Atopik dermatit kendiliğinden geçer mi? Nasıl tedavi edilir?

preview_player
Показать описание
Atopik dermatit, uygun nemlendiriciler kullanılıyor, uygun deri bakımı yapılıyorsa yaşla birlikte zamanla kendiliğinden şiddeti azalabiliyor. Bazen tam aksi yönde şiddetlenebiliyor da ne yazık ki onu öngöremiyoruz.

Atopik dermatiti olan çocukların ailelerine biz ilk önce, çocukların derilerine nasıl bakacaklarını yani bazal deri bakımını öğretiyoruz. Daha sonra tedavideki basamakları sırası ile öğretiyoruz.

Bu hastalıkta tetikleyici ajanlardan uzak durmakta fayda var. Bunlar neler? Atopik dermatitli çocuğun özellikle deriden su kaybı normalden fazla oluyor. Onun için o deride o suyu hapsetmemiz gerekiyor. Bunun için deriyi düzenli olarak nemlendirmek gerekiyor. Bu çocuklar bir takım maddelere karşı daha hassalar, mesela yünü tolere edemiyorlar. Öyle olduğu için yünlü hırkalar, battaniyeler, kazaklar, yün yorgan, yün yataktan uzak durulması gerekiyor.

Yine bu çocuklar ev tozu akarları veya maytlardan alerji oluyorlar. Ev tozu akarlarının en çok bulunduğu yerler, halılar, perdeler, döşemeler, tozlu alanlardır. Bu yüzden çocuğun uyuduğu odada halı olmaması gerekiyor. Yatak ve nevresim sık sık değiştirilmeli veya havalandırılmalı. Evde toz olmaması için mutlaka haftada iki kere süpürülmeli, çocuk yünle temas etmemeli, evde sigara içilmemeli.

Bebeklik çağındaki bazı gıdalar da atopik dermatiti tetikleyebiliyor. Altı tane alerji yapan önemli gıda var. Bunlar buğday, süt, yumurta, fıstık, soya ve deniz ürünleridir. Soyaya bebekler ve çocuklar hiç temas etmeyebilir, deniz ürünlerine olabildiğince geç başlamakta fayda var, fıstık ve diğer kabuklu kuruyemişler de öyle. Yani fındık, ceviz, bademe birazcık geç başlanabilir veya başlandığında deri gözlenebilir. Ama buğday, yumurta ve süt meselesi temel gıdalardır. Bunlar için de çocuğun doktoruyla konuşulmalı, alerji tespit edildiyse alternatifler üretmekte fayda var.

Yani tetikleyici ajanlardan uzak durmak, çevre ortamını uygun koşullarda hazırlamak ve deriyi bariyer fonksiyonlarla mutlaka desteklemek gerekiyor.

Doç. Dr. Emel Güngör
Dermatoloji, Veneroloji
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bende de var geçsin artık şu hastalığım yeter her tarafım yaralar içinde buna hemen bir ilaç bulun yalvarıyorum +1'leyin görsünler.

NLFlamevl
Автор

20 yaşımdayken başladı hep küçük yaştaki çocuklar için söylüyorlar. Ama ben bebeklik ya da çocukluk döneminde böyle bir durumla karşılaşmadım.

rabiatokgoz
Автор

Bende de var artık geçsin şu hastalığım yalvarırım bir ilaç bulun her tarafım yaralar içinde +1'leyib görsünler

NLFlamevl
Автор

kullandığım deterjan ve beslenme düzenime dikkat etmeme rağmen bir türlü çare bulamadım tavsiye üzerine coresatin markasıyla tanıştım ve pembe olanını kullanmaya başladım 1 hafta içinde iyileşme sürecine girdim her yerim yara içindeydi yaralarda düzelme başladı tam iyileşme ise 1 ayı buldu kortizonsuz oluşuda cabası

merveurhal
Автор

Apotik egzama kilo kaybına neden olur mu

mehmetcankaya
Автор

Merhaba ben 15 yaşındayım ve küçüklüğümden beri egzamaya sahip bir insanım her kış elleri kabuk bağlar egzama el üstümde ve şimdide kollarıma doğru yayılmaya başladı dirseğime kadar geldi bunun gerçekten bir tedavisi yokmu? yani yıllardır ailemle doktor doktor geziyoruz gerçekten çok zor bir hastalık

iklimsensoy
Автор

Hiç ümitlenipde izlemeyin arkadaslar 10 senedir bende var gecmiyor illah ettim

GlobalBrawler