Σερίφ Γιασάρ στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ:Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αγιά Σοφιά-Τι είπε για Σουμελά

preview_player
Показать описание
O Πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας της Τέχνης (STD) καλεί σε άμεση ανασύσταση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Αγίας Σοφίας
----------
Κεφάλαια:
0:00 - Εισαγωγή
0:10 - Πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ
2:04 - Αναλυτικά η συνέντευξη

Συνέντευξη στον Ευάγγελο Δ. Κόκκινο

Για την εκτεταμένη καταστροφή του χώρου της Αγιάς Σοφιάς, δύο χρόνια μετά την μετατροπή της σε τζαμί και την εγκληματική απερισκεψία των διαχειριστών του μνημείου, μεταξύ άλλων, μίλησε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Σερίφ Γιασάρ (Şerif Yaşar), Πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας της Τέχνης (STD).

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αγία Σοφία είναι η διάλυση της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας», κατήγγειλε ο κ. Γιασάρ, συμπληρώνοντας πως «διορίστηκαν πολύ ανειδίκευτοι άνθρωποι σε μια δομή που χρειάζεται πολύ ευαίσθητη προστασία».

Ο κ. Γιασάρ εκτιμά πως η προστασία του μνημείου δεν παραλείπεται σκόπιμα από το κράτος, ωστόσο τονίζει πως «η απερισκεψία τους και η αποτυχία τους να λάβουν προφυλάξεις με βαριά άγνοια είναι χειρότερη από εσκεμμένη βλάβη».

Καλεί σε άμεση ανασύσταση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Αγίας Σοφίας, ενώ επισημαίνει πως περισσότεροι ειδικοί φρουροί ασφαλείας θα πρέπει να αποτρέψουν αυτούς που έρχονται να βλάψουν την Αγία Σοφία.

«Το μεγαλύτερο παράπονό μας αυτή τη στιγμή είναι ότι οι αρχές δεν δείχνουν αρκετή ευαισθησία», λέει ο ίδιος, ενώ εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η UNESCO έχει το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, από την άλλη, όμως, άλλα δεν έχουν επίσημο δικαίωμα να επιβάλλουν κυρώσεις.

Το γεγονός ότι απαγορεύτηκε ειδικά στον ίδιο η λήψη φωτογραφιών εντός της Αγίας Σοφίας χαρακτηρίζει «πλήρες αίσχος, ανομία», ξεκαθαρίζοντας πως «αυτή η απαγόρευση δεν θα με εμποδίσει να προστατεύσω την Αγία Σοφία».

Για τα γεγονότα του Φεβρουαρίου στην μονή της Παναγίας Σουμελά ο κ. Γιασάρ είπε πως ως σύλλογος έγινε αίτηση στις επίσημες αρχές για να διερευνηθεί το θέμα, όμως η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Αυτό είναι ασέβεια και έγκλημα σε δομές που είναι τόσο ευαίσθητες και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», αναφέρει.

Καταλήγοντας, αναφερόμενος στις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, ο κ. Γιασάρ εξηγεί πως νομίζει ότι όποια θρησκεία είναι ισχυρότερη σε όλο τον κόσμο, είναι ανώτερη από τις άλλες, «γι' αυτό έχω την ίδια απόσταση από όλες».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

-----------------
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
-----------------
#ΑγίαΣοφία
#Τουρκία
#Ελληνισμός
--------------
-Videos animations, maps, used:

==========
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ευτυχώς που υπάρχουν και άτομα σαν και εσάς σέ αυτή την χώρα κύριε Γιασάρ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΧΑΤΖΗΣ-ωτ
Автор

ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΣΑΡ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΤΕ

ΒίκυΤοτονίδου
Автор

Αλήθεια, η UNESKO γιατί δεν παίρνει θέση όπως ακούγεται στο video και να επιβάλλει Κυρώσεις;

ΔημήτρηςΜινώπετρος
Автор

Ακομη έχουμε το επιτιμιο !!!τι να κανουμε??? Ο Θεος να βάλει το ΧΕΡΙ ΤΟΥ

ΙωάννηςΜωυσόπουλος
Автор

Αλίμονο μη χάσουμε το ρωμαϊκό αξιοθέατο

Venom
Автор

It is not the Turks who damaged Hagia Sophia. Those who damage Hagia Sophia Greek and Serbian tourists, especially Greeks, tear down the walls of Hagia Sophia and take them to their homes. they even take the small piece of stone home Turkey's responsibility here Perhaps its fault is that it did not take enough precautions, now measures have been taken and cameras have been installed. There was a tourist who even damaged the door of Hagia Sophia.

fatih.