Ananya Chadha – H 16χρoνη μαθήτρια και μηχανικός της Blockchain

preview_player
Показать описание
Στο απολαυστικό του μυθιστόρημα «Ματίλντα», ο Ρόαλντ Νταλ παρουσίασε ένα τραγούδι για την αγάπη που όλοι έχουμε για την απεριόριστη περιέργεια, αυτό είναι το μυστικό, ως παιδιά. Και στόχευε με τα πάντοτε κοφτερά και ειρωνικά του βέλη τους ενήλικες, οι οποίοι σβήνουμε αυτήν τη δίψα για γνώση μέχρι να καταφέρουμε τα παιδιά να μοιάσουν σε μας. Δηλαδή, να σταματήσουν να φτιάχνουν, να δημιουργούν, να αναρωτιούνται για όσα βρίσκονται γύρω τους, ώστε να μετατραπούν σε πλάσματα ουδέτερα και συγκαταβατικά. Στην ιστορία του, ο Νταλ εφοδιάζει τη Ματίλντα με ιδιαίτερες δυνάμεις, όπως για παράδειγμα να μπορεί να μετακινεί αντικείμενα με το μυαλό, με τις οποίες τιμωρεί τους μετριοπαθείς ενήλικες γύρω της. Είναι ένα εκδικητικό και τηλεκινητικό πειραχτήρι. Ωστόσο, το να μετακινείς αντικείμενα με το μυαλό-μια παλιά κρυφή φιλοδοξία και προϊόν επιστημονικής φαντασίας όταν το βιβλίο εκδόθηκε το 1988-σήμερα είναι (σχεδόν) μια πραγματικότητα. Ένα από τα άτομα τα οποία στοιχηματίζουν πιο πολύ για να γίνει μια χειροπιαστή τεχνολογία δεν είναι και πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία από την ίδια τη Ματίλντα. Στα 16 της χρόνια, η Ανάνια Τσάντα περιγράφει τον εαυτό της στην ιστοσελίδα της ως «ένα κορίτσι από το Τορόντο που πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα είναι να αυξήσουμε την ευφυΐα μας. Γι’ αυτό και ενδιαφέρομαι και ασχολούμαι τόσο πολύ με τον τομέα των διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή».

Η περιγραφή της Τσάντα δεν ταιριάζει καθόλου με αυτήν μιας έφηβης, αφού λόγω της ηλικίας της υποτίθεται ότι οι ορμόνες αναλαμβάνουν τον έλεγχο των πράξεων. Απορρίπτει οτιδήποτε έχει να κάνει με λογαριασμούς στο Instagram με τους περισσότερους πιθανούς ακόλουθους. Προφανώς, όμως, δεν είναι ένα φυσιολογικό κορίτσι, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι ειδική στην τεχνολογία Blockchain ή από το ότι συνεργάζεται τακτικά με εταιρείες όπως η Microsoft. Ένας από τους τομείς που την ενδιαφέρουν πιο πολύ είναι, ακριβώς, η πιθανότητα να ελέγχουμε αντικείμενα-ρομπότ ή υπολογιστές-με τον εγκέφαλό μας: «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι το υλισμικό που διαθέτουμε δεν είναι καθόλου καλό, άρα είναι δύσκολο να βρούμε καλά εγκεφαλικά κύματα». Η Τσάντα δουλεύει με διεπαφές που έχει σχεδιάσει η ίδια, τις οποίες συνδέει με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό της για να μετακινεί μικρά ρομπότ. Ο λόγος για τον οποίο επέλεξε μια τεχνολογία η οποία έχει την προοπτική να φέρει τα πάνω κάτω είναι επειδή πρόκειται για έναν τομέα με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, πιθανόν για τα επόμενα είκοσι χρόνια «και έχω όλο το μέλλον μπροστά μου». Η Τσάντα πιστεύει ότι οι έρευνές της μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τομέα της υγείας, συνεπώς οι τελευταίες της εφευρέσεις κατευθύνονται προς την κατασκευή προσθετικών μελών, οι οποίες με τη σύνδεσή τους με τον εγκέφαλο επιτρέπουν στον ασθενή να κουνάει το χέρι του σαν να ήταν δικό του άκρο.

Αυτή η πιθανότητα να επικοινωνούμε με μηχανές (ακόμα και μεταξύ μας) απευθείας μέσω του εγκεφάλου ανοίγει και μια πόρτα στην πιθανότητα κάποιος να χακάρει τις σκέψεις μας ή τις πληροφορίες άλλου προσώπου. Για τον λόγο αυτό η Τσάντα, αντί να αναρωτιέται, όπως κάνει η πλειοψηφία των συνομήλικών της, για το ποια θα είναι η επόμενη σειρά που θα θριαμβεύσει στο Netflix ή αν η Νίκι Μινάζ θα κάνει στροφή στην καριέρα της, αναρωτιέται για την πιθανότητα του ότι κάποιος μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά μας μέσω της τεχνολογίας. Το πιο σημαντικό είναι αν όλη αυτή η τόσο ραγδαία εξέλιξη μάς κάνει πιο ευτυχισμένους. Όμως, όσο εντυπωσιακές κι αν είναι οι ικανότητές της, η Ανάνια Τσάντα είναι μια έφηβη που ταυτίζεται με τη γενιά της και πιστεύει ότι οι νέοι, χάρη στην ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία στην οποία συμβάλλει το διαδίκτυο και στη δυνατότητα να επικοινωνείς με εκατομμύρια άτομα, είναι έτοιμοι πιο πολύ από ποτέ να αλλάξουν τον κόσμο.

Συνέντευξη και επιμέλεια: Αθαάρα Μίγκελ, Κριστίνα Λόπεθ
Κείμενο: Χοσέ Λ. Άλβαρεθ Θεδένα
Рекомендации по теме
join shbcf.ru