Χρ. Γιανναράς: Η επιστήμη σήμερα αχρηστεύει τη φιλοσοφία;

preview_player
Показать описание
Το ελεύθερο Πανεπιστήμιο του δήμου Βριλησσίων διοργάνωσε τον Φεβρουάριο του 2017 , στην αίθουσα «Ν.Εγγονόπουλος» στο Πάρκο Μ. Θεοδωράκης, εκδήλωση με θέμα:

«Η επιστήμη σήμερα αχρηστεύει τη φιλοσοφία;»

Παρουσίαση – Ομιλία: Χρήστος Γιανναράς, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου

------------------------------------------------

και Χτυπήστε το καμπανάκι 🔔 των ειδοποιήσεων
Πατήστε Like 👍 στο βίντεο

#αντίφωνο @antifono

------------------------------------------------

------------------------------------------------
❗️Η συζήτηση αυτή και η οπτικοακουστική της περιγραφή προστατεύονται από τις εκάστοτε διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η μερική ή ολική και με οποιονδήποτε τρόπο επεξεργασία ή αναπαραγωγή της χωρίς την άδεια των υπεύθυνων της ανάρτησης.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Δεν παίζεται ο Γιανναράς! Τύχη και χαρά μεγάλη για όσους τον κατανοούν! Να είναι καλά να τον απολαμβάνουμε!

eliaswrestone
Автор

Απομαγνητοφωνηση στο λεπτο 1:09:10 : " κατα καποιο τροπο η επιστημη πηρε με τον καιρο τον χαρακτηρα της αποδεδειγμενης γνωσεως. Αποδεδειγμενης με την παρατηρηση, το πειραμα, τον μαθηματικο λογισμο. Αλλα και αυτο βεβαια μην το εκλαβουμε οπως το εκλαμβανουν αφελεις ανθρωποι, ολιγογραμματοι, οτι η επιστημη ειναι <<Η Αυθεντια>>, η επιστημη εχει παρα πολυ σχετικοτητα. Κυριως στην εποχη μας , απο τις αρχες του 20ου αιωνα και μετα, η θεωρια της σχετικοτητας, η θεωρια της απροσδιοριστιας, η σχετικοτητα εχει μπει μεσα στην λειτουργια της επιστημης.... "

Ειναι η τελευταια φραση του κυριου Γιανναρα στο βιντεο, ειναι ομως χαρακτηριστικη του οτι πολλες φορες λεει αλλα αντι αλλων και τα επιχειρηματα του ειναι καταφανως λανθασμενα. Στο συγκεκριμενο λοιπον μας λεει οτι δεν πρεπει να θεωρουμε την επιστημη ως την αυθεντια (οπως καποιοι ολιγογραμματοι). Αυτη ειναι η θεση που εκφραζει. Επιχειρηματολογει ως προς αυτην λεγοντας πως αφου υπαρχει η θεωρια της σχετικοτητας και η θεωρια της απροσδιοριστιας, σημαινει πως η επιστημη εμπεριεχει την σχετικοτητα. Λεει στο τελος "η σχετικοτητα εχει μπει μεσα στην λειτουργια της επιστημης" . Ομως κυριε Γιανναρα, σχετικοτητα στην φυσικη δεν σημαινει πως ολα ειναι σχετικα ή οτι αυτα που λεει η επιστημη ειναι σχετικα. Η θεωρια της απροσδιοριστιας δεν λεει οτι υπαρχει παντα μια απροσδιοριστια σε αυτα που λεει η επιστημη. Συγνωμη αλλα μονο καποιοι αφελεις καταλαβαινουν οτι σχετικοτητα στην φυσικη σημαινει οτι ολα ειναι σχετικα! Αντιθετως η θεωρια της σχετικοτητας λεει απλα οτι η χρονικη διαρκεια ενος συμβαντος ειναι σχετικη ως προς τον παρατηρη και η θεωρια της απροσδιοριστιας λεει με απλα λογια οτι αν θελω να προσδιορισω (να μετρησω) την θεση και την ορμη ενος σωματος (σωματιδιου) θα εχω παντα μια απροσδιοριστια ή αν το κανω με μεγαλη ακριβεια για το ενα (πχ για την θεση του σωματος) τοτε θα εχω μικρη ακριβεια (δηλαδη μεγαλη απροσδιοριστια ) για το αλλο, την ορμη! Εξου και αρχη της απροσδιοριστιας!
Καμια σχεση ομως αυτα με την επιστημονικη μεθοδο. Τι καταλαβαινει ομως καποιος που δεν το γνωριζει αυτο; (ρητορικο) Φυσικα εκλαμβανει την αποψη οτι η επιστημονες (η επιστημη δηλαδη) λεει οτι να 'ναι που λενε και στο χωριο μου, αρα τι εντυπωση δημιουργειται και δημιουργειτε; Μα οτι επιστημη=τσαρλατανισμος και φυσικα μετα λεμε για αντιεμβολιαστες και αστρολογους, κανουμε λιτανειες για να καταπολεμησουμε τις φωτιες και ξεματιασμα αμα αρρωστησουμε...αμην

Υ.Γ. Καθε φορα που ακουω τον κυριο Γιανναρα εξοργιζομαι γιατι ειναι κομπλεξικος (το γιατι φαινεται απο οσα εγραψα παραπανω). Παρολ'αυτα μου αρεσει να τον ακουω.
Υ.Γ. 2. Ολοι εσεις που γραφετε αυτα τα "μοναδικος", "ουαου", "υπεροχος" κτλ , απορω αν κρινεται αυτα που ακουτε;

pramateutis
Автор

Ξεκίνησε πολύ καλά, αλλά μετά η συζήτηση ήταν άσχετη με τον τίτλο, και επαναλάμβανε τα γνωστά παραδείγματα από άλλες διαλέξεις:(

apsa