un ömrünün hasılasıdır, yani neticesidir. ”Koca bir ömrü bir şarkıya sığdırmak…

msmkrky
Автор

Biliyorum ki çoğunuz dertten burdasınız ama bu duygularda çaresini aradığımız insanlar çoktan göçüp gitti.Bilgiçlik taslamak istemiyorum ama bu dünyada yaşadığımız hayatlar kısacık o yüzden mutlu ve keyifli yaşamaya bakın. Sevin sevip sevdiğiniz gibi sevilmek çok önemli bence. Ben dosdoğru yalansız sevip hiç öyle sevilmedim inşallah sizlere nasip olur öyle sevip sevilmek.

burakoz
Автор

Çaresizlik duygusunu bu kadar güzel anlatabilirdi bir şarkı.

pnarhava