Αποτύπωση Δομής και Στελέχωσης του Δημοσίου - Ψηφιακό Οργανόγραμμα

preview_player
Показать описание
Διευρύνοντας αυτό το πλαίσιο κειμένου (με το «ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ» ή «SHOW MORE», που βρίσκεται κεντρικά στο κάτω μέρος του) μπορείτε να δείτε κατάλογο διαδικτυακών αναφορών για τη σωστή αποτύπωση του Δημοσίου – Ψηφιακό Οργανόγραμμα, καθώς και λεπτομέρειες για το παρόν video.

* Βίντεο στο youtube και στο vimeo:

* Στο θέμα αναφέρονται τα δημοσιεύματα:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Περιλαμβάνει εισαγωγή και σχολιασμό του Αντιπροέδρου της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, αναπληρωτή καθηγητή Άγγελου Συρίγου.

Η βελτίωση του Κράτους μας είναι υπόθεση όλων μας. Όλοι πρέπει να έχουμε έγνοια, πώς θα γίνεται το Κράτος μας κάθε μέρα και καλύτερο. Η ψηφιακή αποτύπωσή του είναι θεμέλιο και εργαλείο για πολλές βελτιώσεις. Αυτή η πρόταση είναι μόνο μια σπίθα. Εξαρτάται από μας, από τον καθένα μας, αν η αδιαφορία μας θα την αφήσει να σβήσει ή αν οι ενέργειές μας θα την κάνουν προσάναμμα φωτοβόλου πυρσού μιας νέας εποχής διαφάνειας και οργάνωσης, που θα καλυτερέψουν τη ζωή και την Ελλάδα μας.

Αφορμή για σκέψεις αποτέλεσε ένα σχόλιο γι’ αυτό το βίντεο, που έγραψε στο facebook φίλη φίλης μου: «O κος Ρηγόπουλος πιστεύει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θέλει να αποτυπωθεί ψηφιακά, και μάλιστα αναφέρεται σε "πλήρη ψηφιακή αποτύπωση". Δηλαδή να φανεί ποιες υπηρεσίες υπάρχουν πόσα άτομα απασχολούν, πού υπάρχει υποστελέχωση, πού υπάρχει υπερστελέχωση, ποιοι κάνουν τι δουλειές, πόσα απίδια βγάνει ο σάκος κλπ. Πόσο λυπάμαι που πρέπει να τον απογοητεύσω. Πλανάται πλάνην οικτρά. Τα νερά θα παραμείνουν θολά. Όχι γιατί το αντίθετο είναι δύσκολο..Επικίνδυνο είναι...θυμόσαστε τη λέξη glasnost (Russian: гла́сность)? It means "publicity" in the sense "the state of being open to public knowledge" δηλαδή διαφάνεια...που πάει μαζί με την λογοδοσία, την αξιοπιστία και όλες τις αρχές του διοικητικού δικαίου. Ε, δεν είναι αυτά για τα μας. Στα θολά νερά κάποιοι ψαρεύουν πολύ καλύτερα. Next project please»

Οι διαπιστώσεις μου:
1. Η συντάκτρια αποδέχεται τη σημασία και την αξία των προτεινόμενων, αλλά τα θεωρεί άπιαστο όνειρο για τα ελληνικά δεδομένα.
2. Στο τέλος, βάζει στην άκρη το επιθυμητό για να καταπιαστεί με κάτι άλλο, που ίσως να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πραγματοποιηθεί. Δεν κρύβει την απογοήτευσή της, που οδηγεί ν’ αφήνουμε ανενόχλητους όσους «ψαρεύουν πολύ καλύτερα στα θολά νερά» να εξακολουθούν να αποτρέπουν τη «διαφάνεια...που πάει μαζί με την λογοδοσία, την αξιοπιστία και όλες τις αρχές του διοικητικού δικαίου».

Δε γνωρίζω προσωπικά τη συντάκτρια. Ίσως με εύστοχο εφεύρημα να κρούει τον κώδωνα ότι πάρα πολλοί, απελπισμένοι από τη διακυβέρνηση της χώρας μας και τα αποτελέσματά της, έχουν πλήρως παραιτηθεί από το να κάνουν ακόμη και το παραμικρό για να τη βελτιώσουν. Ούτως ή άλλως, την ευχαριστώ που μου δίνει την ευκαιρία να σχολιάσω αυτή τη στάση.
Τίποτα δε γίνεται χωρίς κάποιος να το ζητήσει. (Το αναφέρω και στο βίντεο στο 2:32) Όσα καλά κατέκτησε κατά καιρούς η ανθρωπότητα, κάποιοι τα υποστήριξαν και τα διεκδίκησαν με πάθος. Το ευαγγέλιο διδάσκει «πᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει καὶ τῷ κρούοντι ἀνοιγήσεται». Στην περίπτωσή μας, μάλλον χρειάζεται να γίνουν και τα τρία!
Γι’ αυτό, σας παρακαλώ θερμά, όσοι πειστήκατε ότι η τεχνικά εύκολη αποτύπωση που προτείνω θα είναι έστω απλώς χρήσιμη για την πατρίδα μας (εγώ τη θεωρώ απολύτως αναγκαία!), να αφιερώσετε τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεται για να επιστήσετε την προσοχή πολλών φίλων σας στην ιδέα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με email, facebook, twitter, linkedIn κτλ. (Ακόμα και προφορικά: να ψάξουν «ψηφιακό οργανόγραμμα» στο youtube.) Όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικές οι (ανα)κοινοποιήσεις! Ζητήστε τους, όσοι πεισθούν, να κάνουν το ίδιο με τους δικούς τους φίλους. Το να αρκείται κανείς στο «καλά φαίνεται να τα λέει ο Ρηγόπουλος» δε βοηθάει καθόλου να πραγματοποιηθεί το απλό και εύκολο, που καταντήσαμε να θεωρούμε αδύνατο.
Έχουμε πλέον στα σπίτια μας, αλλά και στα κινητά μας, τεχνολογίες με δυνατότητα να αθροίζουν ατομικές πνευματικές συνεισφορές, μεγάλες και μικρές. Κάθε θετική προσφορά κάνει το σύστημα κατά τι καλύτερο απ’ ό, τι ήταν. Συχνά, η ποιότητα του συλλογικού αποτελέσματος εκπλήσσει ακόμα και εκείνους που συμμετείχαν στην κοινή προσπάθεια. Η Wikipedia είναι μια τέτοια περίπτωση.
Προτού, λοιπόν, καταπιαστούμε με το επόμενο πρότζεκτ, ας φέρουμε στη μνήμη μας, από την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ John Kennedy, το περίφημο «And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you--ask what you can do for your country» [Και έτσι, Αμερικανοί συμπολίτες μου: μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα σας για σας—ρωτάτε τι μπορείτε εσείς να κάνετε για τη χώρα σας]. Κι επειδή η δική μας η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, κι επειδή το πρότζεκτ της πλήρους αποτύπωσης της τρέχουσας διάρθρωσης και στελέχωσης του Δημοσίου μπορεί να γίνει ανέξοδα και σε ελάχιστο χρόνο από υπηρετούντα στελέχη, ας αναρωτιέται ο καθένας μας που αναγνωρίζει τη διαχρονική χρησιμότητά του: «Εγώ, πώς συμβάλλω, κάθε μέρα, στο να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο, αυτό το συγκεκριμένο, άμεσο και χειροπιαστό για το νοικοκύρεμα τού Κράτους μας;»


* Σημείωση: Η εξάπλωση μιας ιδέας εξαρτάται, πλέον, σε μεγάλο βαθμό και από εμάς. Η δυναμική της γεωμετρικής προόδου ξεπερνά συνήθως τη φαντασία μας. Γι’ αυτό κατέγραψα πόσοι θα πληροφορηθούν την ιδέα αν ο καθένας μας την (ανα)κοινοποιήσει σε Ν φίλους του, και αφού αυτό επαναληφθεί 10 φορές. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να γίνει σε δέκα μέρες, με πολύ λίγη φροντίδα. (Έκανα βέβαια την ευνοϊκή –εξωπραγματική– παραδοχή ότι δεν υπάρχουν κοινοί φίλοι που να λαμβάνουν περισσότερες από μία ειδοποιήσεις.)
Ν Πλήθος που θα πληροφορηθεί
1 10
2 2.046
3 88.572
4 1.398.100
5 12.207.030 (> πληθυσμό της Ελλάδας)
6 72.559.410
7 329.554.456
8 1.227.133.512
9 3.922.632.450
10 11.111.111.110 (> 7, 4 δις = πληθυσμός της γης)

dionysisRigopoulos