Kadıköy: Eskiden yeniye | 'Gençlerin mekanına dönüştü'

preview_player
Показать описание
Kadıköy: Gençler bu semtte kendilerini yargılayan bakışların olmadığını belirtiyor, kadınlar sokaklarında yürürken güvende hissettiklerini söylüyor, kalabalıklar arasında güzel bir gün geçirmek, akşamları eğlenmek ve daha pek çok kültür faaliyeti için burası tercih ediliyor.

Son yıllarda giderek daha fazla popülerleşen, daha fazla eğlence mekanına ev sahipliği yapan Kadıköy'ün eski sakinleri durumdan şikayetçi olsa da, Kadıköy'de zaman geçirmeyi tercih edenlerin bir kısmı için burası bir tür "kurtarılmış bölge". Bazılarıysa semtin gettolaşmasından şikayetçi.

+90'da bu hafta İstanbul'un Anadolu yakasındaki Kadıköy semtine konuk oluyoruz.

#istanbul #kadıköy #moda
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Semt bizim: Kasımpaşa videomuzu izledin mi?👉 youtu.be/ws6tqNrSJQo

plus
Автор

42 yaşında, doğma büyüme Kadıköylü birisiyim. Videodaki sokaklarda basmadığım kaldırım taşı kalmamıştır. Kadıköy artık dibi görmüş bir yerdir. Anlatılan 'özgürlük' anlayışı fikri özgürlük filan değil, tamamen 'ben canımın istediğini yaparım' anlayışı... Sıfır saygı, sıfır empati... Tüm yaşananları yazsam kitap bile olur. İşin daha da kötü tarafı; bu dönüşüm kendi kendine olmuş bir dönüşüm değil. Kadıköy zorla dönüştürüldü. Bu 'getto'da büyük bir rant var ve bu rantı yemek isteyenler, yerli halkın yaşadığı maddi-manevi yıkımı zerre önemsemeden bunu yaptı.

mefisto
Автор

kulak tıkacıyla uyumaya çalıştığım son yazdan sonra asla dönmem dedim abi yeter. artık sabaha kadar anırabilir herkes. herkese çiş dolu günler sevgiler.

Автор

Gerçek Kadıköylüler ise başka semtlere gitti çünkü bizim halk özgürlük ile başkalarını rahatsız etmek arasındaki farkı bilmiyor. Dışarıdan gelen belli bir kesim özellikle hafta sonları sokakları bira şişesi çöplüğüne çeviriyor. Ayrıca Kadıköyde sanat diye bir şey kalmadı keza Rexx sineması ekonomik koşullara dayanamadığı için kapandı. Kadıköy artık devasa bir meyhane oldu. Kadıköy'e sadece hafta içleri gidebiliyorum.

istv
Автор

Yakında hindistan sokaklarına dönecek bir semt, 5 ay önce taşındım Caferağadan. Her yer çöp, marjinallik adı altında saygısızlığın gırla olduğu. Her duvar köşesine işenen bir yerin güzellemesinin yapılmasına anlam veremedim. Yaşadık gördük.

ss-hpgj
Автор

3 sene Caferağada oturdum sonra arkama bakmadan kaçtım. Evimiz yüksek girişti. Taksimin eğlence mekanları buraya ara sokaklara kadar taştı. Yazın pencereler açıkken uyumak mümkün değil. Sabah kalkıp işe gideceksiniz binanın önüne biri kusmuş, az ileriye işemiş vs vs. Teyzem Şifa sokakta oturuyor. Oraya açılan restoran yüzünden onların da tadı kaçtı. Düşünsenize akşam balkona çıkmışsınız kitap okuyacaksınız müthiş bir uğultu be çatal bıçak sesi, insanların ikili sohbetleri tüm evinizin içinde.Ve her akşam böyle istisnasız...

melenyerdeniz
Автор

İstanbulu gezdiğimde en şaşırdığım nokta semtinden semtine inanılmaz seviyede sosyolojik, kültürel ve etnik farklılık var. Avrupadaki şehirleri gezdiğimde gettolar vardı ama kesinlikle bu derecede değildi. Fatih'ten taksime veya kadıköye gittiğinizde bunu net bir şekilde görebilirsiniz

badiciekrem
Автор

Klasik İstanbul sığlığı, çiğliği (bilerek genelliyorum). Köyden kente geçisini tamamlayamamış, her gruba yabancılaşmış, kişilik arayan güruh. Eğitimsizliğin ve toyluğun yaşam tarzını biçimde araması. Tüketerek entellektüel olacağını ve daha kötüsü olduğunu sanmak. 1973'de kalmış Kiss grubunun sahne makyajıyla sokakta gezerek nasıl modern ve ileriye dönük olabilirsin? Normal şeylere alternatif denmesi, müzik bilmeden konsere gitmek, resim bilmeden galeride koktyle gitmek, dans bilmeden dans gecesine gitmek. Tüketerek farklı olduğunu ve gelişmiş olduğunu sanmak. Koca ülkeyi mahalleye indirgediğini sanmak. Bu grubun biraz parası olanı da karşı tarafta ve Bodrum vesaire gibi yerlerde aynı şeyleri yaptığını sanıyor.
Biz Ankara'da, ülkenin ve dünya'nın geri kalanında birkaç gerçek üniversitemiz, gerçek üstadlarımız, entellektüellerimizle Türkiye'nin kültür üreten lokomotifi olmaya devam ediyoruz. Alternatiflik, gelişmişlik, biçimle stille değildir, öğrenmek, çalışmak, üretmek, ve özgün üretimledir.

jazzifized
Автор

Videodaki marjinal görünen hiç kimse kadıköylü değil kadıköyün yerlileri efendi saygılı insanlardı

muratylmazturk
Автор

Kadıköy sakini olarak yazıyorum; Evet güzel bir semt İstanbul'un bir çok yerine göre insan kendini daha iyi hissediyor ama çok geriye gitmeye gerek yok son 5 yıl içerisinde çılgın şekilde güven durumu azaldı çünkü dışarıdan çok fazla göç aldı. Alternatif mekan anlayışı yok oldu. Önüne gelene ruhsat vermeye başladıkları için her yer bar durumuna geldi. Bu da kendini bilmez bir çok kişinin de semti ilkel tavırlarıyla süslemesine sebep oldu .İnsanlar birbirlerine daha az saygı gösteriyor. Dışarıdan gelen insanlar semte övgüler yağdırırken biz içeridekiler lütfen sokaklarda elinizde biralar sabaha kadar bağırıp son ses müzikle "eğlenmeyin" diyoruz. Çünkü böyle bir eğlence anlayışı yok. Belediyecilik zaten sıfır. Şikayet etmekten bıktık . Övgüsü de yergisi de bitmez ve üzülerek eski Kadıköy artık yok diyebiliriz

tugcesrky
Автор

Kendi yaşadığım yeri, yürüyüş yaptığım sahili, eğlendiğim yerleri böyle görmek çok farklı hissettirdi. Dışarıdan bir gözle yaşadığım yerin esnafını, yerlisini tanımak şanslı sayılabilecek eylemlerdenmiş. Sadece şunu düşündüm sanatçı beyfendinin de söylediği gibi politik olarak baskılanmış aktiviteler, sosyolojik olarak tabulaştırılmış yaşam stilleri ve fenotipler Kadıköy'de fazlasıyla bulunuyor. Bu durum sanki aykırı olma arzusunun çekiciliğinden kaynaklı. Özgür ilçe olarak modellenmenin altında belki de sadece 'biz aykırıyız, biz bu ülkenin insanından farklıyız. onların yaşadığı hayat mı?' gibi sosyolojik kutuplaşma bulunuyor olabilir. Kısaca özgürlük sanılan şey aykırılık olabilir diyebilirim. Video için teşekkürler

AsafVareste
Автор

90'ların kadıkòyünü çok özlüyorum, fenebahçe, bağdat caddesi, kalamış o zamanlar çok güzeldi

gllmll
Автор

Kadıköyde ikamet edenlere sabırlar diliyorum. Orta yaş ve üzeri için özellikle

ihsanfirat
Автор

Bence eski Kadıköy'ün açmazları olduğu gibi bugünkü Kadıköy'ün de videoda bahsedilen şekilde çok büyük açmazları var. Eskiden Kadıköy'de kız arkadaşımıza el ele tutuşup kahve / çay içmeye gidebileceğimiz yer sayısı 4-5 taneydi. Sokakta içki içilmezdi ama bunun sebebi gençlerin etrafına saygılı olmasıydı. Es kaza içen birini görünce "gariban herhalde, birahaneye gidecek parası bile yok" derlerdi. (Evet, eskiden birahane ve meyhane sadece erkeklerin gittiği ucuz/salaş yerlerdi.) Bir kıyaslama yapmak gerekirse ör: Almanya 70'lerden sonra gelişti ama çok büyük bir değişime uğramadı. Fakat Türkiye 1980 ihtilali sonrası çok ciddi şekilde değişti; hem olumlu, hem de olumsuz anlamda...

Türkiye'de eskiden bir çok şey bulunamıyordu belki ama gelişmeden ve hazmetmeden tükettiğimiz için şimdi herşeyin cılkı çıktı. 1983'te Anap'ın kazanmasıyla birlikte Fatih, Beyoğlu, Beşiktaş gibi ilçeler çok ciddi bir biçimde göç alarak bozulmaya ve pahallılaşmaya başladı. (Aynen son yıllarda yaşanan kira artışları gibi) Biz de daha modern ve daha uygun fiyatlı bir yer arayışına girdik. O zamanlar Kadıköy çok daha Avrupai, yemyeşil ve uygun fiyatlı bir alternatifti. Anne ve babamın büyüdüğü o "Eski İstanbul" havası yoktu ama geleceğin yıldızı olacağı çok belliydi. 90'ların başında Koç Holding, Coca Cola gibi bir çok önemli şirketin genel merkezlerini Anadolu yakasına taşıması ve AVM'lerin açılmasıyla birlikte yıllarca gözden kaçan Kadıköy için rant dönüşümü başladı (Yakında benzer şeyler İstanbul'dan kaçanların arazi satın aldığı yakın illerde yaşanacak).

1999 depreminden sonra zaten "Ben yaptım oldu" zihniyetine geçildi ve AKP'nin kazandığı belediyelerde başka rantlar; Kadıköy, Beşiktaş, Şişli gibi CHP belediyelerinde de daha farklı rantlar dönmeye başladı. Bu yüzden yeşil ve temiz ilçelerimiz birer beton çöplüğüne; her şeyden umudunu yitiren gençlerimiz de "Nasıl olsa gelecek yok, sal gitsin" demeye başladı. Bizans'ın son 200 yılını anlatan yayınları internette bulup okursanız birebir benzer şeylerle karşılaşacaksınız.

KISACASI: NYC ve Londra gibi şehirler de aynı şeyleri yaşıyor. Tüm dünyadaki orta sınıfı yok eden Mafya + Politika + Rant üçgenine dur denmedikçe bu işler düzelmeyecek.

Cuteslap
Автор

Kadikoy eski kadiyoy degil maalesef. Ben dogma buyume kadikoyluyum (erenkoy). 95-2010 arasi, unv zamanlarim ve sonrasi gencligim kadikoyde gecti. Eskiden de bir ugrak yeriydi kadikoy ama, ne kulturel anlamda, ne de kakafoni olarak bu kadar kaotik bir durumda degildi. 2014te tr disina gittim calismaya, 2021 de dondugumde ise inanamamistim kadikoyun donustugu seye. Eski tadi, incelikleri, guzellikleri hepsi ucup gitmisti.

Eh ben de basip gittim istanbuldan sonra. Degisim her daim olur, ama insanlari bu kadar ayristirdiginizda, istiklali, taksimi vs bitirdiginizde, insanlar once kadikoye geliyor dogal olarak. Kadikoydeki kesmekesin ana sebebi bu. Nefes almak, tahammul gormek isteyen herkes, kendisini buraya atiyor. Niyet guzel olsa da, sonuc tam bir kesmekes maalesef.

Neyse, depremden sonra bunlar unutulacak. Kadikoylulere de tavsiyem, imkaniniz-alternatifiniz varsa, istanbulda durmayin abicim. Depremden sonra gelir kaldiginiz yerden devam edersiniz.

memlafeder
Автор

Kadiköyde tüm ulaşım olanaklarının olması kadiköyü cazibe merkezi haline getirdi. Otobüsler var, minibüsler var, tramvay var, marmaray var, metro var, deniz ulaşımı var... tüm ulaşım akslarının olduğu bir yerde bunların olması çok normal. Adam pendikte oturuyor hadi bi kadiköye gidelim diyor, metroya atlıyor yarım saatte kadiköyde..

anl
Автор

Bir yere hapsolmayın, gitgide orası da kalmaz. Sıkıştırılmaya karşı teslim olmayın. Yaşamdan, toplumdan rol çalın. Yer açmalı kendine. Yoksa her şey bize izin verildiği kadar olur.

Mustafa_Alper
Автор

Hem yaşadım hem gittim geldim. Çocukluğum geçti burada. Hala İstanbul'a gelişimde mutlaka uğrarım. Seviyorum sokaklarını havasını hatıralarını. Eski kadıköy yok geyiğini salmak lazım. Orası anılarla güzel olan bir yer git tadını al çık. Bu kadar bağlanıp "ne oldu sana güzelim" demenin manası yok.

rigmocc
Автор

6.00 da konuşan teyze ne kadar da özenli güzel kullanıyor dili hayran kaldım

idwytlmd
Автор

Her şey iyi güzelde, Kadıköy 1.derece deprem bölgesi. Vakit geçirmek için bile tehlikeli ve adım başına zibilyon insan düşüyor bu da anda kalma kaliteli vakit geçirme seviyesini çok düşürüyor. Bence kendi Kadıköy'ümüzü kendi küçük alanlarımızda birleşerek oluşturabilmemiz lazım artık, tek alana toplanıp sıkışmak yerine. Ben bunu hep istiyorum açıkcası ama kolektif olacak insanlar gençler lazım :))

mirisetc