Ίνκα. Τα Παιδιά Του Ηλίου (S3 E20)

preview_player
Показать описание
3ος Κύκλος - Επεισόδιο 2
O θαυμαστός λαός των Άνδεων, του οποίου η άρχουσα τάξη έφερε το όνομα 'Ινκα λάτρευε τον ΄'Ηλιο με το όνομα Ίντι, τη Σελήνη με το όνομα Κουίλα και τα τρία τους παιδιά. Οι Ίνκα θεωρούσαν τους εαυτούς τους πρόσωπα ιερά και κατευθείαν απογόνους του μεγάλου θεού Ίντι. Ήταν τα παιδιά του Ήλιου τον οποίο λάτρευαν στον μεγαλοπρεπή ναό τους στο Κούσκο του σημερινού Περού.
Σε αυτό το επεισόδιο ανακαλύπτουμε τις παραδόσεις των Ίνκα, τους Θεούς και αυτοκράτορές τους, τους ιερούς χώρους και περιηγούμαστε στη χώρα τους.
.
Η σειρά "Το Σύμπαν Που Αγάπησα" εξετάζει τη νέα ιστορική περίοδο που διανύουμε με τις γρήγορες και δραματικές αλλαγές τόσο στο επίπεδο των κοινωνικών δομών όσο και στο επίπεδο των όρων, μέσω των οποίων η επιστήμη αντιλαμβανόταν μέχρι σήμερα την έννοια του φυσικού κόσμου και σε επέκταση του συμπαντικού χώρου που μας περιβάλλει.

Η θεματογραφία της σειράς βασίζεται στα βιβλία «Το Σύμπαν που αγάπησα» και «Κοσμολογία της Νόησης» των Μάνου Δανέζη και Στράτου Θεοδοσίου, καθηγητών Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

---

Παρουσιάζουν οι καθηγητές: Στράτος Θεοδοσίου - Μάνος Δανέζης

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Δίαυλος:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Στον καταλογο που εχω, το επεισοδιο εχει αριθμο #20, και όχι #02. Μήπως εχετε κανει λαθος;
Tό 2o επεισόδιο, τού 3ου κύκλου, έχει τίτλο: "Μάνος Δανέζης. Eτσι βλέπω το Σύμπαν (2o Μέρος)".
Τό είχα σε ανάλυσι 480p, και το "ανεβασατε" σε 1280p. Συγχαρητήρια!!

Cyborg
Автор

Ενδιαφέροντα είναι αυτά που γράφει ο Διόδωρος Σικελιώτης για ένα...νησί δυτικά της Λιβύης πολύ μακριά στον Ωκεανό. Βιβλίο Ε΄ 19. Πολύ ενδιαφέροντα είναι και αυτά που λέει στο ίδιο βιβλίο Ε΄ 20. "Στους αρχαίους χρόνους αυτή η νήσος δεν είχε ανακαλυφθεί διότι ευρίσκετο πολύ μακριά από την οικουμένη, αργότερα όμως ..." ανακαλύφθηκε από τους Φοίνικες (που ο Ηρόδοτος λέει στην αρχή του βιβλίου του πως μας ήρθαν από την Ερυθρά(στους αρχαίους χρόνους η Ερυθρά είναι οι περιοχές του Ινδικού και του Περσικού κόλπου). Τα άλλα που λέει είναι πως ήταν ένα μέρος κατάλληλο για τη διαμονή των θεών, πλούσιο, και πως οι Καρχηδόνιοι γνώριζαν αυτήν την νήσο, (θεωρώ πως είναι η Λατινική Αμερική από τις περιγραφές του) και την είχαν κρυφό καταφύγιο σε περίπτωση που η Καρχηδόνα καταστρέφονταν. "Και γενικά αυτή η νήσος έχει τόσο εύκρατο κλίμα ώστε κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους παράγει άφθονους καρπούς των δέντρων κι από άλλα φρούτα της εποχής ώστε με τον υπερβολικό πλούτο να φαίνεται ότι δημιουργήθηκε εξ αρχής για κατοικία, τρόπον τινά, μερικών θεών και όχι ανθρώπων." αλλά και "Υπάρχουν στην νήσο και ιδιωτικές επαύλεις πολυτελούς κατασκευής και εντός των κήπων είναι κτισμένα κτίρια για συμπόσια(μου θυμίζει η περιγραφή τα παλάτια του Αλκίνοου που επισκέπτεται ο Οδυσσέας), χωμένα στα λουλούδια και σε αυτά οι κάτοικοι περνούν τον καιρό τους την εποχή του θέρους, διότι η χώρα παράγει άφθονα τα αγαθά που συντελούν στην απόλαυση και τη χλιδή" Αυτό το ότι φαίνεται να δημιουργήθηκε εξ αρχής για κατοικία μερικών θεών, με κάνει να θεωρώ πως είναι τα μέρη που καταλήγουν κάποιες αποστολές που περιγράφει ο Πλούταρχος στο "Περί εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της σελήνης" όταν αναφέρεται στην Ωγυγία, και μοιάζει αυτοί οι θεοί να είναι κάποιοι που ασχολούνται με το διάστημα(πιθανόν αποστολές σε σελήνη και άρη)
και την παρατήρηση των άστρων και άλλα πολλά και άγνωστα σε εμάς, βολικό έτσι μακριά που είναι από τους ανθρώπους. Ενώ ο Ηρόδοτος όταν αναφέρεται σε κάποιον Βάτο που φεύγει από την Σαντορίνη για να κάνει αποικία στη Λιβύη και αυτός πάει εκεί και αυτό που βρίσκει εκεί είναι μονάχα ξερότοποι αδύνατον να φιλοξενήσουν μια αποικία, και επιστρέφει στο μαντείο των Δελφών να ρωτήσει ξανά, του λέει η Πυθία πως είναι χαζός γιατί εκείνη του μίλησε για μια άλλη Λιβύη που μονάχα ο Θεός Απόλλωνας - Ήλιος γνωρίζει, θεωρώ πως είναι η Νότια Αμερική στην οποία καταφεύγουν όπως γράφει ο Ηρόδοτος οι Τρώες μετά τον Τρωικό πόλεμο. Ενώ ο Πλούταρχος μας μιλά για τον Ηρακλή που πάει σε εκείνα τα μέρη και βοηθά ώστε να μη σβήσει το Ελληνικό στοιχείο εκεί που πλέον αναμιγνύεται με τους λαούς του Κρόνου(πιθανά πολιτισμική έκπτωση καθώς οι λαοί του Κρόνου κάνουν ανθρωποθυσίες όπως γράφει σε ένα από τα έργα του). Πολύ ενδιαφέρον το βίντεο σας και ευχαριστούμε. Ας σκεφτούμε πως δεν έχουμε ιδέα τι τεχνολογίες χρησιμοποιούσαν τα ιερατεία κατά την αρχαιότητα ώστε να είναι εφικτά τέτοιου είδους ταξίδια, σε περιοχές άγνωστες στους πολλούς. Μονάχα κάποια ευρήματα σαν τον υπολογιστή των αντικυθήρων δίνουν μια μικρή ιδέα για την εξελιγμένη τεχνολογία που πιθανόν διαφυλάχτηκε από τα ιερατεία έπειτα από φοβερές συγκρούσεις που πισωγύρισαν τον πολιτισμό.

ΕυαγγελίαΤσακίρη-δσ