Kalkınmak için Savunma Şirketleri Yeterli mi?

preview_player
Показать описание
Ülkemizde teknoloji geliştirme projeleri genelde savunma şirketleri üzerinden yapılıyor ve devletimiz asıl yatırımı bu savunma şirketlerine yapıyor. Savunma şirketlerimizin daha verimli çalışması diğer alanlarda çalışan şirketlerimizin de verimini artıracak ve ülkemizin gereksinim duyduğu konulardaki sorunlarımızı çözmek için son teknolojileri kullanan şirketlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bu konuyu gündeme alıp konuştuğunuz için teşekkürler hocam. Güvenlik duvarı (firewall) geliştirmede ve savunma sanayiinde de çalışmış biri olarak dediklerinize katılıyorum. Savunma sanayii olmazsa olmaz evet ama sivil teknolojilerde yeterli seviyeye gelmezsek toplumsal refah tam anlamıyla gelmeyecek, sürekli gelişen ülke konumunda kalacağız.
Benim gözlemlediğim eksikler:
- Uzun vadeli stratejik planların göstermelik yapılması ve çoğunun gerçekleşmemesi
- Tematik alanlara yönelmede eksiklik: 
Ülke olarak savunmada İHA'lara verilen önem gibi sivil teknolojilerde de bazı alanlar tematik seçilmeli ve bu alanda dünyanın en iyisi olmak için kurum-şirket-üniversite ortak strateji yapılmalı. 5G/6G alanında bu fırsat vardı, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi de kuruldu ama savunma sanayii kafasıyla yönetilen bir şirketin inadı ve vizyonsuzluğu sebebiyle bu fırsat kaçtı.
- Şirketlerdeki yüksek çalışan sirkülasyonu: TR'de şirketler arası maaş ve çalışma şartları çok değişkenlik gösterebiliyor, bu da şirketlerde çekirdek takımların ve kurumsal hafızanın oluşmasını engelliyor.
- Mühendislere girişimcilik, proje fikri üretme ve sektör analizi üzerine dersler verilmemesi.
Bahsettiğiniz diş macunu geliştirmeye bir örnek: Eski oyuncu ve diş hekimi Melda Bekcan şuan Teknopark İstanbul'da devlet destekli projede yerli probiyotiklerle florür içermeyen diş macunu geliştiremeye çalışıyor. Bunun gibi birçok farklı bilim dallında ticarileşecek ArGe'nin artırılması gerekli.

MehmedUlusay
Автор

Hocam benim de uzun zamandır üzerine düşündüğüm bir konuya değindiniz, savunma sanayi ile koca bir ülkeyi ve sanayiyi kalkındırmaya çalışmak maalesef mümkün değil, itici bir gücü olacaktır ama belirli sektörlerde belirli bir kitlede kalacaktır. Sanayinin geneline ve birçok sektörü itecek yeni teşviklere ve motivasyonlara ihtiyacımız var. Koca bir ülke bir projenin nedeyse 5-10 sene de ancak bittiği birkaç proje ile kalkınamaz. Onun amacı ve sağladığı avantajlar çok daha farklı. Bizim makine imalat sanayine, sivil havacılığa, kullanıcı ürünü gibi konulara da odaklanmamız gerekiyor. Mesela bugün motor geliştiriyorsak emisyon isteri olmadığı için daha kolay geliştiriyoruz, ileri teknoloji motorda hala yokuz niye çünkü savunma sanayinde emisyon çok daha geri planda vb. Ben bunun getirisini ayrı konumlandırıyorum, fakat bu işin içinde ve bilinçli mühendisler olarak farklı açılardan da bakıp gelişimi sanayinin ve üretimin tabanına da yaymamız lazım. Makine imalatı, kullanıcı ürünleri, tarım teknolojileri vb. birçok sektöre de bu motivasyon lazım. Teşekkürler.

ÜmitKirenci
Автор

Ekranı üretmek mesele değil. Ekran üretelim mi sorusu kendimize 25 yıl önce sormamız gerekiyordu. Kar elde eden firmalardaki soruları sorması gereken yetkili kişiler soruları hep 5 yıl geç soruyor.

TOGG'daki yöneticilerin de gecikme sorusu 2 yıl civarı. Arabaya e-devlet ve alışveriş uygulamalarını uyarlamak yerine V2V ve V2X çalışmalarına acilen başlamalılar. Bugünlerde ilgili konularda 5-10 kişilik küçük bir araştırma ekibi mutlaka olmalı, ürünlerin alt yapsını anlama ve ilk prototip çıkarma 2-3 yıl, piyasaya olgun ürün çıkarma da bir 2 yıl ile toplam 5 yıl gerekiyor.

EmrahUrhan
Автор

Son zamanlarda felaket ötesi torpil dönüyor. İşi bilen nitelikli mühendisler yurt dışına gitti, iş bilmeyenler çoğunluk oldu. Abdullah gül, yıldırım beyazıt, fırat, harran, selçuk üniversiteleri gibi Türkiye'nin adını duymadığımız ilk 5 üniversitesinden mezunlar savunma sanayiinde mühendis yerine konulup işe alınıyor. Son kalan birkaç nitelikli mühendis üzerinde de iş yükü artıyor, dolayısıyla onlar da her an gidebilir. Yazık oldu ülkeye.

tarkgundogdu
Автор

Telefonla ödeme deyince aklıma geldi: kalkınma için önem verilmesi gerekilen bir konu da vergi takibi. TR'de inanılmaz derecede vergi kaçırma var. Özellikle insanlardan direkt para alan mesleklerde çok çok büyük bir vergi kaybı var. Bu nedense çok dile getirilmiyor. Bu vergiler alınsa belki devletin geliri 2-3 katına çıkacak ve projelere teşvikler, hibeler artacak. Mesela tanıdığım bir diş hekimi müşteriden ücreti akrabasına EFT ile alıyor ve vergi kaçırıyor, geçen alışveriş yaptığım bir esnaf kart kabul etmiyor ve fiş istenmesine rağmen kesmiyor. Restoranlardan avukata, berberlerden taksicilere herkes vergi kaçırıyor. Bunun bir çözümü kredi kartı zorunluluğu veya telefonla ödeme olabilir.

MehmedUlusay
Автор

Gündelik işlerden streslerden bir nebzede olda uzaklaşalım diye dinliyorum hocam daha da stres oldum içim daraldı bu bölüm.

ismailakyuz
Автор

43:00 "Tarımda ne yapabiliriz" diye sormak ne tarım ne de diğer alanlar için hiçbir şey ifade etmiyor. Girişimciler kendileri sorular oluşturur kendileri çözüm bulmaya çalışır. Girişimciliğimizin az olmasının sebebi "hocam bu soruyu nasıl çözüyoruz?" test mantığı temelli eğitim sistemimiz. Test ile öğrenci alma kayırmaların çok olduğu bu ülke için belki en mantıklı yol, tartışılır, ama test mantığı ile bir yerlere gelmeye çalışırken bir yandan da bu mantığın haricindeki asıl mantığı geliştirmeye çalışmak lazım. 12 yıllık zorunlu eğitim hayatının yanında gençler ekstra bir şeyleri denemeli, deneyimlemeli.

EmrahUrhan
Автор

hocam, yayınlarınıza ara ara akademik çevreden farklı/yenilikçi projelerde çalışan insanları konuk etseniz ve öğrencilere örnek oluştursanız nasıl olur?

ramsoy
Автор

Hocam çok doğru konuşuyorsunuz. Teşekkürler

omerbir
Автор

Oğuz hocam o kadar haklısınızki.
Sorun ülkede kimsenin bilim diye bir derdi yok.

rdvangercek
Автор

hocam bu sektörde çalışmak için yazılım mı bilgisayar mı okunması daha mantıklı ve çok fark var mı işe alım ve çalışılan alanlar açısından birinin birinden eksiği yada artısı varmı nedir ? teşekkürler video için ❤😊

bilmiyoruminan
Автор

Bu ülkede en büyük sorun siyasi sorun. Kalkınma için 3 kuruş bütçeyle yatırım yapmak yetmez dışardan işbirliği ve yatırımcı çekmen lazım. Dünyada para dağıtan yatırım fonları var ancak türkiyeye gelmiyorlar çünkü siyasi ortam çok kötü bunun eğitim seviyesiyle çok alakası da yok gerekirse dışardan gelir mühendisler ama gelmiyorlar çünkü 3 kuruşa kimse gelmez. Anca ülkenin iyi mezunlarını çalıştırırsın savunmada o paralara. Savunma sanayinden de sırf senin gönlün hoş olsun diye yarısını işten atsınlar tamam ama hiçbir şey çözülmez.

birdost
Автор

borsada olduğu zaman tanınırlığı artıyor marka değeri aynı zamanda da ordan yatırım alıyorlar sermayesi artıyor

alperenkalkan
Автор

Cevap basit. Tabii ki yeterli değil. Cebimden para harcayıp HDI kart ürettim. Keşke para harcamasaydım. Bu ülke hiçbir şeyi hak etmiyor.

aliuzel
Автор

Hocam mobil teknolojiler bölümü hakkındaki bilgi verirmisiniz

yutupmedyas
Автор

Hocam bir günde Japonya ' nın Güney Kore ' nin bu hale nasıl geldiğini anlatın.
ABD desteği olmasaydı Güney Kore bu seviyeye gelebilir miydi? Yada Çin!

muhendisChe
Автор

Avrupa'da Üniversitelerin kuruluşu sanırım 13-14. yüzyıllara rast gelir, Ülkemizde ise gerçek manada Üniversiteler Cumhuriyet ile başlar.
İTÜ nün 1773 te kurulduğu iddia edilir ancak kurulan bir Üniversite değil Denizcilik Meslek Lisesi gibi bir kurumdur.
Kaldı ki, ülkemiz sadece sanayi devrimini değil daha önemlisi aydınlanma devriminide ıskalamıştır.

muhendisChe
Автор

Hocam TOBB ETU yu neden herhangi bir sıralamada göremiyoruz? Bunla ilgili de bir video yapar mısınız?

MCT
Автор

Hocam Ülkenin en büyük sorunu tarım değil Eğitim değil mi?.

muhendisChe
Автор

Sadece savunma yetseydi sovyetlere yeterdi ki biz hala onlarin bile seviyesinde degiliz..ama guzel savunma sanayi propogandasi yapiliyor insanlarin hosuna gidiyor

parallel
visit shbcf.ru