Gizemli Tarih: Çatalhöyük | TRT Belgesel

preview_player
Показать описание
9400 yıl önce inşa edilen gizemli şehir Çatalhöyük’ün hikayesini ve sırlarını keşfe çıkıyoruz.

Prof. Dr. Hikmet Kırık’ın eşsiz anlatımıyla ekranlara gelen “Gizemli Tarih: Çatalhöyük”, dünyanın en gizemli kentinin sır perdesini aralıyor. Stonehenge’den daha eski, piramitlerden daha büyük olan bu şehir; kapısız evlere, sokaksız mahallelere, tuhaf sembollere ve ürkütücü geleneklere sahip. Bu gizemli şehrin kimler tarafından neden inşa edildiğini keşfediyor, sakladığı sırları gün yüzüne çıkartıyoruz.

Dünyanın en gizemli kentinin hikayesi “Gizemli Tarih: Çatalhöyük” ile TRT Belgesel’de!

00:00 Çatalhöyük'ün Gizemleri
00:53 Gizemli Tarih Tanıtım
01:24 Anadolu'nun İlk Çiftçilerinin Kenti
04:43 Çatalhöyük Dünyanın İlk Yerleşim Yeri Miydi?
05:18 Neolitik Devrim
08:05 11400 Yıl Önce Yapılan Beyin Ameliyatı
10:40 Boncuklu Höyük
14:11 Çatalhöyük Mimarisi
17:42 Tarihin İlk Ekmekleri
19:24 Çatalhöyük Mutfağı
22:29 Çatalhöyük'teki Gizemli Boğa Başları
25:34 Kızıl Akbaba Figürü
28:12 Kibele
30:40 Çatalhöyük Halkına Ne Oldu?
33:59 Dünyanın Bilinen En Eski Haritası
35:40 Obsidyen Taşı
39:08 Çatalhöyük Halkı Şehri Neden Terketti?
43:36 Çatalhöyük'ün Gün Işığına Çıkmamış Kısmı
45:40 Gizemli Tarih Jenerik

#Çatalhöyük #GizemliTarih #Belgesel #TRTBelgesel

Bizi diğer dijital platformlardan da takip edebilirsiniz.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Trt'ye olan vergim sadece trt belgesele verilsin cidden harika bir belgesel olmuş elinize sağlık trt belgesel ekibi

Hamza-lxve
Автор

TRT BELGESEL 👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽
Bir cok belgesel izledim, bu işin ustası TRT Belgeseldir. Arkasinda büyük bir ekibin oldugu çok aşikar 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

mehmet
Автор

Ne kadar tuhaf bir yaşamdayız, senden on binlerce yıl önce yaşamış bir sürü karmaşadan, bir sürü yenilik, olaylardan, haberin olmadan yaşıyorsun ve böyle bir buluş ortaya çıkınca kendi kendine şunu soruyorsun : " Dünya bir penceredir her gelen baktı geçti ". Teşekkürler TRT Belgesel ekibi.

mehmetakbuluut
Автор

İlk beyin ameliyatı, ilk harita, ilk şehirleşme, ilk tahıl yemekleri ocaklar, kapısız evler herşeyin ilki burada. Tarihin başlangıç kalbi Anadolu da Konya’da atıyor ve biz gidip görmek yerine daha adını bilmiyoruz. TRT belgeselde çok müthiş anlatmış orada yaşamış gibi hissettim. Kesinlikle çocuklarımı en kısa zamanda götüreceğim.

ingilteredehayat
Автор

14:40 Ankara'nın köylerinde de böyle bitişik kerpiç evler vardı. Çocukluğumdan hatırlıyorum. O zamanlar büyük anneme sormuştum, niye bu evleri bitişik yaptılar diye. Kışın sıcak olması için böyle yapmışlar. Duvara gömülü bir girintide ateş yakılıyor, oda onunla ısınıyor. Kışın her yer kar altında. Dışarı çıkmadan evler arasında odadan odaya geçmek mümkün. Yaşlıları ocağın yanına oturturlarmış. Duvarları sıcak olduğu için.

kadir_kurtdemir
Автор

Gidip görmek nasip oldu, Stone Henge'ide gördüm. Maalesef pazarlayamıyoruz Dünya'ya tarihi zenginliğimizi. Başarılı bir belgesel olmuş.

soneroguz
Автор

Anadolumuzun kıymetini bilmeliyiz.belgeseller için tesekkürler trt

ey_nep
Автор

Olağanüstü güzel bir belgesel. Titizlikle araştırılmış. Belgeseli izlerken o zamanları yaşarmışçasına izlenim oluyor. Tebrikler" TRT Belgesele" . Hikmet hocaya da çok teşekküler.

yildizkahraman
Автор

çok çok güzel ve bir o kadarda etkileyici!bundan binlece yıl önce beyin ameliyatı yapılmasıda ayrıca çok düşündürücü.ölülerin evlerinin altına gömülme olayı günümüzde hala var olan birşey.ben işim gereği 26 yıldan beri yurt dışına gidiyorum.kırgızistanda bu şekilde yaşayan topluluk var, hindistanda var diye biliyorum ve yanlış hatırlamıyorsam rusyada bu şekilde yaşayan bir topluluk olduğunu duymuştum.trt ye çok teşekkür ediyorum böyle bir kanalı bize sunduğu için.emeğinize sağlık.

muhsingursoy
Автор

Bu kadim anadolu yarimada kim bilir daha hangi sirlara sahip.Cok güzel olmuş.Tüm ekibin emeğine sağlık 👏👏👏

mustafacotuk
Автор

Çok beğendim belgeseli.Eski insanların yaşamlarına çok ilgi duyuyorum.Bizim atalarımız, soyumuz bu insanlar olabilir.

hasenegoksu
Автор

7:10 Andrew Collins'in Göbeklitepe kitabının Neolitik Devrim bölümünde Gordon Childe'ın insanların tarımı bulup bunun sebebi olarak yerleşik hayata geçtiğini söylediği yazar ama yıllar sonra Göbeklitepe'nin keşfiyle insanların önce tapınaklar yaptığı tespit edilmiştir ve yerleşik hayata geçip sonrasında tarım yapmışlardır, yani Childe yanılmıştır. Tarım yerleşik hayatın sebebi değil sonucu olarak ortaya çıkmıştır... Kitabı okuyunca ve bu belgeselde aynı bilgiyle karşılaşınca mutlu oldum. Çok güzel belgesel olmuş.🙏👏👏👏👏😊😊😊

demirmerve
Автор

Hikmet bey programiniz kisinin sesi muhtesem bayiliyorum bu seriye

aslikerem
Автор

yillarca konyadan gecip hic catalhoyuge ugramamistik bu sene gittik gercekten cok etkilendim bastiginiz topraklara binlerce yıl once birilerinin basmis olmasi, gezdiginiz alanin birilerinin yuvasi olmasi tuyleri diken diken eden buyuleyici bi atmosferdi. ayrica muze ve kafe de cok guzel olmustu ulkemiz tarihi acidan cok zengin her birine boyle sahip cikmamiz lazim

eliif
Автор

Bu programlar tümm çocuklara izletmelik, ilgi uyandırıcı :)) DEVAM

CalsMD
Автор

Trt belgesel sen bizim ülkemizin gururusun ❤

medyateknikproduksiyon
Автор

Hakikaten çok şaşırdım.. Ne kadar farklı... Ve burayı bulmuş olmamız ... Şimdi bu yeri ilk keşfeden olduğumu hayal etmeye gidiyorum..

burcubatmaz
Автор

Mükemmel bir belgesel.Çatal Höyük gizemli falan değil. Has be has Anadolu kültürünün derin değeri... iç içe yaşamanın insanı insan yapan yaşam. Teşekkürler TRT

foreverson
Автор

Göbekli tepeyi dinleyip geldim. İzlerken keyif alıyorum. Çatal höyük u daha önce izlememistim başlayalım bakalim

wanderlustsuho
Автор

Çox təşəkkür edirəm, neçə vaxtdır izləməyə başlamışam sizin kanalı, bu Çatal hörüyün mövzusu mənə daha maraqlı gəldi çünku ana tərəfdən babamın nəslinə Çatal oğulları deyirdilər.Baba nənə heçkim həyatda olmadığından, özüm çalışıram məlumatlar əldə edim soy köklərimlə bağlı

Xanni_roblox