Tarımsal araziler için veri tabanı

preview_player
Показать описание
Tarım ve Orman Bakanlığınca oluşturulacak veri tabanıyla,tarımsal arazilerin alım satımı kolaylaştırılacak. Ayrıca bitkisel üretimde hastalık ve zararlılarla mücadelede farkındalık oluşturulacak.
Tarımsal araziler için veri tabanıTarım ve Orman Bakanlığının gelecek yıl yürüteceği çalışmalarla tarım sektörü ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor.

2020 Yılı Bütçe Gerekçesi'nden yapılan derlemeye göre Tarım ve Orman Bakanlığınca, tarımsal arazi alım satımı ile ipotek gibi işlemlerde tüm alıcı ve satıcıların yararlanabileceği bir veri tabanı hazırlanacak.

Bitkisel üretimde kalite ve verimin artırılmasına yönelik adımlar atılacak. Gıda ve yem güvenilirliğinin sağlanması, bitki ve hayvan sağlığının koruması için bağımsız, tarafsız ve şeffaf risk analiz sistemi uygulanacak.

Güvenilir gıda arzının sağlanması, kalıntı sorununun çözülmesi için "Bitki Sağlığı Uygulamaları ve Kontrolü Projesi" kapsamında biyolojik ve biyoteknik mücadele teşvik edilecek. Türkiye'de en önemli hububat zararlılarından süneye karşı yumurta parazitoitlerinin üretilmesi ve doğaya salımı çalışmaları yapılacak.

Bu çalışmalarla uyumlu olarak bitkisel üretimde hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, bunların önlenmesi, gereksiz ve hatalı ilaç kullanımının ve kalıntının önüne geçilmesi, doğal dengenin korunması ile sürdürülebilir tarım konularında farkındalık oluşturulacak.

Ülkede varlığı bilinen ve bilinmeyen zararlı organizmaların takip ve kontrolü için bitki sağlığı araştırmaları yapılacak, bitki karantinası uygulamalarıyla zararlı organizmaların yayılma riski azaltılacak. Ticareti yapılan bitki ve bitkisel üretim materyallerinin üreticiler ve ithalatçılarca kayıt altına alınarak üretim yerlerinin düzenli kontrol edilebildiği "bitki pasaportu ve operatörlerinin kaydı" çalışmaları etkin yürütülecek.

Bitkisel üretimde hasat dönemi ve sonrası kayıplar azaltılacak, sertifikalı yerli tohumluk üretimi ve kullanımı desteklenerek artırılacak. Üst kademe tohumluklarda sektörle iş birliği yapılarak üretimin artırılması ve ilave destek sağlanmasına, yerli hibrit sebze tohumluğunun geliştirilmesine, sertifikalı fidan üretiminin ve kullanımının artırılmasına ve desteklenmesine devam edilecek.

Tarla ve bahçe bitkilerinde yetiştirme teknikleri ve yeni çeşit geliştirme konularında çalışmalar yürütülecek. Bitkisel üretimde kümelenme, markalaşma, rekabetçilik ve yenilikçilik teşvik edilecek, jeotermal kaynakların seracılıkta kullanımı yaygınlaştırılacak.
Рекомендации по теме