Η Μεγάλη Ανατροπή του 1974: Μπορούσε η Ελλάδα να Σώσει την Κύπρο; // Άκου να δεις!

preview_player
Показать описание
Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 σηματοδότησε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στη σύγχρονη ελληνική και κυπριακή ιστορία. Αυτό το βίντεο εξετάζει αν η Ελλάδα μπορούσε, στρατιωτικά και πολιτικά, να αποτρέψει ή να περιορίσει τα γεγονότα που οδήγησαν στη διχοτόμηση της Κύπρου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Αντλώντας στοιχεία από ιστορικές αναφορές, στρατιωτικές αναλύσεις και γεωπολιτικές εκτιμήσεις, οι ακόλουθες ενότητες διερευνούν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση των παραγόντων που καθόρισαν την περιορισμένη αντίδραση της Ελλάδας και το κατά πόσον εναλλακτικές ενέργειες θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την πορεία της ιστορίας.
Το ιστορικό πλαίσιο
Τον Ιούλιο του 1974, ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την ελληνική στρατιωτική χούντα, υποστηριζόμενο από την κυπριακή Εθνοφρουρά, ανέτρεψε τον Κύπριο Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ'. Η κίνηση αυτή, που φαινομενικά αποσκοπούσε στην ένωση με την Ελλάδα, έδωσε στην Τουρκία την αφορμή να επέμβει στρατιωτικά, επικαλούμενη τα δικαιώματά της ως εγγυήτρια δύναμη βάσει της . Η επιχείρηση της Τουρκίας, γνωστή ως Atilla, κατέλαβε γρήγορα σημαντικά τμήματα της βόρειας Κύπρου, εγκαθιστώντας τον έλεγχο του 37% περίπου του νησιού. Η Ελλάδα, που εξακολουθούσε να παραπαίει από την κατάρρευση του χουντικού καθεστώτος της και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ήταν σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστη για μια αποτελεσματική απάντηση.

Στρατιωτικές πραγματικότητες
Ελληνική στρατιωτική ικανότητα
Μέχρι το 1974, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν ήταν επαρκώς εξοπλισμένες για να ξεκινήσουν μια μεγάλης κλίμακας επέμβαση στην Κύπρο. Τα χρόνια κακοδιαχείρισης υπό τη στρατιωτική χούντα είχαν αφήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ελλάδας τεταμένες. Επιπλέον, οι υλικοτεχνικές προκλήσεις παρουσίαζαν τρομερά εμπόδια. Η Κύπρος βρισκόταν πάνω από 800 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ η Τουρκία βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το νησί, γεγονός που της έδινε ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Οι τουρκικές δυνάμεις μπορούσαν να αναπτύξουν γρήγορα ενισχύσεις, ενώ η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σημαντικές καθυστερήσεις στη μεταφορά στρατευμάτων και προμηθειών μέσω του Αιγαίου.
Στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η ελληνοκυπριακή Εθνοφρουρά, αν και σχετικά καλά εκπαιδευμένη, δεν ήταν αντάξια των ανώτερων δυνάμεων της Τουρκίας. Ο τουρκικός στρατός, ενισχυμένος με σύγχρονο εξοπλισμό και αεροπορική υπεροχή, κατέβαλε γρήγορα τις κυπριακές άμυνες και στις δύο φάσεις της εισβολής. Ακόμη και με πλήρη ελληνική υποστήριξη, η γεωγραφική θέση του νησιού και η κοντινή απόσταση της Τουρκίας θα καθιστούσαν απίθανη μια ελληνική νίκη χωρίς σημαντική εξωτερική βοήθεια.

Ο ρόλος της Χούντας
Το εσωτερικό πολιτικό χάος στην Ελλάδα αποδυνάμωσε περαιτέρω τη στρατιωτική της αντίδραση. Η κατάρρευση του στρατιωτικού καθεστώτος μετά τα γεγονότα του Ιουλίου 1974 δημιούργησε κενό εξουσίας, αφήνοντας τη νεοσύστατη δημοκρατική κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση. Η αλλαγή του καθεστώτος διέβρωσε τη συνοχή εντός του στρατού, καθώς πολλοί αξιωματικοί είτε απομακρύνθηκαν είτε δεν είχαν εμπιστοσύνη στην ηγεσία τους. Αυτές οι εξελίξεις άφησαν την Ελλάδα ανίκανη να συντονίσει μια γρήγορη και αποφασιστική στρατιωτική δράση για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Τουρκίας.
Γεωπολιτικοί περιορισμοί
Η διεθνής διάσταση
Το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον το 1974 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των γεγονότων στην Κύπρο. Η αντιπαλότητα του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης επηρέασε τις ενέργειες -ή τις αδράνειες- των βασικών παικτών. Οι ΗΠΑ, θέτοντας ως προτεραιότητα την ενότητα του ΝΑΤΟ, δίσταζαν να επέμβουν αποφασιστικά εναντίον της Τουρκίας, ενός κρίσιμου συμμάχου στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Ομοίως, η Βρετανία, μια άλλη εγγυήτρια δύναμη, επέλεξε να μην εμπλακεί στρατιωτικά, παρά τις βάσεις της στην Κύπρο.
Οι εκκλήσεις της Ελλάδας προς τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς για βοήθεια απέδωσαν ελάχιστη συγκεκριμένη δράση. Τα ψηφίσματα καταδίκασαν την εισβολή, αλλά δεν εφαρμόστηκαν μηχανισμοί επιβολής για την ανατροπή των τουρκικών κερδών.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Όταν λες κακό διαχείριση στα στρατιωτικά από την επαναστατική κυβέρνηση, τελειώνει κ η σοβαρότητα του βίντεο

petrosss
Автор

Η Ελλάδα μπορούσε.Τα υπόλοιπα είναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ

charalamposanastasopoulos
Автор

μα ο παπαδοπουλος αγορασε τοσα τανκ αεροπλανα αμυντικα συστηματα εφτιαξε βιομηχανιες δρομους που ειδατε κακη διαχειρηση?

georgegreekgamer
Автор

Φίλε... Η Ελλάδα ήταν καλά εξοπλισμένη.. μόνο τα Φάντομ και τα υποβρύχια μπορούσα να κερδίσουν το πόλεμο...

panayiotismasonos
Автор

Τι αερολογιες λες;Ένα βίντεο γεμάτο ασχετολογιες και γεμάτο ανακρίβειες.Η Ελληνική πολεμική αεροπορία είχε ήδη ετοιμοπόλεμα τα F-4.Δευτερον ο Αττίλας δύο έγινε σχεδόν δύο μήνες μετά τον Αττίλα ένα.Σε αυτό το χρονικό διάστημα η Τουρκία έκανε προγεφύρωμα και έβαζε χιλιάδες στρέμματα στην Κύπρο, η Ελλάδα τι έκανε;;;Αν κάτι δεν γνωρίζετε μην το αγγίζετε.

ΚωνσταντίνοςΒόγκλης-βψ
Автор

Δεν παίξαμε και χάσαμε δεν έγινε πόλεμος αλλά προδοσία 😉

Πολεμιστης-μξ
Автор

Με της ευλογίες της Αμερικής έγινε η εισβολή

nikos
Автор

Το γελοίο ήταν η κήρυξη γενικής επιστράτευσης ... ούτε ο Μεταξάς δεν είχε κάνει γενικη επιστράτευση, αυτό διέλυσε την όποια δυνατότητα αντίδρασης απο τον ελληνικό στρατό και έγινε καθαρα απο τον Ιωαννίδη στο πολεμικό συμβούλιο.

dimitrisfilippoou
Автор

Αντί για όπλα μοίρασαν πέτρες στήν επιστράτευση στήν Ελλάδα

p.thap.-qkqm
Автор

Διαφωνώ. Η χουντα ειχε εξοπλησει την ελλαδα. Τα f104 ηταν ανωτέρα απο τα τούρκικα. Η Κύπρος προδόθηκε.

ConstantinosAlimonos
Автор

Απαράδεκτο βίντεο που προδίδει έλλειψη αντικειμενικής έρευνας!
Κρίμα γιατί στα υπόλοιπα βίντεο σου τα λες ωραία..

PanosKapa-
Автор

Ένα βίντεο γεμάτο ιστορικές ανακρίβειες... Καλό θα ήταν πριν πιάσουμε ένα τόσο λεπτό θέμα όπως το κυπριακό, να διαβάσουμε και λίγη ιστορία... !!!!

PetrosSXR
Автор

Το πρώτο βίντεο του καναλιού που με επέπληξε δυσάρεστα. Υπήρξαν πολλές ευκαιρίες για το τέλος του Αττίλα 1 στις πολύ αρχές του. Συνιστώ τα βιβλία του κ. Δημητριάδη για το θέμα και του κ. Στριγα "Παγκόσμιοι Εντολοδοτες" για το πόσα χρονια πριν είχε προαποφασιστει η διχοτόμηση απ το βαθύ κράτος της Αμερικής και τους μεχρι και σημερα πολεμοχαρεις εξ ανατολάς συμμαχους τους

glts
Автор

αν είχαμε την μεραρχία τίποτα δε θα γινόταν... παρεπιπτόντως ωραίο βίντεο

ΣαββαςΚοπτσαλης
Автор

Φυσικά θα μπορούσε. Αλλά η Χούντα χαρισε την Κύπρο στους Τούρκους με της ευλογίες των Αμερικανών των Εγγλεζων. Και πολλά άλλα.
Δεν ακουσα τίποτα.
Έγραψα αυτά που πιστεύω .Βαση των ιστορικών γεγονότων.
Αγγελική.ΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΔΟΣΊΑ.
ΧΟΎΝΤΑ Η ΝΤΡΟΠΉ ΤΗΣ ΧΏΡΑΣ.

aggelikikyriaki
Автор

Η Ελλάδα ήταν εξοπλισμένη αλλά άλλοι φώναζαν η Κύπρος είναι μακριά..

ΙωάννηςΠαναγιωτίδης-μμ
Автор

Δυστυχώς παρατηρώ κάποιες ανακρίβειες στα ιστορικά στοιχεία....τα αρχεία που έχουν ελευθερωθεί (και που πάλι είναι ελλειπή) δείχνουν διαφορετικά πράγματα απ' όλα αυτά που μας μαθαίναν οι Συγχαρητήρια πάντως για την προσπάθεια

savvaskotenidis
Автор

αστα αυτα τα θεματα. δεν το εχεις. θελουνε βαθια γνωση

dimitrisntelis
Автор

Δεν τα λες καλα. Η Ελλάδα πήρε 5 7 χιλιάδες ελληνες στρατιώτες. Διότι ο κύριος παπάς αποφάσισε να ειναι μονος του . Και η Ελλάδα φοβήθηκε μια επίθεση στα νησιά του αιγαίου . Και έτσι πήρε πόλοι εξοπλισμό που ειχε στην Κύπρο.

petrospedrik
Автор

Δεν συμφωνώ μαζί σου αλλά έχεις κάνει την έρευνα σου οπότε το σέβομαι σε ευχαριστώ για τα βίντεο σου ..

ΣκευοςΡαφαιλ