Η Ελληνική Μυθολογία στο Lord of the Rings! | The Mythologist

preview_player
Показать описание
Τι σχέση μπορεί να έχει η Ελληνική Μυθολογία με τον κόσμο του Lord of the Rings και του J. R. R. Tolkien;

Αν θέλεις να στηρίξεις το Επικό Podcast και το κανάλι The Mythologist μπορείς είτε μηνιαία στο:
είτε με μια δωρεά στο:

Μπορείς επίσης να μας ακολουθήσεις και στα social media:

Υποτιτλισμός από τον Νίκο Ντενισλή

Οι πηγές του σημερινού βίντεο:

Πλάτων, Πολιτεία.
Πλάτων, Τίμαιος και Κριτίας.

Κανόνες σχολιασμού:
Φιλική υπενθύμιση μετά από μηνύματα που έλαβα από fans του καναλιού:
Το κανάλι απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται για τη μυθολογία, την αρχαία ιστορία και την αρχαιολογική επιστήμη. Ενθαρρύνουμε τον πολιτισμένο διάλογο ΑΛΛΑ:
- Δεν επιτρέπονται προσβλητικά και επιθετικά σχόλια (υβριστικές λέξεις, ειρωνεία κτλ.)
- Απαγορεύονται οι επιθέσεις σε θρησκείες και προσωπικά ''πιστεύω''. Δεν είναι εδώ ο χώρος για ''ιερούς αγώνες'' και υπεράσπιση θρησκειών, όπως επίσης και για να βγουν απωθημένα για άλλες θρησκείες. Δεν μας ενδιαφέρει αν πιστεύετε ότι η θρησκεία σας δέχεται επίθεση από κάποιον ή αν θέλετε να δείτε ποιος την έχει μεγαλύτερη (τη θρησκεία). Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι και σε ό,τι θέλει (ανεξιθρησκεία έχουμε) χωρίς να προσβάλλει τους υπόλοιπους.
- Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Εθνικοί, Άθεοι κτλ. δεν μας ενδιαφέρουν τα πιστεύω του καθενός. Υπάρχουν καλώς ή κακώς πολλά κανάλια στα σχόλια των οποίων μπορείτε να τσακωθείτε. Όχι εδώ όμως.
- Σεβαστά όλα τα σχόλια που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά όσοι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες θα μπλοκάρονται.

Είμαι ο Κωνσταντίνος ή αλλιώς The Mythologist και μέσα από τις σπουδές μου στην αρχαιολογία έμαθα να αγαπάω τη Μυθολογία!

Αποφάσισα να μοιραστώ μύθους για θεούς, ήρωες και τέρατα αλλά και άλλες περίεργες ιστορίες εδώ στο YouTube!

Η Ελληνική Μυθολογία είναι ευρέως διαδεδομένη και έχει επηρεάσει την ποπ κουλτούρα σε μεγάλο βαθμό!

Έχουμε δει το πώς επηρέασε τον κόσμο της J K Rowling και τον Harry Potter και σήμερα ήρθε η σειρά του Lord of the Rings!

Πλάτωνς, Πολιτεία, Ατλαντίδα, Γύγης...

Όλα αυτά σχετίζονται με το σύμπαν που έπλασε ο Tolkien!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ποια είναι η αγαπημένη σας στιγμή/ατάκα από την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών; Εμένα η Κάθοδος του Γκάνταλφ την αυγή στο Φαράγγι του Χελμ!

TheMythologist
Автор

Η σκηνή που τραγουδάει ο Πιπιν το the edge of night, και η μεγάλη μάχη με τους ορκ στο Rohan στο τρίτο μέρος: η επιστροφή του βασιλιά 🥰🥺

mpiraalfa
Автор

Κωνσταντίνε είσαι χείμαρρος.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. Η δική μου περίπτωση...Παραμυθιάζομαι στα 64 ου χρόνια. Σπουδαία η δουλειά σου
ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ ΣΕ.

vasileiosanastasiadis
Автор

"Come on, mr Frodo! I can't carry it for you, but i can carry you!!! COME ON!" Πάντα με συγκινεί βαθιά η ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία του Σαμ.
Ο ορισμός του καλού φίλου...

g.a.theodoropoulou
Автор

Πριν λίγες μέρες ξαναείδα τις ταινίες Hobbit. Σήμερα έβγαλες αυτό το επεισόδιο... Ας πάω να ξαναδώ και τον άρχοντα των δαχτυλιδιών!!

xeniaspn
Автор

Gandalf: and then you see it...
Pippin: what Gandalf, see what?
Και περιγράφει ο Gandalf τις παραλίες της Μεσσηνίας 🥰😍🥰

LUCYMURMUA
Автор

Όχι, ο ηθικός άνθρωπος, δεν είναι ηθικός επειδή φοβάται τις συνέπειες, αλλά επειδή θέλει να είναι συνεπής με τις αξίες του. Ευχαριστούμε για ένα ακόμη ωραίο βίντεο!

parie
Автор

Καταπληκτικό βίντεο, όπως πάντα άλλωστε! Μία εκ των αγαπημένων μου στιγμών, είναι ο λόγος του βασιλιά Theoden και η επίθεση των Rohirrim στην μάχη τού κάμπου τού Pelennor, στη Minas Tirith.

antiprovato
Автор

Συνάδελφε θα προσέθετα ότι ο Τολκιν αποκαλεί τον Αραγκορν γοργοπόδαρο στα βιβλία. Προσωνυμιο που είχε και ο Αχχιλέας στην Ιλιάδα.

petrosgaifilias
Автор

Εννοείται κάνε ένα βίντεο για τον Tolkien, εδώ ο άνθρωπος έφτιαξε και δική του μυθολογία..

maximosprasinos
Автор

Πολύ ενδιαφέρον θέμα όπως πάντα 🔥
Περιμένω βίντεο για Χάρυβδη 💖
Κάνεις εκπληκτική δουλειά 🔝

ΠαναγιώτηςΜπλέτσιος-χψ
Автор

Ναιιιι Lord of the Rings και ελληνική μυθολογία!! Τέλειο θέμα και βίντεο!
Ερώτηση: υπάρχει μήπως σύνδεση μεταξύ της θεογονίας του Ησιόδου και της μουσικής των Valar;;

george
Автор

Μπράβο σου αγορίνα. Η ποιότητα κ ο λόγος σου είναι εκπληκτικά καλοί. Keep going as it is.

lefterisgr-uk
Автор

.
🇬🇷✝️.ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.✝️🇬🇷

🇬🇷✝️.ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ.✝️🇬🇷
.

m.x.m.x.
Автор

Υπέροχο βίντεο!! μια μίνι ιστορία από πρόσφατη επίσκεψη μου, Όποιος έχει πάει στην Καστροπολιτεία του Μυστρά και είναι μύστης του άρχοντα σίγουρα θα νιώσει ότι περπατάει στη minas tirith. Η αρχιτεκτονική των κάστρων πάνω στο λόφο αλλά και η αίσθηση του βυζαντινού πολιτισμού φανερώνουν την έμπνευση του Τόλκιν. Το αποκορύφωμα βέβαια, που όταν το διάβασα ανατριχιασα βρίσκεται στην κορυφή του κάστρου που γράφει ότι τα βυζαντινά κάστρα στην Πελοπόννησο σε περίπτωση ανάγκης επικοινωνούσαν με σήματα φωτιάς που βρισκόταν σε στρατηγικά σημεία στις οροσειρές...the beacons of amon din!!!

pnest
Автор

Συγχαρητήρια και πάλι για ένα καταπληκτικό βίντεο το οποίο μπορεί να είναι και το αγαπημένο μου που έχεις κάνει έως τώρα!Οσων αφορά την τριλογία η αγαπημένη μου στιγμή είναι όταν ο Gimli ο Αragorn και ο Legolas βγαίνουν από ένα από τα καράβια των Umbar μαζί με τους oathbreakers (φαντάσματα)όπου πάνε να βοηθήσουν στην μάχη της Minas tirith ενάντιας της Mordor και των Haradrim

Edit:συγνώμη για το καθυστερημένο σχόλιο 😂😂

johnnyvam.
Автор

Εγώ πάντως όταν είδα στο τέλος της ταινίας να φεύγουν ο γκανταλφ με τον φροντο με το πλοίο σκέφτηκα ότι περνάνε τις Ηράκλειας στήλες και κάνε στα νησια των Μακάρων.

alexandrostagkalos
Автор

Πολύ καλή αρχή, συγχαρητήρια.Ομως χρειάζεται ένα ΔΥΣΚΟΛΟ follow- up.Επειδη μεγάλωσα στην Ν.Αφρικη, όπου γεννήθηκε ό Τόλκιν, γνωρίζω οτι είχε κυρίως μία πηγή/source τόν Orelius, πού ήταν ένας Καθολικός μοναχός. Ο Οrelius αντέγραψε πολλά αρχαία Ελληνικά κείμενα αλλά με πολλές αλλαγές για νά είναι συμβατά με τό αντί-παγανιστικο πνεύμα! Φρόντισε νά τά μεταφράσει σέ Άγγλο-Σαξονικα.Αν θέλεις νά ερευνήσεις, ψάξε τά βιβλία, πού τυπώθηκαν καί υπάρχουν, συμπεριλαμβάνουν την εποχή τού βασιλιά Alfred.Το Against all Heresies, Νine Worlds, κτλ., περίπου καμμιά δεκαριά βιβλία.Ο Τόλκιν είχε γίνει τιμητικά ό φύλακας όλων τών ιστορικών εγγράφων, κάτω από έναν τίτλο πού ΔΕΝ θυμάμαι αν ήταν :The Transactions of the Royal History of England, ή Ιreland.Παντως ....στα Τransactions είχαν συμπεριλάβει τά άπαντα (πού αντέγραψε αλλά καί αλλοίωσε) τού Orelius.Η Καθολικές βιβλιοθηκες στην Ισπανία είχαν Λατινικά Αντίγραφα τής Ελληνικής Γραμματείας τότε, όπως καί ή Μαυριτανοι καί όλοι οι Άραβες! Σίγουρα ακόμα υπάρχουν στην Ισπανία καί Μαρόκο. Ή λέξη Transactions σήμερα θυμίζει business!!! Όχι μόνο τό κρύβουν επιμελώς οτι από την αντιγραφή τών αρχαίων Ελλήνων γραπτών περί ΕΝΝΕΑΔΩΝ, αρχαίας μυθολογιας, γεγονότων καί φιλοσοφίας πηγάζει ή αρχική ιδέα, αλλά δίνουν τά εύσημα σέ λαούς πού λεηλάτησαν την αρχαία Ελλάδα.Η αχαριστία είναι πού προσωπικά με ενοχλούσε στο όλο θέμα για τόν Τόλκιν.Γιατί τό θέμα είναι οτι ενώ τούς γοήτευε ή αρχαία Ελληνική γραμματεία, πήραν την γνώση, την κόψανε στα... ΜΕΤΡΑ τους καί τά εύσημα πάνε πάντα αλλού! Εγώ σπούδασα στο... αντίπαλο πανεπιστήμιο από αυτό πού δίδασκε ό Τόλκιν, αυτός ήταν στο Pretoria University καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας όταν εγώ σπούδαζα Αγγλική Φιλολογία στο Witwatersrand University of Johannesburg.Εκανα καί ένα εξάμηνο course Άγγλο - Σαξονικα, πού είναι αγνώριστα σέ σχέση με τά μετέπειτα Αγγλικά, ούτε με τού Chaucer δεν μοιάζουν.Ειναι πολύ περιορισμένα γλωσσικά, πρέπει νά τό πω!!!! Έχω ακόμα δείγματα στο σπίτι μου, 45 χρόνια αργότερα! Καμμιά σχέση με τού γλωσσικού πλούτου τών Αρχαίων Ελλήνων.Αν ερευνήσεις τό θέμα θά είναι μία μεγάλη προσφορά τουλάχιστον για την νεολαία μας!

georgianakopoulou
Автор

Εξαιρετικό βίντεο, Κωνσταντίνε!
Θα'θελα πάρα πολύ να μάθω λίγο για την κελτική μυθολογία.

MotNgao
Автор

Ωραίο θέμα Κωνσταντίνε και ωραία παρουσίαση!

Tekmirion