Πως επιλέγω παιχνίδια για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;

preview_player
Показать описание
Σε όλα τα παιδιά, όπως και σε εκείνα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η επιλογή ενός παιχνιδιού έχει δύο βασικά κριτήρια. Πρώτον, βασίζεται στα ενδιαφέροντα του παιδιού, ώστε να του προσφέρει χαρά και κίνητρο για εξερεύνηση και δημιουργία. Δεύτερον, διαλέγεται βάση του επιπέδου δεξιοτήτων του και όχι σύμφωνα με την προτεινόμενη ηλικία. Μπορεί παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας να παίζουν με παιχνίδια για βρέφη και αυτό να τα βοηθάει στην ανάπτυξή τους.

Δίνουμε έμφαση στην απλότητα των παιχνιδιών, στις μεγάλες λαβές και στο να υπάρχει μια σαφή σχέση αιτίας-αποτελέσματος, την οποία το παιδί να μπορεί να αντιληφθεί και εν καιρώ να εξελίξει (π.χ. αν πετάξω τη μπάλα θα ρίξω τις κορίνες και αφού το καταφέρω αυτό, θα στήσω τις κορίνες κάθε φορά σε διαφορετικά σχέδια).

Παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες προτιμούν παιχνίδια που διεγείρουν μεμονωμένα τις αισθήσεις και όχι τα πολλαπλά ερεθίσματα ταυτόχρονα, τα οποία προκαλούν υπερδιέγερση και σύγχυση.

Αγαπούν πολύ τα μουσικά όργανα, χωρίς μπαταρίες και ενισχυτές, που προσφέρουν ήπια ακουστική διέγερση και παιχνίδια με διαφορετικές υφές, που διεγείρουν τις αισθήσεις.
Αγαπούν τα παιχνίδια ταξινόμησης, καταμέτρησης, συσχετίσεων (π.χ. ενσφηνώματα, παζλ, άβακες, Montessori υλικό) και είναι πολύ καλοί χτίστες με τουβλάκια. Τα παιχνίδια αυτά, όπως και το παιχνίδι με πέταγμα μπάλας και τα παιχνίδια ψαρέματος υποβοηθούν στον οπτικοκινητικό συντονισμό, την λεπτή δεξιότητα, την συγκέντρωση και την ακολουθία κινήσεων.

Рекомендации по теме