Οι τράπεζες συνεχίζουν να λειτουργούν με αφορολόγητο καθεστώς, αλλά με νέους μετόχους

preview_player
Показать описание
Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στις 23/07/2024, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
«Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «THRIVEST HOLDING LTD».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

- Η σημερινή Σύμβαση κατατίθεται επειγόντως στη Βουλή, ενώ αφορά μια διαδικασία για την οποία δεν έχουμε ερωτηθεί, αν και υπήρχαν συζητήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

- Οι τράπεζες συνεχίζουν να λειτουργούν με αφορολόγητο καθεστώς, αλλά με νέους μετόχους, ενώ μας έχουν κοστίσει σχεδόν 100 δισ. ευρώ, εάν συμπεριλάβουμε τον αναβαλλόμενο φόρο «hive down» και τα τρία σχέδια «ΗΡΑΚΛΗΣ».

- Τα κόκκινα δάνεια απλά μετακινήθηκαν από τις τράπεζες στις συνδεδεμένες τους εταιρείες διαχείρισης στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.), ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή συναλλαγή, με στόχο να τακτοποιηθούν κόκκινα δάνεια των δύο τραπεζών με ζημία για την οποία θα απαιτηθεί αύξηση κεφαλαίου.

- Προηγουμένως, δρομολογείται η συγχώνευσή τους με την οποία ζημιώνεται το Δημόσιο μέσω του αμαρτωλού και αποτυχημένου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.). Αν και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) δεν αποτελεί Δημόσιο, αλλά θυγατρική του Υπερταμείου των ξένων.

- Εμείς είχαμε τεθεί από την αρχή υπέρ ενός άλλου μοντέλου επίλυσης του τραπεζικού προβλήματος, του αμερικανικού μοντέλου του 1930, το οποίο, τελικά, δεν ζημίωσε ούτε το κράτος ούτε τους πολίτες.

- Είναι, ενδεικτικό της αδιαφορίας για το Δημόσιο το ότι με το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ», όταν καταπίνουν οι εγγυήσεις δεν λαμβάνει τα πάγια το Δημόσιο. Σε μια στεγαστική αγορά που έχει πρόβλημα, ενώ επικρατεί μια ληστρική διαδικασία πλειστηριασμών όπου σύμφωνα με τις αξιολογήσεις οι μισοί καταλήγουν άγονοι, ενώ από αυτούς που ολοκληρώνονται μεγάλο μέρος των ακινήτων οδηγούνται στις επισπεύδουσες τράπεζες.

- Εκτός αυτού υποστηρίζουμε τη συμμετοχή του Δημοσίου στον τραπεζικό χώρο, όχι μόνο έως ότου αποζημιωθεί για τα κεφάλαια που παρείχε, όπως συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την κρίση του 2008, αλλά, επιπλέον, για να είναι σε θέση να παρεμβαίνει στην αγορά, η οποία είναι ολιγοπώλιο ή αν όχι καρτέλ.

- Θεωρούμε, άλλωστε, πως είναι εξαιρετικά αναγκαίο για την οικονομία μας, έτσι ώστε να αποφευχθούν ανάλογες συνθήκες, όπως αυτές που διαπιστώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας όπου είναι κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, αφού ελέγχεται από 5 ή 6 ολιγάρχες, που απομυζούν συστηματικά τους Έλληνες.

- Ο βασικός στόχος είναι η μείωση των κόκκινων δανείων των δύο τραπεζών που συγχωνεύονται μέσω τιτλοποιήσεων, πόσο μάλλον, όταν στην Τράπεζα Αττικής επέστρεψαν οι τιτλοποίησεις «Metexelixis» και «Omega». Στη συνέχεια, δε, αφού οι τροποποιήσεις θα εξανεμίσουν τα ίδια κεφάλαιά τους διενεργείται αύξηση κεφαλαίου, με την οποία οι ιδιώτες της Παγκρήτιας Τράπεζας παίρνουν την πλειοψηφία, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) παραμένει μειοψηφικός μέτοχος.

- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), με καταβεβλημένα 1,432 δισ. ευρώ, θα πάρει το 35% έως 37% στη νέα τράπεζα, χωρίς να συνυπολογίσουμε την εμπορική αξία στο 72,5% στην Αττικής, που συνεισφέρει, ενώ η «Thrivest» με συνολικά 270 έως 350 εκατομμύρια, χωρίς την εμπορική αξία του 43% στην Παγκρήτια Τράπεζα και του 4,4% στην Τράπεζα Αττικής, το 50 έως 58%.

- Στη χειρότερη κατάσταση όλων είναι το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), το κάποτε πανίσχυρο Ταμείο των Μηχανικών, το οποίο από περίπου 1 δισ. ευρώ, που έχει καταβάλλει στην Τράπεζα Αττικής, από το 1996 και μετά, θα πρέπει σήμερα να δώσει ακόμη 12 εκατομμύρια, αν, βέβαια, αποφασίσει να συμμετέχει με μόλις 1% έως 2% στη νέα τράπεζα. Σημειώνουμε, διότι το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), έχει χάσει περί τα 2 δισεκατομμύρια από τα ομόλογα του PSI. Οπότε, εύλογα συμπεραίνεται ότι είναι καλύτερα να μην ασχολούνται οι μηχανικοί με χρηματοπιστωτικά θέματα.

- Είναι συνηθισμένο, πάντως, να θέλουν να προκαλούν πανικό οι επενδυτές και οι σύμβουλοί τους για να πετυχαίνουν τους στόχους τους, όπως συνέβη με το, δήθεν, «Grexit», με τη «φούσκα» του 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, συμβαίνουν και αλλού, με την ενέργεια πρόσφατα κ.ο.κ..

- Οι δύο τράπεζες είναι οντότητες μικρού και μη συγκρίσιμου μέγεθος, πολύ μακριά από τον ανταγωνισμό των τεσσάρων συστημικών.

- Αυτά που διαρρέουν περί 5ου τραπεζικού πόλου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ανταγωνισμού στην αγορά, είναι κάτι παραπάνω από υπερβολές. Είδαμε, άλλωστε, τους πέντε πόλους και στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έχουν προσφέρει απολύτως τίποτε όσον αφορά τον ανταγωνισμό.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Κύριε Βιλιαρδο είμαι σίγουρος ότι ο υπουργός οικονομικών, δεν καταλαβαίνει τι λέτε ένα γιατί δεν ξέρει από έλεγχο και δεύτερον ποιος κρύβετε πίσω από την συναλλαγή, κάποιος κολλητός πάλι.

spiridonvitouladitis