Waarom loodgieters en bouwvakkers de toekomst zijn van Nederland | VPRO Tegenlicht

preview_player
Показать описание
In Nederland wordt nog onderscheid gemaakt tussen hoog- en laagopgeleiden, terwijl de mbo'er van het grootste belang is voor onze samenleving. En dat wordt de komende jaren alleen maar zichtbaarder. Hoogopgeleiden zijn niet langer de elite. De toekomst ligt in handen van handwerkers. De broodnodige verandering, als het gaat om de energietransitie, gaat van de werkvloer komen.

Er is een herwaardering nodig van ambacht. VPRO Tegenlicht laat zien dat niet de econoom en de bestuurskundige het land leiden, maar de monteur en de loodgieter.

Meer toekomstverhalen? Volg ons hier:

Kijkwijzer: Alle leeftijden
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

ik ben stratenmaker en verhuur mezelf aan grotere aanemers in de grond en straatwerken, zij hebben over het algemeen al het onderhoud en bouw van alle wegen en straten die vallen onder de gemeentes. ik mag blij zijn als ik daar 37, 50 per uur kan krijgen en voor dat geld moet je jezelf helemaal de tering werken in weer en wind. mensen geven je weinig respect de meeste kijken je aan alsof je er niet eens bent, en het zijn over het algemeen allemaal mensen met een iets wat dikkere opleiding. nieuwe aanwas van werkvolk is er bijna niet hier in het zuiden en de jongens die wel willen kiezen voor het besturen van een tractor of graafmachine. ik ben benieuwd wie over 10 jaar het straatwerk nog onderhoud. je word onderbetaald en onder gewaardeerd terwijl je het hardst moet werken van iedereen. van mij mogen die toekomstige teslas van de elite in de modder wegzakken.

mrcouw
Автор

Ik heb hbo en later master opleiding gedaan. 4 jaar in diverse functies binnen business intelligence gewerkt. Ik werd dood ongelukkig omdat het alleen maar om marketing en financing ging. Toen besloten hard te wisselen naar de techniek en ben nu twee jaar uitvoerend werk aan het doen. Beste keuze ooit in mijn leven en qua geld ga je er niet bepaald op achteruit. Ik raad het iedereen aan die ongelukkig wordt van dat kantoor geneuzel. Heb respect voor je "praktisch" geschoolde collegas en je krijgt een zee van kennis en ervaring er bij.

dennis
Автор

Ik heb een universitaire master in fiscaal recht, maar heb ervoor gekozen om in de bouw te gaan werken. De manier waarop sommige mensen je behandelen is echt tenenkrommend. Er is een duidelijk verschil zichtbaar met het werk wat ik eerst deed. In sommige situaties ontbreekt het duidelijk aan een stukje waardering en wordt en op je neergekeken.

ernst
Автор

De politiek staat totaat buiten het gewone leven, in de jaren 80 werd er ineens besloten dat Nederland een kennis economie moest worden, de LTS'n werden gesloten, voor middelbaar beroeps onderwijs was totaal geen geld meer, ik zat toen op een MTS wat bestond uit 3 gebouwen waar tussen ik moest lopen elk uur, en die gebouwen storten bijna in. Ook voor praktijk was nul geld, in het eerste trimester was al het geld voor het hele jaar verbruikt.

trouwens de bedrijven zijn daar ook deels schuld aan, want van opleidingen in een bedrijf zie ik ook al 30 jaar niks van.

Nu vinden ze het gek dat er geen vaklui meer zijn

THommersom
Автор

Het probleem begint al met de termen 'hoog' en 'laag' i.p.v. praktisch en theoretisch. Wie wil z'n kind naar een lage opleiding sturen?

Anonymous-ithu
Автор

Een goede vriend van mij op het VWO is samen met mij naar dezelfde universiteit gegaan, maar na een paar maanden zagen we het beide niet meer zitten en zijn naar het HBO geswitched, niet lang daarna is die vriend naar het MBO gegaan om een "echt" vak te leren... hij schijnt het goed te doen

hiriotapa
Автор

Mo is echt een goed voorbeeld! Vet om iemand met zon heldere blik op het werk erover te horeb

Nokaflai
Автор

Heb zelf civiele techniek gestudeerd aan de TUDelft, ben nu lasser. Heerlijk werk

artimkalash
Автор

Een bijwerking van de Mammoetwet in 1963 was dat jongeren die niet goed konden leren dan maar een technisch vak moesten leren. Er ging weinig geld naar toe want het hoogst haalbare was het hoger onderwijs. De denkers wonnen het van de doeners.
Totale onderschatting van wat de gevolgen waren van een falend onderwijssysteem met een verkeerde focus.

CrownRider
Автор

Complimenten! Eindelijk eens een goed verhaal, een 360 graden blik over de situatie op dit moment. Als ik op pad ben, word ik mog steeds vrolijk als ik mensen een produkt zie maken. Sterker nog, collegae die in de commercie werken en het pad hebben afgelegd… moeten altijd even thuis klussen. Het is gewoon leuk, zelf wat maken.

michaelharlaar
Автор

Mooie reportage!

Als hoger opgeleide heb ik groot respect voor mensen die met hun handen kunnen werken. Als ik dat probeer te doen veroorzaak ik alleen maar ellende. 😂 Dus betaal ik er ook met alle liefde voor.

En mooi detail dat Terpstra niet over hoog- en laagopgeleid spreekt, maar over algemeen vormend onderwijs en beroepsonderwijs. Dat is een veel gelijkwaardiger manier van spreken.

trombonefreakus
Автор

Ondanks ons succes leidt dit nog altijd tot uitdagende onderhandelingen bij elke nieuwe CAO. We ervaren een gebrek aan erkenning en financiële waardering is schaars.

dominicsw
Автор

Niet helemaal hetzelfde, maar ik heb zelf een HBO gedaan in plaats van universiteit. Geen dag spijt van gehad. Ik veel respect voor vakmensen: ik kan het zelf namelijk voor geen meter, dus ik ben heel blij dat zij aan onze samenleving blijven bouwen!

computerfan
Автор

Het ene ding wat jullie, en velen andere niet noemen; Start salarissen en werkdruk. Voor veel MBO opleidingen is het start salaris goed onder de 2000 (bv timmerman 1630 euro) en die van HBO opleidingen er goed boven (bijvoorbeeld HBO communicatie; 2650). Dat is 1000 euro per maand verschil!

Dit is natuurlijk niet hetzelfde bij elke baan, maar ik heb genoeg mensen gesproken die iets in de communicatie doen die niet veel te doen hebben op een dag. Een timmerman is de hele dag door aan het werk, zware dingen tillen en vaak buiten in rotweer aan het werk.

We kunnen als land de hele tijd zeggen dat we vakmensen waarderen, elke week dit soort videos laten maken door de NPO, de koning dagelijks handjes laten schudden met MBOers, maar pas als we iets aan de ongelijkheid van salarissen doen, dan pas gaat er iets veranderen...

pepijnham
Автор

Mohammed, mooi man! Ook wat je zei van dat je overal welkom bent. En zo is het 🙂👍 mooie aflevering!

rickvisser
Автор

Ik heb me 3 jaar laten omscholen, van productmanager naar monteur laagspanning voor Enexis. Beste keuze van mijn leven geweest, vooral financiëel.

Sumofallfears
Автор

Dat van het salaris komt niet goed naar voren vind ik. Het voorbeeld van de loodgieter zal heus wel kloppen maar vergelijk eens de salarissen voor MBO functies en HBO functies. Dat verschil is enorm. Dan is het logisch dat mensen een zo hoog mogelijke opleiding willen volgen. Hoe ga je anders een huis betalen?

TOAOZuur
Автор

We hebben vakmensen heel erg hard nodig, maar ook niet zo heel erg hard dat we ervoor willen betalen.

tsdocent
Автор

Zolang je onder een baas werkt in de techniek ben je financieel ongezond bezig. Mijn advies aan alle technische vakmensen bouw ervaring op en begin zo snel mogelijk voor je zelf. Heb zelf de techniek destijds verlaten door de enorme lage salaris!

CryptoMaxi
Автор

De politiek moet nu echt keuzes maken. Een suggestie: essentiële beroepen aantrekkelijker maken dan bullshit banen. In ieder geval niet denken dat 100.000 arbeidsmigranten het verschil gaan maken want communicatie, opleiding én aansturing zijn essentieel.

Beau-Tistic