Moda sektöründe israfı önlemek

preview_player
Показать описание
Moda sektörünün en önemli sorunlarından biri satılamayan kıyafetler. Bazı kuruluşlar soruna çözüm üretmeye çalışıyor.
#moda #giyim #alışveriş
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Tekstil sektöründe pazarlama önemli olsa da, üretim süreçlerinin maliyetlerini göz ardı etmek büyük bir hata olur. En basit tişörtün bile üretiminde kumaş seçimi, renk, kesim, baskı, dikim, ütüleme ve paketleme gibi birçok aşama vardır. Ayrıca, 300 adet ve 3000 adet üretim arasında ciddi farklar bulunur; küçük adetlerde her üretim süreci tekrar başlamak zorundadır ve bu zaman kaybına yol açar. İpliği boyalı kumaşı hemen tedarik etmek her zaman mümkün değildir; ya ham kumaş boyanmalı ya da stok yapılmalıdır.

Baskı için hazırlanan cam filmleri de saklamak zorundasınız; çünkü “önümüzdeki hafta 300 adet daha bastırırım” diyerek hızlıca yeni üretime geçmek mümkün değildir. Üstelik her bir ürünün kalite kontrol gibi ek süreçleri de vardır. Bu yüzden, üretimi bilmeyen ve sadece pazarlama odaklı düşünen kişilerin ortaya attığı bu tür öneriler, maliyetleri gereksiz şekilde artırır.

Her ürünün satılacağı garantisi yoktur; markalar sezon sonu indirimleriyle stokları eritmeye çalışır. Günümüzde online alışveriş platformlarında, popüler bir marka iseniz küçük indirimlerle bile ürünlerinizi rahatlıkla satabilirsiniz. “Neden bu şekilde üretim yapmıyorsunuz?” sorusu yerine, “Neden bu ürünler satmıyor?” diye sormak daha anlamlıdır. Yanlış tasarım, hedef kitleye uygun olmayan ürün gamı, hatalı pazar seçimi gibi birçok faktör bu durumu etkileyebilir.

VolkanAksoy
Автор

Bir de markalar su kiyafetlerden beden calmasalar.pqntolon alıyorsun 48 diye ama 46 hatta 44 olan var.belden ekstra çalma yapmaları ayrıca var.

mcbmcb
Автор

1000er adet xs, s, m, l, xl uretilir. Yabanci, yagli musteri s, m, l tan 800er adet alir. Kalan adetlerin etiketleri sokulerek xs, s xl da m ve l yapilir. Hem kaymak yenir, hem eldeki tum mal satilir. Bunun icin etiket atolyeleri bile var hem de yiginla. Nerden mi biliyorum, sove sove 1.5 sene calistim oradan. Ben L giyerken, X markadan M beden oluyordu, Y markadan XL olmuyordu. Diyorum yabanci musteri gelmis gene. Son tuketici yapilanlari bilse, esnaf avina cikar...

ishakismaill
Автор

Seri üretimden uzaklaşmak maliyetleri artırır. Sizin yaptığınız düşük adetlerde müşteri siparişlerini zamanında yetiştirmek. Demek ki satış miktarlarınız seri üretimi destekleyecek miktarda değil. Yani siz flexible üretim yapıyorsunuz. Ancak şunu da bilmek lazım: Satış miktarları seri uretim rakamlarına geldiğinde, bu tip bir üretim yöntemiyle bu miktarları karşılayamazsınız.

omerbilgicli
Автор

Üretim için üretime hazırlık maliyeti var. Yeşilden 17 kıtmızıdan elli uzun kolludan 25. Diye atölye. Gidersen. Kimse uğraşmaz... birde. Depoya girme maliyetinide işin içine sokarsan astarı yüzünden pahalıya gelir.

savachsaglam
Автор

Bir de yanlış kesim olayı var. Aynı ürünü kontrol etmeksizin o kadar çok üretiyorlar ki tek seferde, o kıyafetin bazi renklerinde hep ayni kesim hatası oluyor. Güvensizlik veriyor. Yamuk ağı olan pantolona ya da kesimi yamuk eteğe neden para vereyim. Giydiğinde konforsuz oluyor. Düzgün kalıp çıkarsalar ve dikkatli kesilse böyle olmayacak

asmr_crunchy
Автор

Maliyet artıyor. Bir modelden 3000 adet tişört ile 300 adet tişört üretimi arasında çok çok çok fark var. 300 adet üretirse daha pahalıya almak zorunda kalırsın. 30 adet üretirse daha da pahalıya almak zorundasın.

Karamuratbenimulen
Автор

Toyota bunu yıllardır yapıyor ama mesele bunun avantajı kadar dez avantajlı oldugu noktalarda var mesela makina maliyeti işçilik maliyeti artıyor amortismanı yukseltiyorsun kar marjı düşüyor...emtia üreticiliğine dönüyor iş Bi zaman sonra...

EFSANEREKLAMLAR
Автор

Maaliyetler artar. Sanki üretici bilmiyor.

chulpanaktash
Автор

Buna agile deniyor. Zaten başarılı olmak için yapılması gerekiyor. Bu bir dönüşüm kültürüdür.

Nyxgene
Автор

Lazer kesim sayesinde üretim masrafları azalmıyor mu.? Öyleyse neden hala kazık fiyatlar.?

NazifGore
Автор

3.000 parcayi tek seferde uretmek daha fazla ticaret haneye daha fazla urun satabilmektir. Son nokta musteri odakli degildirler. Ancak haftada 300 uretirlerse daha az ticaret haneye ulasacaklar daha az urun satilacak daha az uretim daha az kâr demek olacak. Tabiki son nokta aliciya en dogru sekilde ulasacak. Ama kârlari cok fazla dusuk olacak. Bu yuzden BUYUK ureticiler bu yontemi tercih etmez. Fazla uret fazla sat mantigi vardir. Araci ticaret hanenin elinde urun kalirsa eger yine de sorun degil gecte olsa her turlu o urun satilacaktir. Aracilar azalan urunlerinin yerine yenisini sparis verebilirler. Ellerinde olan fazla urunden almazlar. Bu da uretilen urunun buyuk ureticinin elinden her kosulda cikacagi anlamina gelir. Zaten toptan uretim maliyetleri kendilerine gore dusuktur. Heleki ham madde uretiminide kendileri yapiyorsa. Pabtolon uretiyor ama iplik kumas vs bunlarida kendileri uretiyorsa zararlari en az kârlari en cok olur. Urettikleri her 100 urunden 1 tanesi ellerinde kalsa bile sorun olmaz onlar icin. Kolaylikla imha edilebilir. Ama sizin bahsettiginiz sistemde insanliga fayda harici kâr amaci dogrultusunda calisirsa o pantolonun fiyatina buyuk artislar gelmesi cok kolaydir bence.

alaturka
Автор

Bangladeşe gelince 1 milyon adet sipariş eksik beden oldu mu Türkiye ye azıcık sipariş. Türkiye Avrupa'ya yakın olduğu için bu şekilde kullanılıyor. Kumaş kesme verimliligi bant değişim kaybı sızı ilgilendirmiyor çünkü

Aklimiseveyim
Автор

uzun versiyonunu kanalda bulamadım yayınlandı mı?

senarrgul
Автор

Lojistik diye bi şey var. Ondan olabilir mi acaba?

mustafatanerozbek_
Автор

Yıllarca üstüme göre bir şey bulamadım. Ne zaman gitsem s bedeni zor buluyordum, xs bulmak bir marifet adeta. Hatta artık çoğu üründe ürünlerin s den başladığını söylüyorlar. Ben de kendi kıyafetlerimi kendim dikmeye başladım. Tek seferde üretim yapan firmalara teşekkürlerimi sunuyorum. Her ihtiyaç, yeni bir uğraş doğuruyor.
Ayrıca beden kalıpları değişti, eskiden m olan artık s olarak satılıyor.
XXL olan babam, artık L giyiyor.

merverini
Автор

Hangi markayı anlatmışlar merak ettim 😂 bir ürünün maliyetini 20 kat fazlasına satmanız gerekir peki nasıl rekabet edeceksiniz bu fiyata ???

puturgeli
Автор

Sadece o ürünlerin ilgili ülkelere yollanması, mağazalara dağıtımı bile başlı başı a bir iş. Maliyetler çok artar.

vosvodin
Автор

Bu seferde benzin gideri fazla olur benzinden israf olur?

xkraltr
Автор

Stok maliyeti de düşüyor. Üretim paneli taleplere göre şekil alıyor. Zarar oranı da düşük. Organik üretim

elifnurgndgr