Türkiye'de gençler ve gelecek kaygıları I 'Mezun olmaktan korkuyoruz' - DW Türkçe

preview_player
Показать описание
Gençler, başta ekonomik olmak üzere çeşitli sebepler nedeniyle gelecek kaygısı içinde. Öğrencilik yıllarında başlayan sorunlar, mezuniyet sonrasında katlanarak devam ediyor. Yurtdışı seçeneğini dillendiren gençlerin sayısı, her geçen gün artıyor.

DW Türkçe’nin konuştuğu tıp, hukuk, mühendislik ve sanat okuyan dört gencin ortak kaygısı, geleceksizlik…

Uzmanlığını Almanya’da yapmayı planlayan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi Neşe Hazan Türe, “Gençlerde genel olarak umutsuzluk görüyorum. Herkes genel olarak mutsuz” diyor.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden bu yıl mezun olan Esra Ülker ise gençler olarak geçim derdinin hayatlarının merkezinde olmasından şikâyetçi: “Biz neden en güzel yaşlar denilen 20’li yaşlarda bu kadar yorgun hissediyoruz? Ben 21 yaşındayım, 21 yaşında hissetmiyorum. Kendimi yaşlı hissediyorum.”

Türkiye'de gençler geleceklerini nerede görüyor? Gelecekten beklentileri neler?

YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Kuvayi-milliye dönemi gençlerini saymazsak, gelmiş geçmiş en mutsuz jenerasyonuyuz. Ekonomi, yurtdışına çıkış, mülteci sorunları, refah hiçbir zaman bizim zamanımızki kadar kötü olmamıştı.

dilaraaslan
Автор

Geleceğimiz yok ki kaygımız olalım. Her şey çok pahalı işsizlik çok fazla yazık...

MertYigitYldz
Автор

"Kendimi yaşlı hissediyorum". O kadar iyi anlıyorum ki...

ceyhunedipkaya
Автор

Türkiye'de üniversiteyi yeni bitirmiş bir genç olarak devleti hiçbir zaman arkamda bana destek olan bir yapı olarak hissetmedim. Özellikle şimdi mezun olunca daha iyi anlıyorum ki sadece sırtıma binen bir yükmüş.

cankoban
Автор

Bir genç olarak ben ve arkadaşlarımın en çok kurduğu cümle:
"Kendimi yaşlı hissediyorum."

burakdeyin
Автор

Türkiye'de en ucuz olan şey gençlerin harcanan hayatları yani ülkemizin geleceği.

DuckDuckTv
Автор

Gerçekten bu ülkede genç olmak zor.
Cebteki telefonun iyi ya da kötü olması gerçeği değiştirmiyor maalesef

bayramsalman
Автор

Bu memlekette kaybolmayan şeyler var yoksulluk gibi, gelecek kaygısı gibi... En güzel yaşlar binbir telaşla geçiyor.

mervedkbass
Автор

17 yaşındayım, yaşamın hiçbir anlamı kalmadı gözümde. Bir ev bir araba için yıllarca çalışmak koyuyor insana.

mehmettaskran
Автор

33 yaşinda bir avukatım. Sadece bu ülkeden gitmek için uğraşıyorum. Asla emeğimin karşılığını almıyorum, kendi yaşamımı bağımsiz bir sekilde kuramıyorum. Videodaki arkadaşların da belirttiği gibi kendime, hobilerime vakit ayıramıyorum. Kendim olamıyorum. Bu ülkede yaşamaya değmez

ktozkan
Автор

Lisanstan 2011 yilinda mezun oldum. Simdi geriye donup baktigimda hem ekonomi hem arkadaslik hem hayat daha kaliteliydi..

repiqq
Автор

"Ekmek herkese yetecekti aslında, tarlaya karga dadandı, ambara fare, fırına hırsız, memlekete harami..."

-Neyzen Tevfik...

zamanyolcusu
Автор

Bizim zaminizda 30 universite vardi. Universitede iken is kaygimiz mezun oldukdan sonra hic olmadi hatta garantisi vardi. Ben makina muhendisliginden mezun oldukdan hemen sonra Karayollarina girdim muhendis memur olarak ; sonra Caterpillar'e gectim Adana'ya; sonra madenlerde muhendis olarak basladim derken yurt disi vs vs. Simdiki durumun egitim kalitesinin dusmesinden ve cok universitye olmasina bagliyorum. Uzulerek soyliyorum.

m.necatisepetcioglu
Автор

Mesela ben kurum 97 puanla mülakattan elendim kurum 3.sü olarak girdiğim mülakattan elendim bütün soruları bildiğim halde yine bir mülakattan elendim ve kpss de 5. yılım hala atanamadım ve tek hayalim de bu ülkeden gitmek

goncaagg
Автор

Z kuşağı diyerek
Gençleri küçümseyenler utansın
Napim yalan mı söyliyim

dogrucusertacbey
Автор

kapısına kilit vurulması gereken çok sayıda bölüm var.arz ve talep dengesi gözetilmiyor.

omerfaruksimsek
Автор

Sadece temel ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalıştığımız bir hayat yaşıyoruz Türkiye'de. Kendimizi, hobilerimizi, yaşadığımız ülkeyi ve yaşadığımız dünyayı keşfetme hakkını tanımıyorlar bizlere. Olanaklarımızın eşit olmaması sunulan fırsatları değerlendirmemiz konusunda bizlere engel oluyor. Dolayısıyla fırsat ve olanak eşitliği yalan oluyor. Bu düzeni değiştirebiliriz umarım..

nesin
Автор

Muhteşem gençlerimizi harcayan, gelişimlerini engelleyen yönetim ve yöneticilerimize yazıklar olsun, , ,

Kadir-Sevda
Автор

32 yasindayim, 11 yil once TC`de, universite son sinifta calisma hayatina atildim (full time), aldigim maas 1750 tl idi dolar karsiligi 1150 usd. Gunumuz sartlarinda uzman kategoresindeki 10 yil tecrubeli calisanlar dahi 1150 usd alamiyor. Buradan cikaracagim sonuc Turkiye`de yasam sartlari gun gectikce zorlasmis, iyiye giden hic bir sey yok, uzun suredir yurtdisinda calisiyorum, ulkeme geri donmek istiyorum ama, amasi var iste :(

majkjack
Автор

Kendimizi yaşlı hissetmemizin sebebi, bizi yönetenlerin sürekli yaptığı hataların aksine bizim hata yapmaya lüksümüz olmaması...

Furkan-htid