Durerea de stomac poate ascunde o serie de afecțiuni. Cum se face diagnosticul corect?

preview_player
Показать описание
Durerile de stomac pot ascunde o mulțime de afecțiuni. Printre cauzele durerii se poate numără o afecțiune de origine benignă, gastrita acută, enterocolita sau indigestia. Uneori pot fi motive mai serioase în spate, cum ar fi o tumora digestivă, ocluzia intestinală sau diverse afecțiuni ale organelor abdominale care pot constitui urgențe medicale.

Originea durerii poate fi depistată și în funcție de localizarea acesteia. Spre exemplu, dacă durerea este localizată într-un anumit cadran al abdomenului, de exemplu hipocondrul drept, în partea superioară dreaptă a abdomenului, sub coaste, durere de stomac poate să ascundă o patologie biliară și poate să fie o durere iradiată de la ulcer peptic sau un ulcer gastroduodenal. Pe lângă localizare contează și dacă durerea de stomac se asociază cu alte simptome, de exemplu cu balonare persistentă sau un sindrom diareic. În această situație durerea poate să fie expresia unei enterocolite. De asemenea, durerea abdominală poate fi difuză, asociată cu balonări, cu tulburări de tranzit și poate să ascundă patologii severe cum ar fi ocluzia intestinală.

Tipul durerii iarăși este important. Dacă durerea este colicativă, sub formă de crampe care vine și pleacă, asociată cu balonări, de regulă nu ascundă o patologie serioasă. Dacă există o durere repetitivă, adică pacientul constată de-a lungul timpului că se repetă același tip de durere și aceasta se intensifică, în această situație pacientul trebuie să caute ajutor medical.
Durerea de stomac trebuie evaluată și în funcție de simptomele generale, de exemplu sindromul febril. Dacă este o durere asociată cu simptome de tulburări de tranzit și cu febră înaltă, cel mai probabil ascunde o infecție intestinală sau o infecție digestivă.

Un alt semn general adesea neglijat de pacienți este scăderea ponderală involuntară. În fața unei dureri abdominale repetitive, chiar dacă nu e de intensitate mare, asociată cu o scădere ponderală de 5%-10% din greutatea persoanei, se poate ascunde o neoplazie.

O durere generalizată apare de exemplu într-o urgență chirurgicală, cum ar fi apendicita acută. Durerea poate inițial să se localizeze în partea dreaptă a abdomenului, apoi durerea se poate generaliza când se adaugă fenomenul de iritație peritoneală.
Există situații când pot fi dureri determinate de inflamarea diverticulilor. O altă cauză de durere poate fi colica renală, unde manifestările sunt foarte intense.

Dr. Alina Bondoc, medic primar Gastroenterologie în cadrul Hyperclinicii și Spitalului MedLife Titan și Life Memorial Hospital București, afirmă că durerile de stomac pot fi tratate cu medicamente ce ușurează simptomele. Dacă durerea este în capul pieptului și apare după mese se presupune o patologie peptică, un ulcer sau o gastrită, iar pacienții pot folosi antiacide sau chiar inhibitori ai pompei de protoni. Dacă apare greața și vărsăturile și durerea abdominală are caracter colicativ pot fi folosite medicamente antiermetice și antispastice. Însă, dacă pe parcursul a câtorva ore lucrurile nu se ameliorează și pacientul are inapetență sau chiar vărsături și/sau este febril, atunci este momentul să caute ajutor medical pentru a permite efectuarea unui diagnostic diferențial.

În stabilirea cauzei durerii de stomac, la prezentarea la medic, după o anamneză, adică discuția cu pacientul, se va efectua un examen clinic abdominal obiectiv. Ulterior, medicul va recomanda un set de analize de sânge și de urină, care poate să scurteze lista de diagnostice diferențiale. O altă investigație extrem de utilă în fața unei dureri abdominale de cauză neprecizată este ecografia abdominală, care este o metodă neiradiantă și oferă informații despre mai multe organele abdominale.

Coroborarea datelor obținute în urma tuturor acestor investigații va duce la un diagnostic final al cauzei durerii de stomac. În cazul în care cauza rămâne necunoscută dar pacientul are un disconfort vizibil și lucrurile nu se ameliorează cu medicație simptomatică, se poate apela de urgență și la investigații mai complexe, cum ar fi o tomografie computerizată de abdomen și pelvis cu substanță de contrast.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Multumim pentru aceste sfaturi folositoare sa aveti o zi buna si Dumnezeu sa te binecuvinteze

gheorgheonufrei
Автор

Mulțumesc doamna doctor am qastrita și mă doare burta tare și stomacul 👏💗🩵♥️♥️♥️💚💚💚

LiviaLivia-bi
Автор

și ce medicamente ar trebui să luăm? Mulțumesc

alexandrumara