Euromos Antik Kenti Milas Muğla 4K UHD

preview_player
Показать описание
ISBN 978-605-88104-0-2
Euromos Antik Kenti Milas Muğla 4K UHD
Euromos, Roma imparatorluğu dönemine ait kalıntılar arasında en önemli ve en iyi durumdadır. Euromos Zeus Tapınağı, Milas-izmir karayolunun 12 km kuzeyindedir. Zeus Tapınağı ve çevresindeki kazılar ve restorasyon çalışmaları 1970’lerde Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu tarafından yürütülmüştür.
Euromos karyanın güçlü kentidir. Euromos’taki Zeus Lepsynos Tapınağı M.S 2. yüzyıldan kalmadır ve Korinth düzenindedir. Euromos, Antik Çağlarda Mylasa’dan sonra ovanın kuzey kesimini elinde tutan güçlü bir kentti. Tapınak, kentin dışında kalmaktadır. Batıdaki tepeye doğru çıkıldığında kesme taşlar ile örülmüş sur duvarları ve sur duvarının devamında savunma sistemine ait kuleler ile karşılaşılır.
Büyük ama tahrip olmuş tiyatrosu tepe yamacına yaslanmış vaziyette batıya bakmaktadır. Düzlük alanda ise kareye yakın planlı bir agora yapısı dikkat çekmekte. Agoranın köşe sütunu üzerinde uzunca bir yazıt göze çarpmaktadır. Yazıtta Kallisthenes adlı kişinin kente yaptığı maddi yardımları ve İasos ile yapılan bir ittifaktan bahsetmektedir.
Euromos, Muğla'nın Milas ilçesine 12 kilometre uzaklıktaki antik yerleşim yeridir. M.Ö. 8. yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor. Antik yerleşim Euromos hakkındaki en yakın bilgiler M.Ö. 5. yüzyılda kayıtlara geçen Attika-Delos Deniz Birliği'nin üyesi olduğu ile başlamıştır.
Büyük İskender fethi sonrası antik yerleşim sırasıyla Makedonya, Mısır ve Suriye kralları ile el değiştirdiği sanılmaktadır. M.Ö. 201-196 yılları arasında Mekadonya kralı 5. Philippos'un hakimiyeti altına giren antik kent, tapınak, agora ve kent surları dahil onarımlar yapılarak antik kent'in adı değiştirilmiş ve Philippoi olmuştur.
M.Ö. 188 de Rodos'tan Karia'ya gelen kuvvetler karşısında özgürlüğüne kavuşmasa da Mylasa ile ittifak yapmak zorunda kalmış, Apameia Anlaşmasıyla Karia’nın geri kalanı gibi Euromos Rodoslulara bırakılmıştır.
Kent bir süre sonra bu anlaşmadan rahatsızlık duyan komşusu Herakleia’nın saldırısına uğramış Yıllar içinde gelişen ve bağımsız bir kent tekrar onarım görmüş günümüze kadar kısmen yapıların ayakta durduğu gözükmektedir.
18. Yüzyıldan itibaren Karia Bölgesi’ni ziyaret eden Avrupalı gezgin araştırmacıların, Euromos’ta gözlemledikleri kalıntılar hakkında verdikleri bilgilerin yanı sıra yaptıkları tapınak gravürleri değerli birer belge niteliğindedir.
Zeus Tapınağı
Zeus Tapınağı Milas ile Bafa gölü arasında yer alır. Tapınak M.S. 2. yüzyılda inşa edilmiştir. 17 adet sütundan 16'sı üst kirişleriyle birlikte hala dimdik ayaktadır. Güney ve güneybatı kenarlarında bulunan ve yivleri hiç açılmamış üç sütun, bu tapınağın hiçbir zaman bitirilmemiş olduğuna kanıt olarak gösterilir. Ancak 1969'da yapılan bir arkeolojik araştırma sırasında Helenistik devirlerden kalma bir kitabeyle, bulunan bu tapınağın, aslında daha önceki bir tapınak üzerine yapıldığı kanıtlanır.
Euromos Antik Kenti'nin kuzeyinde, kentin dışında bulunan ve karayolu üzerinden rahatlıkla görülebilen tapınak, Anadolu üzerindeki en sağlam kalmış antik tapınaklardan biridir. Korinth düzeninde inşa edilen tapınağın tarihi M.Ö. 2. yy'a kadar gider. Ayaklı Köyü'nün isminin tapınaktan dolayı geldiği bilinmektedir.
Yapının orijinal halinde, ön ve arka cephelerinde 6'şar, yan cephelerinde ise 11'er sütun dizisi bulunmaktaydı. Günümüze bu sütunlardan, arşitravlarıyla birlikte 16 tanesi gelebilmiş olmasına rağmen çok görkemli bir yapıdır. Tapınağın tamamen bitirilememiş olduğu, güney ve güneybatı yönünde bulunan yivsiz sütunlardan anlaşılmıştır.
Tapınağı kuzey ve batı cephesindeki sütunların çoğunun üzerinde adak yazıtları bulunmaktadır. Yazıtlar, sütunların beş tanesi hekim ve devlet adamı olan Menekrates ve kız kardeşi Tryphaena'nın hediye ettiğini; yedi tanesinin de devlet adamı Leo Quintus'un armağanı olduğunu yazar.
1969 yılında başlayan kazılar neticesinde tapınağın önündeki altarın temelleri ortaya çıkmış ve naiskos duvarları ile Zeus heykelinin durduğu kaide görülebilir olmuştur. Tapınak çevresindeki kazılarda yapının bir komplekse dahil olduğu düşünülen pek çok yapı ortaya çıkmış; bunlardan biri olan ve Geç Helenistik Dönem'e tarihlenen altar ve M.Ö. 6. yy'a tarihlenen mimari parçalar, bu kutsal alanın daha erken dönemlerde kullanılmaya başlandığına işaret etmiştir.

--------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 30.10.2020.10.2020
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 20.02.2021
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
Рекомендации по теме