Karaman Şehir Rehberi | Ceymax Official

preview_player
Показать описание
Karaman, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan ilidir. Karaman il merkezi olmak üzere, Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir, Sarıveliler şehrin ilçeleridir.

Karaman Coğrafyası
Karaman’ın yüzölçümü 8.845 km²’dir. Şehir İç Anadolu Bölgesi’nin güneyinde yer alır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, doğusunda Ereğli ve Silifke, batısında Antalya vardır. Şehrin deniz seviyesinden yüksekliği 1033 metredir. Geneli ova olan şehrin son yıllarda yapılan gölet ve sulama kanalları tarımını desteklemiştir. Karaman, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı bir iklime sahiptir.

Karaman Nüfusu
2021 TÜİK verilerine göre Karaman’ın nüfusu bir önceki yıla göre 3.919 artarak 258.838 olmuştur.

Karaman ve Tarihi
Karaman şehrinin ilk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmiyor fakat yapılan arkeolojik kazılar önemli bir yerleşim bölgesi, kültür ve ticaret merkezi olduğunu göstermiştir. Şehir, Hititler zamanında bir askeri ve ticaret merkezi olmuştur. Frigya ve Lidyalıların egemenliğine girmiş, MÖ 322’de Yunan Kralı Perdikkos ve Filippos tarafından işgal ve talana uğramıştır. Şehir, Bizans Dönemi’nde Hristiyanlığın önemli şehirlerindendi. Karadağ üzerinde Binbir Kilise olarak bilinen ören yerinde, birçok manastır, kilise, bazılıka ve şapel bulunur.

Karamanoğulları, Anadolu Selçuklı Devleti’nin zayıflayıp yıkılmasının ardından bağımsızlıklarını ilan ederek Karamoğlu Devlet’ini kurmuşlar ve Karamaoğulları Devleti’nin başkenti o zamanki Larende, Cumhuriyet’in ilanının ardından Konya İline bağlı olarak Karaman adını almıştır. Karaman, Anadolu’da Türkçenin Karamoğlu Mehmet Bey taradından resmi dil ilan edildiği yerdir.

Karaman, 1989 yılında alınan karar ile Konya ilinden ayrılarak il olmuştur.

Karaman Gezilecek Yerler

Taşkale Tahıl Ambarı, Karaman’ın Merkez ilçesinde bulunan değerli tarihi yapılardandır. Taşkale Kasabası sınırları içerisinde bulunur. Tahıl Ambarları, Taşkale’nin killi kireç taşlarından oluşmuş yüksek bir kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyulmuştur. 250’den fazla bu şekilde oyulmuş ambar vardır. Tek veya iki odalı olarak oyulan ambarlara kaya üzerindeki nişlere tutunarak çıkılır ve tahıl ürünleri zincirli makara sistemi ile taşınır. Killi kireç taşı ısı ve nemi sabit tuttuğu için tahıl ürünlerinin bozulmadan uzun süre saklanabilmesini sağlamıştır. Bu ambarlarda ürünler 30 yıl bozulmadan saklanabilir.

Karaman - Zeyve Pazarı, yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahiptir. İkizçınar Köyü ile Yayla Pazar köylerini ayıran dere üzerine ve çevresine kurulmuştur. 300 kadar tarihi ulu çınarları, soğuk suyu, otantik hali, su değirmenleri, su hizaro, bunglov evleri, günübirlik konaklama mekanlarıyla ziyaretçilerini karşılar. Pazar Bölgesi, doğal güzellikleri ile dikkat çeker. Yaz aylarında civardaki köylüler yetiştirdikleri sebze ve meyvelerini her Pazar kurdukları pazarda yerli yabancı turistlere sunar. Kazancı ve Gülnar üzerinde kolayla ulaşılabilir. Genellikle günübirlik gidilen bir mesire yeridir.
Рекомендации по теме