Apple'ın böyle bir şey yaptığına inanamıyorum! SEVERANCE

preview_player
Показать описание
Her sabah aynı döngü: aynı koridorlar, aynı yüzler, aynı ekranlar... Peki ya iş hayatınızı bir düğmeyle silebilseydiniz? Hafızanızın yarısını sonsuz bir sisin ardında bırakıp, diğer yarısıyla evinize dönebilseydiniz?

3 yıl aradan sonra 2. sezonu başlayan "Severance Dizisi" tam da bunu soruyor. Modern iş dünyasının absürtlüğünü ve kimliklerimizi parçalayan kapitalizmi sorgulayan bu distopik hikâyede neredeyse tüm büyük ve karmaşık şirketlerin bir karikatürünü izliyorsunuz. Belki kendileri farkında bile değil ama Apple da buna dahil.

Evet, bunu Apple yaptı. Ve bu dizi yalnızca bir hikâye değil, izleyen herkes için rahatsız edici dev bir ayna. Cesaretiniz varsa, yansımanızla yüzleşin.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Biraz uzun olacak ama, bence modern kapitalizmin en başarılı olduğu şeylerden biri, kendisine yöneltilen eleştirileri bile bir tüketim nesnesine dönüştürebilmesi. Severance dizisini düşünelim - evet, sistem karşıtı düşünceler uyandırıyor ama bu düşünceler genellikle eyleme dönüşmüyor. Neden? Çünkü biz bu eleştirileri izlerken bir rahatlama yaşıyoruz. "Aa, bak benim de hayatım böyle! Demek ki yalnız değilmişim" diyoruz. Sonra ne yapıyoruz? Diziyi arkadaşlarımızla konuşuyor, sosyal medyada tartışıyor, yani eleştiriyi bir eğlenceye dönüştürüyoruz.

Apple da tam olarak bunu yapıyor işte. Sistemin eleştirisini yine sistemin içinde tutarak, aslında sistemi daha da güçlendiriyor. Biraz stand-up'çıların politik eleştirileri mizaha dönüştürüp etkisizleştirmesi gibi düşünün. Apple "Bakın, biz sizi anlıyoruz" diyor ve paradoksal bir şekilde insanların güvenini kazanıyor. "En azından Apple bunun farkında" diye düşünüyoruz ve bu sahte farkındalık hissi, sistemle olan bağımızı daha da kuvvetlendiriyor.

Yani Apple kendi kendini vurmak yerine, tam tersine potansiyel bir başkaldırıyı kontrollü bir şekilde sisteme dahil ediyor. İşte modern kapitalizmin en güçlü silahı bu - kendisine yöneltilen eleştiriyi bile pazarlamanın bir parçası haline getirebilmesi.

Genel bir görüş için medium hesabımda anlattığım kısmı okuyabilirsiniz:

osmanaydogan
Автор

Bence söylemeye çalıştıkları şey şu: "Sana gerçeği tüm şeffaflığıyla ben bile anlatsam, kabullenip devam etmekten başka yapacak hiçbir şeyin yok :) "

kpskedi
Автор

Gözünü seveyim şantiyeciliğin. Her gün ayrı macera.

cihatilmaz
Автор

Mark S. isminin komünizmin kitabını yazan Marx’a atıf yaptığı yönündeki tespitinize bir saat sever olarak katkı yapayım; Mark’ın dizide taktığı saat, Vostok Amphibia serisinden bir model. Rusyanın en köklü saat üreticilerinden birisi Vostok. Mark S.-Marx eşleşmesi böyle bakınca da özellikle detaylarıyla işlenmiş gibi.

truvantik
Автор

6:39 "çalışanların cezala- rehabilite edildiği bir oda" mükemmel

zaferosmogos
Автор

"Her şeyi kendi ekosistemimiz içinde hallediyorsak. Eleştirimizi de kendi ekosistemimizde yapmalıyız. Başkalarına bırakmamak lazım." demiş Apple.

Rafetkocer
Автор

son bir kaç videonuzdaki aşırı "prodüksüyon" şahsen biraz rahatsız etmişti ama bu videodaki sunum anlatım, sadelik ve özen: yine bir sanat eseri video olmuş. teşekkürler Barış Özcan

birseyleryap
Автор

Bu diziden herkesin kendine göre çıkaracağı çok şey vardır. Özellikle karakterlerin 7/24 kamera ile izlendiği ve mobbing uğramaları,
Tipik Beyaz yakalıların çalışma rutini anlatan bir belgesel gibi. Teşekkürler Barış Özcan harika anlatımın için 👏

Ersoy
Автор

Apple tv'nin sunduğu kapitalizme karşı bir televizyon serisi. İronik....

andreone
Автор

açık açık kendini vurarak pasif agresif ve karmaşık bir samimiyet kovalanmış dizide, e bu da "biz köklü bir değişime gidicez o yüzden yavaşça manipüle olun" demekle aynı şahsen

anonim
Автор

Barış Özcan basit gözüken bir konuyu bile mükemmel etkileyici anlatma tarzına hayranın.

Bizim için başka bir videoda kendini bu kadar nasıl geliştirdiğini, ne eğitimler aldığını, düşünce yapın nasıl şekillendigini anlatır mısın? En çok da bunu merak ediyorum. Yaptığın işe çok saygı duyuyorum. Teşekkürler.

erkancoskun
Автор

Adobe’den neden ayrılıp kendi kendinin patronu olduğunu bilmiyorum ama bu dizi sayesinde içini güzel dökmüşsün Barış Bey

emrecinar.
Автор

Barış Özcan kendini hep iyi bir hikaye anlatıcısı olarak tanımlıyor ve hikayeleri dinlemeyi seven biri olarak onun hikayelerini dinlemeye bayılıyorum

Godsgift-jtrw
Автор

Ooo, Barış Bey sabah sabah gönlümüzü şenlendirdiniz.

zedfinnacook
Автор

Bence yapay zekaya yer açıyorlar. Siz insansınız çalışmayın. Yapay zeka çalışır. Siz hayatı yaşayın mottosunu empoze ediyorlar. Böylelikle çalışanlarını işten çıkarmaya daha rahat ikna edebileceklerini düşünüyorum. Bir değişimin içindeyiz bence yavaş yavaş manüple ede ede yapay zekayı kilit noktalara yerleştirecekler gibi duruyor. Dışarıda reklamlar veya yapılan çoğu şey algıyı yönetmek adına yapılıyor. Bakalım bu yeni dünya da biz insanların yeri olacak mı?

esrefkayin
Автор

1. sezonda Ms.Cobel'in Markin dissal hayatina da karismasi onun komsusu olmasi da cihazlarin bizi her an dinlemesi ve gozetlemesi benzetmesidir ancak bunun Apple eko sisteminde yeri olmadigi icin Cobel'in isinden kovulmasi off offff

ahusyni
Автор

Izledigim en iyi Severance analizi! Keske bunlari Ingilizce de aktarabilseniz. Tesekkurler!

derintokatli
Автор

Baris abi bu nasil bir analiz ya. Mukemmell

mescobar
Автор

Bugüne kadar izlediğim en etkileyici, en büyülü analizin bu. Peki nasıl böyle bir fütürsuzluk mümkün olabiliyor? Kısmen tesadüf mü, başka bir hedef mi var, insan şaşırıyor.

Kamilileferide
Автор

10 senedir lojistik sektöründeyim 6 yıl ofiste çalıştım en son dayanamayıp istifa ettim tır şöförü oldum. En doğru kararı vermişim. Çevrem çok dalga geçti ilk başta sonra nerelere gittiğimi dinlemeye başladılar gıptayla. Ofiste çalışmak için analitik zeka ve problem çözme yeteneği isterler fakat bir sorunu çözmek için 50 kişiden izin alman gerekir. sorunlara anında müdahale edilebildiği müddetce analitik zeka etkilidir. Burada tek başımayım bütün sorunları kendim
hallede biliyorum, çalışma düzenime
proaktif yaklaşıyorum öğlen oldu mu karıların kahve falını dinlemiyorum veya erkeklerin oda mı alsam bu bağı mı alsam hafta sonu kayağa mı gitsem saçmalıklarını da dinlemiyorum şu anki gelirim bölge müdürümün iki katı iyi ki de yapmışım

emreyaman