Osaatko liikkua vesillä? Onko säännöt hallussa? | Kalastajan TV

preview_player
Показать описание
Vesillä on lomakaudella paljon liikkujia. Vesiliikenteen käytännöt ja säännöt ovat todella tärkeä osa turvallista liikkumista ja niiden hallitsemisessa on paljon eroja. Aallontekokielto, nopeusrajoitukset, väistämissäännöt - näissä tuntuu olevan ajoittain hakemista. Paljoa ei tarvitse töitä tehdä, että perusasiat ovat kunnossa ja vesillä turvallisempaa liikkua.

Osaatko sinä liikkua vesillä? Ovatko säännöt hallussa?

Kalastajan TV on jatkoa Kalastajan Radiolle eli kalastusaiheisille podcasteille Kalastajan Kanavalla. Videota on mahdollistamassa Maa- ja metsätalousministeriö ja kalastonhoitomaksuvarat.

@liikennejaviestintavirasto
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Saisipa tämän valtakunnalliseen mediaan. 💪

rasuli
Автор

Se mikä itseä harmittaa, on se että jokainen juttu tuntuu nykyään tarvitsevan säännön, lain tai liikennemerkin. Tuntuu monilta olevan hukassa ihan perus muiden huomioiminen ja ns hyvät merimiestavat. Jos satama-alueelta puuttuukin se nopeusrajoitus tai aaltojen tekokielto niin pitäisi olla itsestään selvää, että satama-alueilla ei ajeta vauhdilla laitureiden vierestä tai kiihdytetä tai hiljennetä liu'usta.

jarkkohenriksson
Автор

Iso kiitos loistavasta kanavasta näin sitä vieläkin vanha ukko uutta oppii .👍

MrJohu
Автор

Hyvä video! Kyllä täällä etelä-karjalassa Saimaalla näkee kaikenlaista tusaajaa joiden ois syytä kattoa tämä video ja hartaasti.

Iksu_kalastaa
Автор

Tämä oli kyllä todella ajankohtainen video, ja hyvä se on itsellekkin muistella noita sääntöjä loppukesän kuhanuistelua ajatellen. Tähän kun vielä katsoo perään Karpon hämäläiset vesillä, niin saa hyvän esimerkin miten ei toimia.

phakki
Автор

Hyva video oli 👍.
Kysymys: Etelä-Pohjanmaalla yhdellä järvellä tässä lähiviikkoina sattui tapaus jossa pari ihmistä olivat olleet soutuveneellä matkassa ja airo oli pudonnut veneestä. Veneestä toinen oli hypännyt hakemaan airoa ja kova tuulenpuuska oli vienyt uimarin mennessään. Veneessä olija oli soittanut häkeen ja uimari oli onneksi pelastettu heidän toimestaan 45min päästä aika kylmettyneenä. Vene oli myös hinattu samalla rantaan.
Kuinka sivullisen kuuluisi toimia/mitä ideoita teillä on, mikäli olisi mahdollisesti paikalle sattunut pienellä veneellä soutuvene/pieni tasaperävene, mitä täällä "kuivalla maalla" nyt enimmäkseen on? Kannattaako edes yrittää nostaa väsynyttä ihmistä veneeseen vai kippaako vene tuollaisessa tilanteessa helposti? Onko parempi uimaria roikottaa käsistä laidan reunalla ja yrittää näin ollen päästä rantaan. Rantaa yleensä keskimäärin on n. 500m - 1000m näillä leveysasteilla järven keskeltä.
Jonkinlaisen ihmisen pelastusvideon voisitte tehdä joskus?

villemakela
Автор

Jos veneily kiinnostaa, syksyllä alkaa useilla kerhoilla ja kansalaisopistoilla rannikkolaivuri-kursseja, siellä käydään talven aikana nämäkin läpi. Samalla opit mikä on eranto, paperikartta, harppi jne. Todella antoisa kurssi josta saa valtakunnallisen lopputentin suoritettuaan virallisen rannikkolaivuri-paperin. Se maksaa jonkin verran. Todella hyvä video, kiitos!

jakobshus
Автор

Yks tärkeimmistä asioista ilmeisesti jäi eli varataan sitä polttoainetta oikeasti tyyliin tuplat tai triplat sen mitä arvioitu menekki on.

Huonon kelin yllättäessä polttoainetta voi kulua tuplat ellei enemmänkin normaalitilanteeseen verrattuna ja moottorin sammuminen voi upottaa merikelpoisenkin veneen jos aalto tulee sopivasti peräpeilistä sisään.

Pieni lisäys vaivannäköä, mutta erittäin suuri lisä turvallisuutta.

samppamatinen
Автор

Hyvä video! Asiat tuttuja mutta kertaus on opintojen äiti.

humppa
Автор

Hyvä ja nykyään erittäin tarpeellinen video. 1 juttu tuli mieleen jota ei mainittu = jos tarvii navigoida = ajaa sen alueen ulkopuolella jonka ulkomuistista muistaa = on päälikön vastuulla että veneessä on laissa hyväksytty navigointi väline = ajantasainen merikartta + kompassi tai solas hyväsytty ecdis, itse en ainakaan mitään muita säänön/lain täyttäviä välineitä tiedä. Täsmennyksenä puhun merialueista, järvillä voi olla eri säännöt en tiedä niistä mitään.

juhavuorinen
Автор

Hyvä pätkä.
Hyviin merimiestapoihin kuuluu ohittaa oikealta, ei vasemmalta. Jos vain siihen mahdollista.
Aaltojen tekeminen kapeikoissa yms. on tärkeä pointti. Hyvin huomaa uudemmat veneilijät jotka ajaa kuin autoa just nopeusrajoituksen mukaan esin 20. Jolloin moni vene vaan tekee suurimmat mahdolliset aallot :(
Vesillä käyttäydytää AINA hyviä tapoja noudattaen ja kohdatessa/ohittaessa RIITTÄVÄN kaukaa. Ihan kuin meillä muutenkin pidetään paljon etäisyyttä toisista. Vaikka ollaan veneessä niin ei o hyvä lähenellä toisia. Veneilijän ympärillä on ns iso reviiri :)

kenne
Автор

Sen verran purjeveneestä, ja väistämisestä. Pelkkä purjevene ei riitä, pitää olla purjeet ylhäällä, , jotta sitä pitää väistää. Purjeet alhaalla purjevene vertautuu moottoriveneeseen.

neukku
Автор

Starttibuusteri ymmärtääkseni toimii myös veneen akun kanssa, ja itse olen päätynyt pitämään sitä mukana veneilyrepussa. Toimii myös valona ja usb-virtapankkina. Aurinkoisena päivänä myös latautuu retkeilykoon aurinkopaneelilla, kuten normaali virtapankkikin.

Ponttiaika
Автор

Toinen pointti mikä kannatta huomioida.
Nyt kun on moni tuore, miksiei ei vanhempikin veneilijä.
Joka ajaa paljon plotterin mukaan.
Näitä kohtaa aivan liikaa.
ÄLÄ aja keskellä väylää kuten 'navi' näyttää vaan väylän oikeaa laitaa.
Jotta kohdatessa ei tarvitse kummankaan väistellä vaan kohtaaminen menee sujuvasti.
Jos ajetaan keskellä väylää voi tulla riski osumiseen jos molemmat tujottelee ruutua tai keittelee kahvia tms.
Ja pitäkää veneessä myös paperista merikorttia jos liikutte vierailla vesillä.
Jos navi lopettaa toiminnan syystä tai kolmannesta niin ei olla merihädässä sen takia.
Toki se edellyttää tietty että tietää missä on kartalla.

kenne
Автор

Hyvin isoja ja asialliasia pointteja mitä en edes tiennyt. Toki olenhan vain rannalta kalastaja. Mutta hyvää infoa.

Jurtsi
Автор

Hitaampi ja pienempi väistää isompaa ja nopeampaa. Voisi luulla vitsi avaukseksi mutta vesillä se kyllä on viisainta tuota noudattaa. Soutuveneellä kun matkataan ja vastaan tulee moottorivenettä niin hyvissä ajoin väistää lähimmän rannan suuntaan ja kun aallot sieltä tulevat niin ne sitten soudetaan/seilataan niitä kohti. Oikeanpuoleinen liikenne muutoin väylillä ja aina kohdatessa ja toisia ohittaessa hyvissä ajoin tulisi himmata vauhtia juurikin ettei toiselle aiheuteta suurempia sivuttais aaltoja, ikävä kyllä tätä ei moni noudata vaan paahdetaan soutuveneistäkin ohitse kaasu pohjassa. Sen sijaan hyvää tapaa noudattaville morjestellaan ja sieltä vilkutellaan takaisin.

onlyvoid
Автор

Hyvä video, itse aloittanut kajakilla tussaamisen tuolla saimaalla niin huomannut että kalastus kajakit kiinnostaa ihmisiä mutta se ei välttämättä ole viisasta ajaa vauhdilla siihen viereen ihmettelemään varsinkin jos kajakissa on kalastus käynnissä, muutaman kerran joutunut viittomaan veneilijää muuttamaan nopeasti suuntaa kun olen ollut matalikolla tai karikolla jigaamassa ja vettä alla vain se 20cm.😅

Talvenluoja
Автор

Oliko valoista ja niiden käytöstä mitään? Tämä tuntuu olevan monille vaikea asia. Niitä tarvitaan myös kesäyössä!
Ei kai ne verkot keskelle väylää kuulu, kun aiheuttaa aikamoisia vaaratilanteita?

chees
Автор

Pitää varmaan pari kertaa katsoo tää video et jäis jotain päähänkin näistä. Yleensä mennyt vain soutuveneellä ja väistänyt ihan kaikkea ja pitänyt vauhdit tosi pieninä.

karstafarius
Автор

45v veneilin ilman liivejä, 46v kun täytin hommasin paukut ja oon tyytyväinen hankintaan, ei häiritse kalastusta yhtään.

jannesinervo