filmov
tv
Moğollar VS Samuraylar - Tanrı Japonya'yı Nasıl Kurtardı ?
Показать описание
Moğollar ve Samuraylar...
Çok farklı coğrafyalarda, farklı kültürlere sahip bu iki askeri sınıf 1200'lü yılların sonunda karşı karşıya gelmişti. Moğolların güvendiği kalabalık asker grupları Samurayların ise Kılıcı yani Katanaları vardı. İşte dünya tarihinde pek bilinmeyen Moğolların Japonyayı İşgali!
13. yüzyıla damgasını vuran Moğolların, Cengiz Han ile başlayan yayılma siyaseti Cengiz Han’ın ölümünden sonra yerine geçen oğlu Ögeday zamanında da devam etmiş ; batıda Rusya ve Avrupa’nın büyük bir kısmı ele geçirilmiş,doğuda ise Kore'nin bir bölümü işgal edilerek, Kuzey Çin tamamen hâkimiyet altına alınmıştı. Ögeday'ın ölümü sonrasında başa geçen oğlu Mengü Han, küçük kardeşi Hülagü’yü Ortadoğu'ya, diğer kardeşi Kubilay’ı da Çin üzerine gönderdi. Kubilay burada kazandığı başarılarla kısa zamanda Kore ve Çin’in tamamını ele geçirdi ve kendisini Çin İmparatoru olarak ilan etti. Mengü Han’ın ölümünden sonra, Moğol İmparatorluğunun başına geçen Kubilay Han artık gözünü denizin öte tarafına, Japonya’ya dikmişti.
1266 yılında, Japonya’nın yıllardır kendisine hiçbir elçi göndermemiş olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek ,imparatorluğunu tanımaları ve kendisine biat etmeleri için Japon İmparatoruna elçiler yolladı. Elçilerle gönderdiği mektupta kendisini “Büyük Moğol İmparatoru” olarak tanıtan Kubilay Han Japonya’yı kastederek “küçük ülkenin” hükümdarından huzuruna bir elçi heyetini göndermesini ve bağımsızlıkları karşılığında kendisine yıllık vergi ödenmesini talep ediyordu. Ancak Japonlar bu talebe hiç cevap vermediği gibi, Moğol elçilerini saraya bile kabul etmediler.
Her ne kadar Japonya’nın bu tutumu Moğolları öfkelendirmiş olsa da, Kubilay Han hemen hemen her yıl yeni bir elçi heyeti göndermeye devam etti. Yine de hiçbiri Kyoto’daki saraya da Kamakura’daki shogunluğa da kabul edilmedi,hatta bazıları Japonya’ya ayak dahi basamadan Kore ile Japonya arasındaki Tsushima adasından geri çevrildi. Japonların Moğollar ile iyi ya da kötü herhangi bir ilişki kurmak istemedikleri artık açıkça belli olmuştu. Kubilay Han bunu kendisine yapılmış bir saygısızlık olarak gördü ve Japonya’yı işgal etmeyek için sefer hazırlıklarına başladı. Nihayet 1274 yılında Moğollar Çin ve Kore’de bulunan tersanelerinde 300 adet büyük 500-600 civarında da küçük gemi inşa edip, Koreli ve Çinlilerinde bulunduğu 40.000 kişilik bir orduyla sefere çıktılar. Bu orduya karşılık Japonlar, çoğu samuraylardan oluşan yaklaşık 10.000 kişilik bir ordu toplayabilmişlerdi.
Moğollar ilk olarak, Tsushima Adası'nda karaya çıkıp tüm ada halkını katletti. Hemen ardından da gözünü Hakata Körfezi'ne dikti ve Moğol ordusu çıkartma yapmaya bu bölgeden başladı. Japonlar o güne kadar böylesine büyük kuvvetlere karşı savaşmamış olmalarından dolayı deneyimsizdiler. Bunun yanı sıra Japon ordusunu oluşturan Samuraylar, savaş geleneklerine göre genelde teke tek düellolara alışkındılar. Bu yüzden kendilerine kalabalık bir şekilde saldıran Moğol ordusu karşısında şaşkınlığa uğramışlardı. Savaşın ilk gününün ardından Japonlar tam kaybetmek üzereyken büyük bir kasırga ortaya çıktı. Moğolların gemi kaptanları, teknelerin sürüklenerek kaybolabileceğinden ve ordunun Japonyada mahsur kalacağından korkarak askerleri savaş meydanından geri çağırmıştı. Ancak Moğol ordusu gemilere bindirildikten sonra kasırga daha da şiddetlendi ve neredeyse donanmanın tamamı içinde askerlerle beraber sulara gömüldü. Kurtulabilen az sayıda moğol gemisi ise Kore’ye geri dönmek zorunda kaldı.
Merhaba, ben Cavit Pancar. İlgi duyduğum, araştırdığım ve daha sonra da bunları video haline getirdiğim kısa belgesellerim ile karşınızdayım. Genel kültür, eğitim, tarih, bilim, teknoloji gibi konular hakkında izleyenlerin boşa zaman geçirmemesi, aksine kendisine bir şeyler katmasını hedeflemekteyim.
Zaman en değerli şey ve zamanınızı bana ayırdığınız için çok teşekkürler!
Önerdiğim Videolarım:
Комментарии