Güneyce Köyü Kapıkaya Doğa Krallığında Kış Mevsimi Geçmiş Yaşantının İzleri Isparta 4K UHD

preview_player
Показать описание
ISBN 978-605-88104-0-2
Güneyce Köyü Kapıkaya Doğa Krallığında Kış Mevsimi Geçmiş Yaşantının İzleri Isparta 4K UHD
Çetin Kış mevsimin hüküm sürdüğü, Kapıkaya sarp sahasında sabahın ilk ışıklarıdır. Sabah saatlerinde güneşli parlak ve berrak bir havanın tadına doyulmaz büyüleyici manzaralar eşliğinde kaya krallığının yüksek doruklarında yürüyoruz.
Burası, habitat halinde sahanın bitki örtüsü, 1500 metre ve üzeri yükselti kuşağına kadar, Akdeniz’e özgü maki türü ağaççıklarla birlikte, meşenin egemen olduğu yapraklı ormanlar sahasıdır. Yapraklı ormanlar üzerinde 1700-1800 metrelere kadar kızılçam, karaçam, sedir ve ardıç gibi ibreli ağaçlardan oluşan ve özellikle daha güneyde Kapıkaya geçidine dek iğne yapraklı ormanlar yer alır.
Bu ağaçlardan başka buralarda yer yer köknar ağaçlarına da rastlanmaktadır. Kızılçam ve karaçamdan sonra en çok alan kaplayan ağaç Torosların temel ağacı olan sedirdir. Ancak, olumsuz insan etkileri nedeniyle çok dar alana sıkışmıştır. Sedir ormanları, ancak Davraz Dağı eteklerinde, Barla-Senirkent arasında ve yüksek dağların doğu ve kuzey yamaçlarında yayılım göstermiştir.
Saha step ekosistemleri özelliği gösteren bölgede ağaç sınırının üzerindeki Alt alpin kuşak bitki örtüsü, dağ step meraları ve boylu ardıç kokulu ardıç ağırlıklı, ardıç topluluklarından oluşur. Bu bölgenin orman, çalı ve kaya vejetasyonlarının dışındaki alanlarda step vejetasyonu hakimdir. Bu alanda step vejetasyonuna ait 3 adet “Bitki Birliği” bulunuyor.
Aşırı hayvan otlatması bu alanlardaki bazı nadir türlerin geleceği için önemli bir tehlike oluşturmaktadır. Flora habitatları toplulukları alanları “Endemik” bitki türleri açısından zengin olup, Kermes Meşesi ağırlıklı “maki kuşağı” 870-1300 m. arasında yer alır. Bu kuşaktaki diğer odunsu bitkiler arasında, ağırlıklı bodur bitki toplulukları gibi nadir bitki türleri yetişir.
Sahanın güneydoğusunda yer alan maki, Alt alpin kuşakta, yer yer adi ardıç, Alpin kuşakta, yastık formunda bitki topluluğu hakimdir. Bu kuşakta yer alan karakteristik bitkiler arasında, ülke çapında nadir bitki türleri de kayıtlıdır. Bu alan, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri arasındaki sınırda yer alması nedeniyle, zengin bir floraya sahiptir.
Türkiye’ye endemik 127 takson kayıtlıdır ve ülkemizde yalnızca buraya özgüdür. Alanda ülke çapında nadir 27 takson bulunur. Bunlardan 6’sı buradan başka, yalnızca Doğu Ege Adaları’nda kayıtlıdır. Bu alan ayrıca, birçok önemli taksonlar içerir.
Bitki örtüsü, 2000 m. rakımdaki dağlık göknar-sedir-çam ormanı ve ağaç sınırının üzerinde açık alpin mera, taşlık yamaç ve sarp kayalık bitki topluluklarından oluşur. Endemik bitkiler bakımından zengin florası, ülke çapında nadir 52 takson içerir. Bunlardan 6’sı birkaç istisna dışında, bu saha dahil yalnızca Dedegöl Dağları ve çevresine özgüdür.
Burada orman bitki örtüsü genellikle 2000 m. yüksekliğe kadar çıkar. Karışık orman vejetasyonunun başlıca ağaç türleridir. Bu iğne yapraklı ormanın açıklıklarında çalı ve mera vejetasyonu yer alır. Bu topluluklar, içerdikleri ülke çapında nadir bitkiler bakımından önemlidir.
Görkemli görsel güzellikleri sunan sahada, dağ silsilesinin en yüksek bölümlerini oluşturan açık dağ sırtlarında alpin mera, seyrek bitki örtüsü içeren taşlık zirve, sarp kireçtaşı kayalıkları ve çok geniş taşlık yamaç bitki topluluklarının bir mozaiği yer alır.

---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 02.02.2020
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 18.03.2020
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
Рекомендации по теме
welcome to shbcf.ru