küçük güçlü rüzgar türbini neden tercih edilmiyor

preview_player
Показать описание
küçük güçlü rüzgar türbinleri güneş enerji sistemleriyle birlikte neden çokça kullanılmıyor? Büyük hatta devasa rüzgar türbinlerini çokça görürken , güç küçüldükçe, evsel sistemlerde rüzgar türbini göremiyoruz.
Bu videomuzda küçük güçlü türbinlerin neden tercih edilmediğini, güneş ile entegrasyonda neden tercih edilmediğini ve diğer negatif nedenleri özetliyoruz

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Kerem Bey Merhabalar,

Videonuzu büyük bir dikkatle baştan sona izledim. Tespitleriniz ve bilgilendirici içeriğiniz için teşekkür ederim. Bir uçak mühendisi ve rüzgar türbini imalatçısı olarak, birkaç notumu aşağıya yazıyorum. Dikkate almanızı çok isterim. Teşekkürler.

Rüzgar ve voltaj koruması, şarj kontrol cihazı dediğimiz bir kontrolcü vasıtasıyla kontrol edilmekte, rüzgar hızının (dolaylı olarak voltajın) ya da doğrudan voltajın yükselmesi durumunda türbini frenlemeye alarak kontrol sağlanmaktadır.

Mesleğim gereği, tüm rüzgar türbini üreticilerini ve kurulumlarını takip etmeye çalışıyorum. Lityum bataryalarla kurulum yapanlar var, hem yurtiçinde hem yurtdışında, bu durumla ilgili bir sıkıntı ya da problem duymadım.

Sektörde maalesef bahsettiğiniz gibi sivrilen birkaç firma var ve bunlar dışındaki firmalara ulaşmak gerçekten zor. Bunun en büyük sebebi, ucuz türbin satmaları ve kullanıcıların bir türbin alırken sadece fiyata odaklanması. Ancak "ucuz" derken kastım sadece fiyat değil, performans ve malzeme kalitesi de. (Bunu ilerleyen maddelerde açıklayacağım.)

Dikey rüzgar türbinlerinin performanslı hale gelmesi için çok düşük devirlerde çalışan alternatörler gerekmektedir. Ayrıca rotor bıçaklarının tamamı rüzgarı karşılamadığı için mevcut rüzgarın çok az bir kısmını hasat edebilirler. İmal etmek mümkün olsa da iş görecek ticari bir ürün yapmak neredeyse imkansızdır.

Bahsettiğiniz üzere türbin kurulumunda konum çok önemlidir. Hem rüzgarlı bir konum seçilmeli hem de anafor yaratacak engellerden kaçınılmalıdır. Nasıl ki güneş paneli kurulumunda gölge düşmemesine dikkat ediliyorsa, rüzgar türbini kurulumunda da bu unsurlara özen gösterilmelidir.

Türbinlerin güç çıkışı, olağan rüzgar hızının nominal rüzgar hızına oranının küpüyle orantılıdır. Bu durumda, türbin seçerken kurulacak bölgenin rüzgar hızına göre ne kadar enerji hasat edilebileceği hesaplanmalı ve buna göre türbin seçilmelidir. Biraz karmaşık görünebilir, ancak aslında basit bir yöntemdir.

Off-grid sistemlerde sadece güneş ya da sadece rüzgar tek başına maalesef yeterli olmuyor. Güneş paneli sayısını artırıp aküleri büyük tutsanız da, kapalı bir hava sonrası gece kullanımında aküler çoğu zaman tamamen boşalıyor. Sizin gibi profesyoneller bu duruma dikkat ediyordur, ancak ortalama bir kullanıcı genellikle bunu göz ardı ediyor ve kısa sürelerde akü değişimi yapmak zorunda kalıyor. İyi bir rüzgar türbini kurulumuyla bu sorun giderilebilir. Gece inverterin uyarıya geçmesini ve kısa sürede akü değişimi yapma zorunluluğunu önleyebilir. Ayrıca gece üretimi sayesinde elektrik bitme korkusunu (battery-anxiety) kısmen ortadan kaldırarak konfor sağlar.

Videonuzda mekanik arızalardan bahsetmişsiniz, kesinlikle çok haklısınız. Bu konuda gördüğüm herkesi bilgilendirmeye çalışıyorum. Kısaca özetlemek gerekirse: Bir türbinin en büyük maliyet kalemi alternatördür. Bu kısmın performansını da kabaca kullanılan bakır ve neodyum mıknatıslar belirler. Üretici firma bu malzemeleri ne kadar az kullanırsa, maliyet de o kadar düşer. Ancak az malzeme kullanıldığında türbinin çok yüksek devirlerde çalışması gerekir. Piyasada 900-2000 devir arasında çalıştığını iddia eden birçok türbin firması var ve fiyatları çok ucuz. Bu hızlara ulaşan türbinlerde ise ne rulman, ne kanat, ne de slipring dayanıyor. Uzun ömürlü bir türbin isteniyorsa, türbinin çalışma devir aralığına dikkat edilmelidir. Düzgün bir tasarımla, bakım gerektirmeyen ve uzun yıllar çalışacak türbinler üretmek mümkündür ve piyasada mevcuttur.

Rüzgar türbini üreten firmaların uzun süre ayakta kalmadığından bahsettiniz, bunun da sebebini açıklayayım: Yukarıda bahsettiğim gibi ucuz üretim yapan firmalar, reklamlarla ürünlerini anlık olarak yüksek miktarda satıyorlar. Ancak gerçek ortaya çıkınca satışlar duruyor ve firmalar ya batmaya mahkum oluyor ya da batmayı tercih ediyorlar. İşini düzgün yapan firmaları öne çıkarmak ise sizin gibi bilgilendirici içerik üreten insanların ilgisine kalmış durumda.

Edirne Keşan'da üretim yapıyoruz ve aynı zamanda örnek bir hibrit sistem kurulumumuz mevcut. Sizi ağırlayıp bilgilendirici bir video çekmekten memnuniyet duyarız. Dilerseniz, firma ismimiz gizli kalabilir; yeter ki insanlar türbin alırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğrensinler.

Teşekkürler.

mehmetokal
Автор

Üniversitede tasarlamış olduğumuz rüzgar türbini sistemi 1.5 m/s rüzgar hızında bile çalışabilmekteydi. Güneş paneli yanında ise fiyat bakımından epey ucuz kalıyordu . Dikey türbinin kanatları, dinamo sistemi, şarj konusunda kendimiz tasarlamıştık. Frenleme konusunda ise makanik momentum frenleme prensibine gitmiştik. Sabit bir max devir de sabit kalıyordu. Türkiyede yatırım olmayan bir alan o yüzden pek gelişmiyor fakat 3-5 mühendis bu konu üzerine giderde epey derin bir kuyu çok kazançlı elektrik elde edebiliyoruz . Açıklamalarınız da çok güzeldi dilinize emeğinize sağlık .

omercanmert
Автор

Kerem, herkesin beklediği bir konuya giriş yaptın. Çarşı karıştı. İyi de oldu. Değerli katılımcılar bilgilerini, deneyimlerini paylaştılar. Tartışmanın ihtiyaç sahiplerinin netleşmesine hizmet edeceğini düşünüyorum. Ellerinize sağlık.

AlpSonalp
Автор

İzmir'de Magnus enerji olarak Dikey rüzgar türbinleri üzerine ar-ge yapmaktayız. Tespitleriniz çok doğru küçük rüzgar türbinlerinde çok problem var. Ancak bu aynı zamanda bir fırsat.. sorunların çözümü geliştirildiğinde ciddi bir pazar üreticiyi bekliyor. elbette kolay değil. biz neredeyse 2 yıldır hem sistemin kendisinde hem türbinde hem jeneratör kısmında inovatif çözümler üzerine çalışıyoruz. Bir çok konuda işin sonuna geldik. Umarım yakında kullanıcılara ulaşacağız.
Programınızı da ilgiyle takip ediyoruz. Çok faydalı bir iş yapıyorsunuz..
iyi çalışmalar

BT-schannel
Автор

Çok ender rastlanan kaliteli ve hap gibi özet bilgi veren bir paylaşım olmuş, teşekkürler.

ahmetc.tarhan
Автор

Çocuk oyuncağı olan Hoverboard motorundan (bldc) ruzgarvturbinin yapıp faz ayarlarını değiştirince gayet iyi verim alınabılıyor az maliyet ile bunu kendiniz yapabilirsiniz

youMake
Автор

Yine solar enerji işini yıllardır uygulama yapan bir arkadaşım var. Bir dönem rüzgar türbini işinde girmiş küçük kapadisiteler. Mekanik sorunlar çok yaşamış. En önemli sorun da frenleme sistemleri.

KlimaForumu
Автор

çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Küçük güçlü rüzgar türbinleri konuları hakkında daha çok video yapmanızı istiyorum

wingchun
Автор

Kerem bey benim bir arkadaşım solar sisteme destek amaçlı küçük bir rüzgar türünü de kurdu. Daha önceki bataryaları jel di. Bir süre önce lifepo4 (silindirik pil ile toplaman malum marka) ike değiştirdi bataryaları. Amaç gece veya kapalı havada sisteme destek olması. Bulunduğu yerde şebeke elektrik yok.

KlimaForumu
Автор

Rüzgar enerjisinin tercih nedeni uygun rüzgarlı alanlarda bulutlu veya gece üretime devam etmek olmalı.

gokhansoydan
Автор

Yelkenlilerde kullanılmaya yönelik olan rüzgar türbinlerini araştırınca vazgeçmiştim tamamen. En olumsuz gördüğüm şeylerden bazıları, gereğinden az yada aşırı rüzgar eserse üretimleri 0'a iniyordu. Yani şiddetli bir havada bile max kapasite ile çalışamıyor, önlem amaçlı vs üretimi durduruyordu. Üstelik çok gürültülüydü, pahalıydı ve gürültüsü az olan nadir markalar ise çok daha pahalıydı. Tekneler için tam bir satış tuzağı idi yani.

plt
Автор

Halbes enerji sirketinin web sayfasinda ruzgar tribunu kanadi ile ilgili patantli urunleri oldugu ve ruzgar turubuni ile ilgili uygulamalari hakkinda bilgiler var. Halbes enerji sirketi ile konu ile ilgili internet aramalarinizda karsilasmissinizdir diye dusunuyorum. Tesekkurler.

Mehmetinanici
Автор

2kw bir rüzgar trübinini mikro inverler ile mevcut hibrid inverterin jeneratör girişine bağlanabilir. Veya hibrid sistemin aküsüne bağlanabilir.

mete
Автор

Sizin kuracağınız rüzgar türbininin günlük aylık üretim verilerini de paylaşır mısınız? Bu alanda Homemade çalışan kişiler çok ama veri bulmak çok zor. Ve sistemler optimize edilmemiş şekildeler. Çok verimsiz çalışıyorlar. Motor, rüzgar hızı, 3 faz inverter birbiri ile uyum içinde değil piyasadaki birçok üründe

MrMuratayaz
Автор

Kullanılacak alternatörün kutup sayısını 72 yapabilirlerse devir sayısı olarak 100 ile 500 devir arası ne kadar inebilir Buda rüzgâr türünden çok yavaş dönse de enerji üretimini tam olarak yapacağını kan ispatlar

cengizcevik
Автор

Lityum pil ile çalışamıyor maalesef ismini vermeyeceğim geçen yıl 3 kwlik bir rüzgar türbini satın aldım ve evimde hali hazırda bulunan 48v Luk lfiepo4 akü ye bağladım sorun şurada başlıyor rüzgar turbinleri voltaj üretmede stabil değiller ve lityum bms i bu sebeple gelen enerjiyi kabuletmiyor Çanakkale de yaşıyorum ve gerçekten rüzgarlı bir bolgedeyim bir çok test yaptım rüzgar hizinin 50 km ve üstü olduğu zamanlarda bile yeterli voltajin uretilemedigine şahit oldum turbinlerde ayrıca kablolama uzunluğu sebebiylede voltaj kayıpları çok yaşanıyor 48v diye satılan türbinden hiçbir zaman 48v alamadim ki biliyorsunuz lityum piller 58v gibi degerlerde şarj oluyorlar altinda bir voltaj da bms korumaya giriyor ayrıca turbinlerden gelen alternatif akımı çeviren ve aküyü şarj eden cihazlar kesinlikle güven vermiyor bırakın elektrik üretmeyi turbine takılıyken akünün çok daha hızlı bir şekilde deşarj olduğunu bir çok defa gözlemledim. Umarım katkım olmuştur

MrKkk
Автор

Kerem bey merhaba
The archimedes wind turbine internet araştırmamda buldum Hollanda tasarımı Güney Kore imalatı bir ürün saatte 1, 5 kWa enerji verdiğini söylüyor tabi burada önemli olan alternatör ve sessizlik bu ürün özellikleri sağlamış durumda. Ben Balıkesir merkezde olduğum için rüzgar sorunum yok 🙂 tecrübelerinize dayanarak bu ürünü kullanabilir miyim bir araştırıp bilgi verirseniz sevinirim…Osman..

cakcakinsaatbalikesir
Автор

2 tane daha yorum yaptım. içinde amazon Türkiye'den dikey rüzgâr türbinlerinin satış linkleri vardı
ama yorumlar silinmiş.

link koymadan yazıyorum,
8kw dikey rüzgar türbin seti fiyatı 21.500 TL

samuraypolat
Автор

Ben solar panel sistemi kurdum, jel bayarya ile başladım ilk fırsatta lityuma geçeceğim bunun yanı sıra kısın gunes eksiğini tamamlamak maksadı ile rüzgar tribünü ile hibrit bir sistem kurmayı planlıyorum . Ayrıca lityum bataryalar hala çok pahalı

edipdagustu
Автор

Sorunlar dalga ve gelgit enerjisi ile aynı gibi; yıpratıcı mekanik kosullara uzun sure dayanım zor, dayanacak uretim de pahalı iş...depolama maliyeti:ithal akuler yerine yuksek tankta su depolama veya yer cekimi bataryasi gibi unsurlarla surekli batarya maliyeti azalir belki...

memres