P157 Γκαλγκουράνας Ι., Κρητικού Σ., Δίπλα Κ.

preview_player
Показать описание
P157. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΑΜΕΣΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ
Γκαλγκουράνας Ι., Κρητικού Σ., Δίπλα Κ.
Εργαστήριο Εργοφυσιολογίας και Βιοχημείας της Άσκησης, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών, ΣΕΦΑΑ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Οι διάμεσες πνευμονοπάθειες (Interstitial Lung Disease, ILD) είναι μια μεγάλη ομάδα Πνευμονικών παθήσεων (200 είδη) που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή και/ή ίνωση στο πνευμονικό παρέγχυμα. Τα άτομα που πάσχουν από ILD παρουσιάζουν μειωμένη πνευμονική λειτουργία, δύσπνοια και συνήθως μυϊκή αδυναμία και μεγάλη κόπωση στην άσκηση. Η εμφάνιση συμπτωμάτων οδηγεί τους ασθενείς σε αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων και μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης ήταν να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα της άσκησης κατά τη διάρκεια πνευμονικής αποκατάστασης σε άτομα με ILD και οι προτεινόμενες οδηγίες σχεδιασμού άσκησης (FITT).
Μελετήθηκαν 8 πρόσφατες παρεμβατικές έρευνες (συνολικά 1.331 ασθενείς με ILD), που συμμετείχαν σε πρόγραμμα άσκησης / αποκατάστασης. Όλες οι μελέτες ακολούθησαν τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής / Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τη διεξαγωγή του προγράμματος άσκησης / αποκατάστασης. Στα ευρήματα 6 μελετών παρατηρήθηκε ότι υπήρξε βελτίωση στην αντοχή των συμμετεχόντων (αύξηση απόστασης της 6-λεπτης δοκιμασίας βάδισης). Σ’ όλες τις μελέτες παρατηρήθηκε βελτίωση στην εμφάνιση δύσπνοιας και κόπωσης και επιμήκυνση του χρόνου άσκησης. Οι συμμετέχοντες ανάφεραν βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους. Μόνο σε μία μελέτη αναφέρθηκε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και χρειάστηκε αύξηση στην παροχή οξυγόνου. Συμπερασματικά, η Πνευμονική αποκατάσταση με τη συμμετοχή των ασθενών με ILD σε προγράμματα άσκησης μπορεί να χαρακτηριστεί ως ακρογωνιαία λίθος. Άτομα με μια συνεχή κόπωση και δύσπνοια οδηγούνται σε σωματική / ψυχολογική φθορά. Η άσκηση επιβραδύνει την εμφάνιση συμπτωμάτων και βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. Όμως, για βέλτιστα αποτελέσματα είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες, ώστε να διευκρινιστούν τα ακριβή χαρακτηριστικά του προγράμματος άσκησης (FITT) ασθενών με ILD.
Λέξεις κλειδιά: διάμεσες πνευμονοπάθειες, άσκηση, πνευμονική αποκατάσταση
Рекомендации по теме